Obiad z kurczakiem na 3 sposoby Andrzeja Polana. Poznaj sposób na pyszny obiad

Kurczak to najczęściej pojawiające się mięso na polskich stołach. Zazwyczaj gotujemy z niego rosół lub robimy kotlety z piersi. Jak urozmaicić nasze menu? W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował kurczaka w trzech niecodziennych opcjach.

Waldorf z kurczaka, jarmużu i winogron

Składniki:

  • 4 udźce z kurczaka bez kości
    • 3-4 kiście czerwonych winogron bez pestek
      • 3-4 gałązki młodego jarmużu
        • 2 jabłka antonówka
          • 1 seler naciowy z listkami
            • 1 korzeń młodego selera
              • 100 g orzechów włoskich
                • 200 g sera pleśniowego blue cheese
                  • Sok z cytryny
                    • Sól
                      • Pieprz czarny

                        Przygotowanie:

                        1. Kurczaka wstawiamy do wody z solą czyli do tzw. solanki, mniej więcej na litr 3 łyżki soli, odstawiamy na kilka godzin.
                          1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni.
                            1. Kurczaka posypujemy solą, pieprzem i wstawiamy do pieczenia, pieczemy około 40 minut.
                              1. Upieczonego, rwiemy na drobniejsze kawałki.
                                1. Do nagrzanego piekarnika, w trakcie pieczenia kurczaka wstawiamy w naczyniu żaroodpornym, skropionym olejem winogrona w kiściach.
                                  1. Pieczemy do momentu aż zaczną pękać, to będzie trwało mniej więcej 10 minut.
                                    1. Jarmuż rwiemy na drobne kawałki, łodygi wszystkie usuwamy.
                                      1. Tylko zielone, karbowane końcówki, jabłko kroimy w grube zapałki, skrapiamy sokiem z cytryny.
                                        1. Wszystko razem siekamy na desce do momentu aż składniki będą miały wielkość odpowiednią do jedzenia.
                                          1. Dodajemy jeszcze ser, winogrona pieczone, orzechy.
                                            1. Podajemy na desce lub w misce skropione sosem.

                                              Sos:

                                              • 100 ml majonezu
                                                • 100 ml śmietany kwaśnej
                                                  • 300 ml maślanki
                                                    • Natka pietruszki, koperek, szczypiorek, estragon - najlepiej wszystko świeże
                                                      • Sok z cytryny
                                                        • Sól, pieprz

                                                          Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

                                                          Źródło: Dzień Dobry TVN
                                                          Meksyk w kuchni
                                                          Meksyk w kuchni
                                                          Sposób na idealną kaczkę
                                                          Sposób na idealną kaczkę
                                                          Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
                                                          Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
                                                          Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
                                                          Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
                                                          Jesienne zupy na rozgrzewkę
                                                          Jesienne zupy na rozgrzewkę
                                                          Zupy wprost wymarzone na jesień
                                                          Zupy wprost wymarzone na jesień
                                                          Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
                                                          Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
                                                          Międzypokoleniowe przepisy
                                                          Międzypokoleniowe przepisy
                                                          Babcine przepisy od Cristiny Catese
                                                          Babcine przepisy od Cristiny Catese
                                                          Te przepisy podbiły media społecznościowe
                                                          Te przepisy podbiły media społecznościowe
                                                          Warzywne przepisy pełne smaku
                                                          Warzywne przepisy pełne smaku
                                                          Zupy lekiem na całe zło
                                                          Zupy lekiem na całe zło
                                                          Letnie desery pełne słońca
                                                          Letnie desery pełne słońca
                                                          Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
                                                          Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
                                                          Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
                                                          Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
                                                          Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
                                                          Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
                                                          Jesienne przepisy z kiełbasą
                                                          Jesienne przepisy z kiełbasą
                                                          Ciasto na lato, desery na upały
                                                          Ciasto na lato, desery na upały
                                                          Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
                                                          Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
                                                          Desery idealne do kawy
                                                          Desery idealne do kawy
                                                          Pomysł na wielki gar letniej zupy
                                                          Pomysł na wielki gar letniej zupy
                                                          Owocowe desery idealne w upalne dni
                                                          Owocowe desery idealne w upalne dni 
                                                          Pomysły na pyszne desery lodowe
                                                          Pomysły na pyszne desery lodowe
                                                          3D w tortownicy
                                                          3D w tortownicy
                                                          1 wywar 3 zupy
                                                          1 wywar 3 zupy
                                                          Lodowe desery we włoskim stylu
                                                          Lodowe desery we włoskim stylu
                                                          Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
                                                          Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
                                                          Rozgrzewające, jesienne zupy
                                                          Rozgrzewające, jesienne zupy
                                                          Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                                                          Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

                                                          Kurczak w makaronie

                                                          Składniki:

                                                          • 4 piersi z kurczaka
                                                            • 2 opakowanie makaronu lasagne
                                                              • 1 passata pomidorowa
                                                                • 2 cebule
                                                                  • 6 pomidorów
                                                                    • 1 marchew
                                                                      • Natka pietruszki
                                                                        • Sól, pieprz
                                                                          • 300 g sera ricotta
                                                                            • 300 g sera dojrzewającego tarty (np. parmezan lub bursztyn)
                                                                              • Bazylia świeża
                                                                                • Włoszczyzna młoda

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  1. Kurczaka gotujemy we włoszczyźnie, następnie targamy go na drobne kawałki.
                                                                                    1. Najlepiej za pomocą 2 widelców.
                                                                                      1. Ser ricotta łączymy z połową sera dojrzewającego, jajkiem bazylią świeżą.
                                                                                        1. Na oleju przesmażamy cebule, dodajemy pokrojoną marchew w drobną kostkę, smażymy do momentu aż cebula zmięknie a olej ze smażenia nabierze koloru marchewkowego.
                                                                                          1. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, passatę.
                                                                                            1. Doprawiamy sola, pieprzem i do sosu dodajemy potarganego kurczaka.
                                                                                              1. Wszystko dokładnie mieszamy.
                                                                                                1. Makaron podgotowujemy w wodzie, hartujemy w zimnej wodzie.
                                                                                                  1. Tortownicę z tzw. kominem w środku smarujemy olejem, wykładamy makaronem.
                                                                                                    1. Jako pierwszą warstwę wysypujemy tarty ser dojrzewający, następnie kurczaka w sosie.
                                                                                                      1. Przykrywamy, porcja makaronu, teraz farsz serowy.
                                                                                                        1. Kolejna warstwa makaronu i na koniec pozostałego kurczaka.
                                                                                                          1. Wierzch przykrywamy makaronem, tak przygotowanego kurczaka w makaronie wstawiamy do pieczenia do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na około 20 minut.

                                                                                                            Kurczak z grzybami

                                                                                                            Składniki:

                                                                                                            • 4 filety z udźca z kurczak
                                                                                                              • 4 ziemniaki
                                                                                                                • 300 g grzybów leśnych
                                                                                                                  • 1 por
                                                                                                                    • Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
                                                                                                                      • Odrobina mąki
                                                                                                                        • 300 ml śmietany 36%
                                                                                                                          • Szczypiorek

                                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                                            1. Kurczaka zalewamy wodą, gotujemy do miękkości.
                                                                                                                              1. W rondlu przesmażamy pokrojoną białą część pora, następnie dodajemy grzyby, chwilę smażymy razem, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę.
                                                                                                                                1. Wszystko podlewamy wywarem z gotowania mięsa i gotujemy do momentu aż ziemniaki staną się miękkie.
                                                                                                                                  1. Kiedy to nastąpi dodajemy kurczaka.
                                                                                                                                    1. W drugim naczyniu rozpuszczamy masło, dodajemy odrobinę mąki, przesmażamy, dodajemy śmietanę do odpowiedniej konsystencji kremu i na koniec kurczaka w grzybach, mieszamy, zagotowujemy i podajemy posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem.
                                                                                                                                      1. Doskonałe z dodatkiem grzanek.

                                                                                                                                        Wypróbuj także kurczaka po tajsku

                                                                                                                                        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                        Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości