Na wiosenne śniadanie: gryczane pancakes z rabarbarem

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i Odeta Moro przygotowali propozycje dań, które można zaserwować podczas wiosennego śniadania: kaszę jaglaną na dwa sposoby, truskawkowo-ziołową herbatę, gryczane pancakes z rabarbarem i spaghetti z botwinki z kozim serem i jajkami. Smacznego!

Kasza jaglana na dwa sposoby

Składniki:

Kasza:

200 g kaszy jaglanej

3 łyżki klarowanego masła

0,5 łyżeczki kurkumy

Dodatki wytrawne:

garść posiekanych i podprażonych na patelni migdałów

1 pęczek zielonych szparagów

2 łyżki klarowanego masła

2 pomidory malinowe

10 listków świeżego oregano

sól

pieprz

Dodatki słodkie:

garść posiekanych podprażonych na patelni migdałów

świeże truskawki

miód do posłodzenia

listki mięty

Przygotowanie:

Kaszę przepłukać na sicie i podprażyć w suchym garnku. Dolać wodę, masło i kurkumę, gotować na wolnym ogniu. Jeśli kasza „wypije” wodę, dodać więcej. Gotować aż kasza będzie miękka. W tym czasie odciąć końce szparagów i obrać 2-3 cm od dołu. Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć na nim szparagi, doprawić solą i pieprzem. Pomidory pokroić w kostkę i podsmażyć z listkami oregano na tej samej patelni po szparagach.

Ugotowaną kaszę podzielić na dwie części, wytrawną część doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z migdałami. Ułożyć na talerzu, na nich ułożyć szparagi i podsmażone pomidory.

Słodką część wymieszać z migdałami, nałożyć do szklanek, na wierzch ułożyć pokrojone w plasterki truskawki, polać miodem i przybrać listkami mięty.

Spaghetti z botwinki z kozim serem i jajkami

Składniki:

2 pęczki botwinki

tymianek

2 łyżki klarowanego masła

200 g kremowego serka koziego

5 listków mięty

2 jajka ugotowane na twardo

sól

pieprz

sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

Z botwinki odciąć liście wzdłuż łodygi. Łodygi ugotować w lekko osolonej i zakwaszonej sokiem z cytryny wodzie. Liście posiekać i razem z listkami tymianku podsmażyć na łyżce klarowanego masła. Wystudzić i wymieszać z połową serka koziego. Resztę serka wymieszać z posiekanymi listkami mięty. Łodygi odsączyć i lekko podsmażyć na maśle. Łodygi ułożyć na talerzu, układając gniazdo, do środka nałożyć serek w dwóch smakach oraz przekrojone jajko. Udekorować tymiankiem.

Truskawkowo-ziołowo herbata

Składniki:

200 g truskawek

garść młodych liści szałwii

garść listków mięty

kilka kwiatów mniszka lekarskiego

miód do osłodzenia

Przygotowanie:

Truskawki umyć i pokroić w kostkę, włożyć do dzbanka. Dodać umyte zioła oraz kwiaty. Zalać gorącą wodą i odstawić na 10 min. do zaparzenia. Ewentualnie dosłodzić miodem do smaku.

Gryczane pancakes z rabarbarem

Składniki:

250 g mąki gryczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

250 ml maślanki

szczypta soli

olej do smażenia

Rabarbar:

8 cienkich łodyg rabarbaru

5 łyżek miodu

2 łyżki masła

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Jajko roztrzepać i wymieszać z maślanką. Suche składniki połączyć z mokrymi. Na rozgrzanej patelni smażyć placki z obu stron na złoto-brązowy kolor. Usmażone przekładać na blaszkę w rozgrzanym piekarniku. Rabarbar umyć i obrać jeśli jest włóknisty. Pokroić na 5 cm kawałki. Na patelni rozgrzać miód z masłem. Dodać rabarbar i poddusić go przez kilka minut aż będzie miękki. Pancakesy podawać z ciepłym rabarbarem i sosem miodowo-maślanym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości