Marchewkowa kuchnia w DDTVN

marchew, tort
marchew, tort
Zbawiennie działa na nasz organizm. Poprawia koloryt skóry, funkcjonowanie układu pokarmowego i oczywiście jest bardzo smaczna. Dziś obchodzimy Dzień Marchewki. Wypróbuj nasze przepisy na marchewkowy tort, cappucino oraz carpaccio.

Carpaccio z młodej marchewki z sosem ziołowym i bursztynem

Składniki:

marchewka 8szt

ser bursztyn 200g

orzechy piniowe 50g

imbir świeży

Marchewki obieramy i za pomocą obieraczki tniemy na bardzo cienkie wiórka. Łączymy ze startym podobnie jak marchewka serem bursztyn, orzeszkami, startym imbirem.

sos do carpaccio:

kapary 20g

pomidory 2szt

bazylia świeża, mięta świeża, oregano świeże,

sok z 1 cytryny

oliwa, sos sojowy

Przygotowanie:

Wszystko razem mieszamy, smarujemy talerz i wykładamy marchewkę. Obok stawiamy sos dodatkowo.

Marchewkowe cappucino, puszysta śmietanka, rogalik cynamonowy

Składniki:

Marchewka 5szt

Pomarańcza 2szt

Śmietana 30% 300ml

Mozzarella w kulce 1szt

Ser tarty parmezan 100g

Ciasto francuskie 1szt

Cynamon

Jajka 2szt

Sól, pieprz biały, pieprz czarny

Przygotowanie:

Ciasto francuskie kroimy na trójkąty, smarujemy jajkiem, posypujemy serem typu parmezan, odrobiną cynamonu i zwijamy rożki. Wierzch smarujemy dodatkowo jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 15 minut. Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy w niedużej ilości wody, miksujemy. Dodajemy troszkę śmietany dla pozyskania lepszej kremowości, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu białego. Ser Mozzarella miksujemy z pozostałą śmietaną na krem, masę przelewamy do syfonu. Marchewkę podgrzewamy, na wierzch szprycujemy z syfonu piankę z mozzarelli, obok podajemy ciepły, chrupiący rożek cynamonowy.

Ciasto marchewkowe

Składniki:

Marchewka 300g

Wiórki kokosowe 200g

Jajka 3szt

Cukier 130g

Mleko 250g

Mąka 100g

Przygotowanie:

Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce lub miksujemy w blenderze wraz z wiórkami kokosowymi. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy marchewkę z wiórkami, mleko i na koniec mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na blaszkę. Pieczemy około 40 minut w temp. 170 stopni.

Masa do ciasta

Składniki:

Sok malinowy lub truskawkowy 500ml

Budyń śmietankowy 2szt

Śmietana 30% 200ml

Ser mascarpone 250g

Żelatyna 20g

Przygotowanie:

Budyń gotujemy zgodnie z przepisem, zastępując mleko soczkiem. Do gorącego budyniu dodajemy żelatynę, odstawiamy do przestudzenia. Serek mascarpone miksujemy, dodajemy przestudzony budyń i na koniec śmietanę. Masą przekładamy nasze ciasto.

Dla odmiany słony torcik z marchewką i cukinią

Składniki ciasta:

Mąka 250g

Masło 150g

Jajko

Sól

Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, wykładamy nim okrągłą formę do tortu z rantem.

Marchew 350g

Cukinia 350g

Masło 25g

Mąka 25g

Mleko 300ml

Jajka 2szt

Ser parmezan 300g

Sól, gałka muszkatołowa, oliwa

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy gorącym mlekiem. Doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową. Studzimy. Marchewkę i cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Do zimnego sosu dodajemy jajka, ser parmezan i wykładamy na podpieczone ciasto. Teraz zaczynając od brzegów układamy paski marchewki i cukinii na przemian tworząc kwiat. Smarujemy oliwą, posypujemy szczyptą soli i wstawiamy do piekarnika na temp. 180 stopni na około 50 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się: