Na lunch: wareniki, słodkie zupy i szparagi. PYCHA!

Pochodzi z Armenii, ale swoją cukiernię postanowiła otworzyć w Trójmieście. W kuchni Dzień Dobry TVN Diana Volokhova zaproponowała przepisy na słodki lunch: truskawkową zupę z białą chmurką, słodką zupę z kaszy pęczak, czamczarak (słodką zupę zupę z suszonymi owocami) oraz warenki z wiśnią i śmietaną. A dla fanów wytrawnych smaków: zapiekane szparagi.

Wareniki z wiśnią i śmietaną

Składniki:

Ciasto

300 g mąki

150 g wody ciepłej

1 jajko

Nadzienie

200 g wiśni 

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 

20 g masła 

30 g cukru

Przygotowanie:

Wyrobić ciasto zostawić na 20 min pod ściereczka, tym czasem poddusić wiśni na masełku, dodać skrobię (można doprawić cukrem i przyprawami do smaku) i mieszać do jednolitości.

Ostudzić.

Po ostudzeniu uformować pielmieni (pierogi) i gotować we wrzącej osolonej wodzie.

Podać z kwaśną śmietaną

Czamczarak - słodka zupa z suszonymi owocami

Składniki:

25 g moreli suszonych 

20 g rodzynek

10 g cukru

Cynamon

Przygotowanie:

Wszystkie owoce umyć, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości.

Dodać cynamon, ostudzić.

Słodka zupa z kaszy pęczak

Składniki:

40 g kaszy pęczak

250 g 100% winogronowego soku

10 g cukru

15 g orzechów włoskich 

15 g masła 

Cynamon

Pieprz w młynku

Przygotowanie:

Najpierw ugotować kasze i zlać wodę, przełożyć do garnka zalać sokiem z winogrona i doprowadzić do wrzenia.

Garnek dziać z ognia, dodać masło, cukier, dobrze wymieszać, dodać pieprz, cynamon i rozdrobnione orzechy, wymieszać i odstawić do ostudzenia.

Smakuje jak na ciepło tak i na zimno.

Truskawkowa zupa z białkową chmurką

Składniki:

300 gramów truskawek

30 gramów cukru

50 ml śmietany 36%

15 gramów cukru pudru

Sok z połowy limonki

Przygotowanie:

Truskawki oczyszczamy i płuczemy.

Posypujemy truskawki cukrem, mieszamy i odstawiamy na godzinę.

W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki.

Truskawki blendujemy do uzyskania jednolitej masy, wlewamy sok z limonki i mieszamy.

Podajemy w głębokim talerzu z ubitą śmietaną.

Szparagi zapiekane

Składniki:

5 szparagów

1 jajko

4 żółtek 

150 g cukru pudru

100 ml białego, słodkiego wina 

100 g włoskiej dojrzewającej szynki prosciuto

Przygotowanie:

Szparagi obieramy i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez 3-5 min.

W zależności od wielkości, wyciągami i od razu ostudzimy wrzucając do miski s zimną wodą i lodem. 

Jajka z cukrem ubijamy na kąpieli widnej do puszystości czas od czasu podlewając wino. 

Do żaroodpornego naczynia wkładamy szparagi, zalewamy zabajone i pieczemy w rozgrzanym do 170 st. C piekarniku 3-5 min lub do złocistej skórki. 

Podajemy z włoską szynką prosciuto.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości