Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN gościmy blogerkę kulinarną Joannę Prus, która w ramach doskonale Wam znanej akcji "Zboże smakuje i Inspiruje", przygotuje potrawy ze zbożem w roli głównej. Skorzystajcie z jej przepisów na: omlet z płatkami, sałatkę z kaszy gryczanej, suszonych pomidorów, kaparów i fety, puszyste ciasto ze śliwkami na oleju i klasyczny makaron z leśnymi grzybami. Omlet z płatkami Składniki:
3 jajka
1/2 szklanki płatków kukurydzianych
1łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
pomidorki
czerwona cebula (pokrojona w piórka)
garść świeżej bazylii i pietruszki
ser do posypania
olej do smażenia
oliwa do pokropienia
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z odrobiną soli. Wymieszać je z roztrzepanymi żółtkami z solą, pieprzem i mąką. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać płatki. Olej rozgrzać na patelni i wylać masę jajeczną. Smażyć na wolnym ogniu, a gdy końce się zetną, przewrócić na drugą stronę. Kiedy omlet będzie ścięty, przełożyć na talerz. Na środek ułożyć posiekane zioła, pokrojone pomidorki i piórka z cebuli. Pokropić oliwą warzywa
Sałatka z kaszy gryczanej, suszonych pomidorów, kaparów i fety
Składniki:
150g kaszy gryczanej palonej
1 cebula
ok.1/2 słoiczka suszonych pomidorów
ok. 1/3 słoiczka kaparów
feta do posypania
3 łyżki masła
1-2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżce masła na złoty kolor. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Do ugotowanej (jeszcze ciepłej) kaszy dodajemy 2 łyżki masła, posiekany czosnek, suszone pomidory oraz kapary. Na wierzch posypujemy obficie fetą i podajemy na ciepło lub zimno.
Puszyste ciasto ze śliwkami na oleju
Składniki:
250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok.10 sztuk śliwek + 1 duża łyżka cynamonu + 1 łyżka cukru
90 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego)
90g brązowego cukru i łyżeczka cukru waniliowego/cynamonowego
70g oleju
2 jajka (oddzielić żółtka i białka)
szczypta soli
łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka mleka
2 garście płatków migdałowych (do dekoracji)
Przygotowanie:
Śliwki drylujemy, wsypujemy do dużej miski i dodajemy do nich cynamon i cukier. Mieszamy, aby każda śliwka była "dotknięta" cynamonem. W jednej misce ubijamy pianę z białek z odrobiną soli. Do drugiej miski przesiewamy mąkę i proszek. Dodajemy cukier, żółtka, olej i jogurt. Delikatnie mieszamy,wlewając powoli ubitą pianę. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy mleko i aromat.
Ciasto wlewamy do foremki (wcześniej natłuszczonej i posypanej bułką tartą). Na wierzch nakładamy śliwki (przecięciem do góry). Pieczemy ok. 1h w 180C . Jeśli ciasto pod śliwkami jest wciąż jasne i wygląda na niedopieczone, ustawiamy piekarnik na górne pieczenie i trzymać ok. 6min. Dekorujemy płatkami migdałowymi.
Klasyczny makaron z leśnymi grzybami
Składniki:
ok. 80-100 g makaronu penne
4-5 prawdziwków
200 g kurek
masło
pół pęczka pietruszki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego estragonu
sól, pieprz
ok. 40ml białego wina (opcjonalnie)
starty parmezan (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie opłukujemy i czyścimy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Oczyszczone prawdziwki kroimy na mniejsze części. Kurek nie kroimy, chyba że mamy większe okazy. Masło rozgrzewamy na głębokiej patelni (uważamy, by się nie spaliło). Wrzucamy posiekany czosnek i cały czas mieszamy, aby się nie spaliło. Po chwili wrzucamy grzyby i podsmażamy, aż się zezłocą i zmiękną. Dolewamy wino i czekamy aż odparuje. Dodajemy posiekaną pietruszkę. Na koniec solimy i pieprzymy. Dodajemy makaron i na patelni dokładnie mieszamy. Przed podaniem możemy dodać starty parmezan.
Więcej na: http://zbozesmakuje.tvn.pl/
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"