Nie ruskie, nie z mięsem, a z suszonymi śliwkami. Pierogi!

Pierogi w wersji nowoczesnej np. z wytrawnym farszem z groszkiem i szpinakiem lub na słodko z suszonymi śliwkami? Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN udowadnia, że nie ma dla niej rzeczy niemożliwych. Spróbujecie?

Ciasto na pierogi

Składniki:

500 g mąki

1 szklanka ciepłej wody

Szczypta soli

1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Przesiej mąkę przez sitko i dodaj soli. Połącz mąkę z wodą i zagnieć ciasto. W czasie zagniatania dodaj łyżkę oleju. Wstaw ciasto do miski i przykryj ściereczką. Urwij kawałek ciasta i rozwałkuj na cienki placek. Wycinaj krążki i napełniaj farszem. Sklej brzegi ciasta i gotuj w osolonej wodzie.

Zielony farsz wytrawny z groszkiem i szpinakiem

Składniki:

2 szklanki ugotowanego groszku odcedzonego i rozgniecionego widelcem

1 szklanka zblanszowanego szpinaku i odciśniętego z wody

200 g sera mascarpone

1 papryczka chili

1 łyżeczka posiekanej mięty

1 papryczka posiekanej kolendry

1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki farszu wymieszaj ze sobą i napełnij nimi wycięte krążki na pierogi. Gotuj partiami w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Dodatkowo: gęsta śmietana kwaśna do podania pierogów oraz liście świeżej mięty

Farsz na słodko z suszonymi śliwkami

Składniki:

50 g namoczonych śliwek kalifornijskich

1 łyżka miodu

100 g ricotty

1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo do podania: mięta, borówki, masło orzechowe i słodka śmietanka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszaj i napełniaj nimi wycięte krążki z ciasta. Gotuj w wodzie z dodatkiem oleju. Podawaj z dodatkiem sosu orzechowego i świeżych owoców i mięty.

Sos orzechowy: wymieszaj w rondelku 2 łyżki masła orzechowego i 100 ml słodkiej śmietanki. Podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Podawaj z pierogami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości