Na jesienną chandrę: jajko w awokado i czekoladowe ciasteczka

Jedzenie jest dobre na wszystko. Również na jesienną depresję. Czym najlepiej poprawić sobie nastrój? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski odpowiada na to pytanie i zabiera się do gotowania. Wypróbuj jego przepisy na: ciasteczka czekoladowe bez cukru, makrelę z kalafiorem, jajecznicę z ryżem pełnoziarnistym oraz jajko w awokado. Smacznego!

Jajko w awokado

Składniki:

2 dojrzałe awokado

4 małe jajka

Sól i pieprz

4 łyżki tartego sera

Przygotowanie:

Awokado przepołowić, wyjąć pestkę i wydrążyć trochę miąższu.

Jajka wbić do wgłębień w awokado.

Ułożyć np. w foremce do muffinek, przyprawić solą i pieprzem,posypać tartym serem.

Zapiec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez 12-14 minut.

Jajecznica z ryżem pełnoziarnistym

Składniki:

10 pomidorków koktajlowych

Oliwa z oliwek

100 g ugotowanego ryżu pełnoziarnistego

4 jajka

2 łyżki masła

Sól i pieprz 

Duży pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

Pomidorki podsmażyć przez chwilę na oliwie z oliwek.

Dodać ryż i razem przesmażyć aby ryż był ciepły.

W tym czasie rozkłócić jajka w misce, przyprawić solą i pieprzem.

Szczypiorek posiekać.

Ryż z pomidorkami przełożyć do miski i przykryć aby był ciepły.

Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć jajka, pod koniec dodać ryż z pomidorkami oraz szczypiorek.

Wymieszać i podawać.

Makrela z kalafiorem

Składniki:

1 kalafior

2 ziemniaki

3 łyżki masła

Mleko

Sól i pieprz

Gałka muszkatołowa

2 makrele

1 pęczek koperku

1 czerwona cebula

1 łyżka ziaren słonecznika

1 kwaśne jabłko

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Kalafiora podzielić na małe kawałki i razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami gotować w małej ilości wody z mlekiem na wolnym ogniu, aż będą miękkie.

Następnie dodać masło i zmiksować na gładkie pure.

Jeśli będzie potrzeba, to dolać mleka aby uzyskać gładką prawie że lejącą konsystencję.

Makrelę wyfiletować, przyprawić sola i pieprzem oraz obłożyć posiekanym koperkiem.

Zostawić najlepiej na kilka godzin do zamarynowania.

Słonecznik podprażyć na suchej patelni, przełożyć do miseczki.

Następnie na tej samej patelni podsmażyć na oliwie z oliwek pokrojoną w kostkę czerwona cebulę.

Gdy się zeszkli dodać słonecznik i jabłko pokrojone w drobną kostkę.

Wszystko przyprawić solą i dużą ilością pieprzu.

Podsmażyć wszystko przez chwilę.

Makrelę usmażyć na patelni z odrobiną oliwy zaczynając od strony skóry.

Smażyć z każdej strony po 1,5 minuty.

Pure wyłożyć na talerz, na nim ułożyć filety z makreli, a wierzch posypać cebulką ze słonecznikiem i jabłkiem.

Ciasteczka czekoladowe bez cukru

Składniki:

200 g masła

200 ml miodu

2 jajka

150 g kakao (nie słodzonego)

250 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału

1 łyżka mąki ziemniaczanej

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

200 g gorzkiej czekolady 70% kakao

Przygotowanie:

W dużej misce zmiksować masło z miodem aż powstanie kremowa i puszysta masa.

W trakcie miksowania dodawać po jednym jajku.

Gdy masa będzie jednolita dodać kakao, mąkę, mąkę ziemniaczana, sodę oczyszczoną i sól.

Wszystko dobrze wymieszać.

Czekoladę pokroić na małe kawałki, dodać do masy i wymieszać.

Miskę w ciastem wstawić do lodówki na 20 minut aby się schłodziło.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180ºC.

Wyjąć ciasto i uformować z niego kulki wielkości piłeczek golfowych i układać je na wyłożonych papierem blachach w odległości 4 cm od siebie.

Lekko docisnąć i rozpłaszczyć.Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 8-10 minut, następnie odstawić do ostygnięcia na około 10-15 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości