powrót do listy

Owoce i warzywa na świątecznym stole

5 porcji zdrowiaKuchnia
piątek, 13 grudnia 2013
Pieczone jabłka z bakaliami
Wśród potraw świątecznych powinny znajdować się także warzywa i owoce. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan w towarzystwie Joanny Koroniewskiej przygotował: pieczone jabłka z bakaliami w Earl Grey'u , warzywa z patelni, schab oraz sałatkę z buraków pieczonych, żurawiny, czerwonej cebuli i jabłek. Kto pachnie jak pieczone ciasteczko?

Więcej na: 5porcjizdrowia.tvn.pl

 

Pieczone jabłka z bakaliami w Earl Grey'u do indyka
Składniki:
Jabłka polskie - 10szt
Śliwka suszona - 100g
Żurawina suszona - 100g
Figa suszona - 100g
Morela suszona - 100g
Herbata Earl Grey - 2 torebki
Miód - 2 łyżki
Pierś indyka - 1szt
Masło - 200g
Pieprz, sól
Tymianek świeży, imbir świeży

Przygotowanie:
Owoce suszone gotujemy w wodzie kilka minut, dodajemy miód, herbatę i odstawiamy jabłka wydrążamy do środka wkładamy porcje owoców, polewamy raz jeszcze miodem, posypujemy czarnym pieprzem i wstawiamy do pieczenia. Temp. 180 stopni około 15 minut. jabłka podajemy z plastrami pieczonego indyka.

Warzywa z patelni, ogórek kiszony, schab - razem wzięte
Składniki:
Marchew - 4szt
Pietruszka korzeń - 2szt
Cebula - 3szt
Seler korzeń - 1szt
Brukselka - 10szt
Ogórek kiszony - 4szt
Groszek zielony mrożony - 100g
Schab pieczony - 500g
Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
Ocet winny
Gorczyca ziarno - 1 łyżka
Musztarda ostra - 1 łyżka
Olej do smażenia
Pieprz, sól
Ziele angielskie, liść laurowy
Cytryna
Natka pietruszki

Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy chwilę gorczycę. Warzywa kroimy w gwizdki i przesmażamy na oleju, brukselkę sparzamy we wrzątku. Wszystkie warzywa łączymy, dodajemy sok z cytryny, przyprawy, koncentrat pomidorowy i musztardę. Chwilę smażymy i schładzamy. Dodajemy ogórek kiszony. Jeszcze raz doprawiamy, dodajemy troszkę octu do zaostrzenia, pamiętajmy o zdecydowanym smaku. Mięso podajemy z sosem, najlepiej wkrawając go do sałatki.

Sałatka z buraków pieczonych, żurawiny, czerwonej cebuli i jabłek do wszystkiego
Składniki:
Buraki - 1kg
Jabłka polskie - 4szt
Żurawina świeża - 100g
Żurawina suszona - 100g
Cebula czerwona - 1szt
Sok żurawinowy - 100ml
Miód - 2 łyżki
Ocet winny, oliwa,
Cytryna - 1szt
Miód
Sól, pieprz czarny, cząber

Przygotowanie:
Buraki smarujemy olejem, posypujemy pieprzem, solą, cząbrem i wstawiamy do pieczenia. Upieczone kroimy w plastry lub kostkę. Żurawinę przesmażamy na miodzie, dodajemy sok żurawinowy. Odparowujemy. Cebulę kroimy w cienkie plastry i zalewamy sokiem z cytryny. Buraki mieszamy z żurawiną, dodajemy żurawinę suszoną pokrojone jabłko, i zamarynowaną cebulę wszystko dokładnie mieszamy i raz jeszcze doprawiamy.

KUPS
KUPS

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Źródło: Dzień Dobry TVN | autor:

4 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość339,

koroniewska to dramat! Niesympatyczne sztuczne drewno. Nie pokazujcie jej!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Gość752,

      no tak wielka tragedia się stała, bo pochwaliła sie iel pierogów zjada. Bardzo dobrze Asiu - co w tym złego aby się do tego przyznac ile się potrafi pierogów pochłonąć

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0+
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0-
          • Zgłoś naruszenie
          Gość135,

          to żenujące, jak chora na nadczynność tarczycy Koroniewska przechwala się, ile to ona nie je.

          Mogłaby przestać się tak chełpić w obliczu odwrotnych problemów i musu trzymania dyscypliny żywieniowej.
          Trochę powściągliwości...

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0+
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0-
              • Zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Gorące tematy >

              Bezpieczeństwo uchodźcy ważniejsze niż bezpieczeństwo narodowe?

              Polska cebula lekiem na malarię?

              Kryminolog: "Nieletnich się wychowuje, nie każe."

              Julia z "Projekt Lady". W jej życiu zaszły ogromne zmiany

              tvnpix