Poniedziałek, 22 stycznia
Z Facebooka
:) Antoś się obudził! :)

Dorota i Marcin

DorotaMarcin
powrót do listy

Pho - zupa, w której jest wszystko!

Kuchnia
czwartek, 14 grudnia 2017
Mięso w zupie Pho Foto: Kamil Piklikiewicz / East News | Dzień Dobry TVN
Zupa Pho to aromatyczny, rozgrzewający bulion, który powstał w Wietnamie. Jak ją przygotować i czy faktycznie jest to tak trudne jak mówią? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha odczarowuje zupę Pho!

Warzywa w zupie Pho
Wideo: Dzień Dobry TVN
Jak nakładać zupę pho?
Wideo: Dzień Dobry TVN
Składniki:
2 szyjki z kaczki
2 razy szponder wołowy
4 udka z kurczaka
200 g udźca wołowego
3 cm imbiru obranego 
5 szalotek
Głowka czosnku 
15 goździków
2 laski cynamonu
2 gwiazki anyżu
2 papryczki chilli
2 trawy cytrynowe zmiażdżone i obrane ze skórki
4 liście limonki kaffir (opcjonalnie)
10 ziarenek pieprzu
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
5 łyżek sosu sojowego
Biała część pora
2 strąki selera naciowego
1 pęczek zielonej pietruszki
3 marchewki 
1/2 selera 
1/2 pęczka kolendry 
Makaron ryżowy 3 mm namoczony w zimnej wodzie
Sól do smaku (około 1 łyżeczka)
Sok z 2 limonek

Do podania:
Kiełki fasoli mung
Papryczka chilli
Drobno posiekany szczypiorek
Sezam

Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wstaw całe mięso na 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Następnie przełóż do garnka z gorącą wodą.
Dodaj warzywa korzeniowe wraz z wszystkimi przyprawami z wyjątkiem świeżej kolendry.
Gotuj na wolnym ogniu około 2–3 godzin.
W połowie gotowania wyciągnij anyż, cynamon i goździki, by zupa nie stała się gorzka.
Makaron ryżowy zalej gorącą wodą i trzymaj pod przykryciem około 30 minut.
Podawaj zupę z makaronem, chilli, sezamem, szczypiorkiem i kiełkami fasoli mung.

Źródło: Dzień Dobry TVN | autor:

2 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość761,

Ja uwielbiam wegańską wersję Marty Dymek (Jadłonimia), polecam :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Gość567,

      W czasie pobytu w Wietnamie uczono mnie przygotowywania tej zupy. Troszkę przepis się różnił. Nie dodawano takiej ilości mięsa, a wywar sporządzano na kościach wołowych. Ku mojemu zdziwieniu nie było też w nim marchwi. Doprawiano sosem rybnym i posypano listkami kolendry.
      Podawano też Pho Bo czyli na makaronie ryżowym kładziono... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0+
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0-
          • Zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Gorące tematy >

          Hitlerowskie pamiątki. Można je w Polsce zbierać?

          Stockinger, Zubilewicz i Hołowczyc. Jakimi są dziadkami?

          Donald Trump. Ma syndrom narcyza?

          Woody Allen oskarżony o molestowanie seksualne córki

          tvnpix