Paszteciki z szynką na świąteczne śniadanie

Paszteciki
Paszteciki
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Piotr Kucharski. Pomaga mu Klaudia Halejcio. Razem przygotowali propozycje na niestandardowe świąteczne śniadanie. Na naszym stole pojawiły się takie specjały jak: polędwica w cieście chlebowym i paszteciki z szynką.

Polędwica w cieście chlebowym

Składniki:

1 polędwica

Ciasto:

10 g drożdży

170 g wody

300 g mąki pszennej chlebowej

0,5 łyżeczki soli

Mak do posypania

Chutnej piernikowe:

5 czerwonych cebuli

1 łyżka oleju

Garść suszonej żurawiny

50 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka przyprawy piernikowej

Sok wyciśnięty z 2 cytryn

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Szynkę wyjąć z siatki i odstawić. Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól. Wymieszać po czym wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie się kleić delikatnie podsypać mąką. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W tym czasie pokroić cebulę w piórka i poddusić na oleju. Dodać żurawinę, cukier przyprawę do pierników oraz sok z cytryny. Dolać 100 ml wody. Gotować wszystko aż nabierze konsystencji konfitury. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Szynkę ułożyć na cieście i zawinąć. Boki zlepić i włożyć pod spód. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Ciasto posmarować wodą, posypać makiem i delikatnie docisnąć go do ciasta. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.

Paszteciki z szynką

Składniki

12 plastrów szynki

300 g dziczyzny lub łopatki wieprzowej

100 g surowego boczku wieprzowego

200 g wątróbki drobiowej

1 jajko

0,5 bułki namoczonej w mleku

50 g koniaku

50 g masła

Gałka muszkatołowa

Majeranek

Sól i pieprz

12 suszonych śliwek

Czerwony ocet winny

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić na mniejsze kawałki i poddusić w garnku aż będzie miękkie. W tym czasie namoczyć śliwki w occie i odstawić do nasiąknięcia. Wątróbkę podsmażyć przez chwilę na patelni tak aby w środku została różowa. Podduszone mięso razem z masłem i wątróbką zmielić w maszynce do mięsa. Pod koniec zmielić bułkę. Dodać jajko, koniak oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Wgłębienia w formie do muffinek lekko posmarować olejem i każde wyłożyć plastrem szynki. Do środka nałożyć farsz. Na koniec w każdy pasztecik wcisnąć śliwkę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 160 C. i piec przez około 30 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia. Wyjąć z foremek, można podawać z chutnejem z przepisu na polędwicę w cieście chlebowym.

Czerwona kapusta z gruszkami

Składniki:

150 g suchej kiełbasy

2 łyżki oleju

1 czerwona cebula

1 główka czerwonej kapusty około 1 kg

1 kawałek kory cynamonu

2 owoce jałowce

3-4 łyżki czerwonego octu winnego

400 ml soku z czarnej porzeczki

2 dojrzałe gruszki

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki a następnie w paski. Podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę oraz przyprawy. Smażyć przez chwilę, przyprawić solą i pieprzem. Następnie dusić podlewając sokiem z czarnej porzeczki aż kapusta straci chrupkość. Pod koniec dodać ocet, przyprawić sola i pieprzem. Gruszki obrać i pokroić na osiem części. Dodać do kapusty, wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut aby gruszki się podgrzały. Doskonały dodatek nie tylko do mięs, ale również do odgrzanych pierogów z kaszą gryczaną lub ryby.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości