Letni deser: pianka z awokado i limonki

W ostatnim odcinku Projektu Lady Mikołaj Rey pokazał uczestniczkom programu, jak przygotować przyjęcie dla najbliższych. Podzielił się z nimi kilkoma przepisami. Mikołaja zaprosiliśmy do kuchni Dzień Dobry Wakacje, aby podzielił się z nami przepisami na rybę po grecku i piankę z awokado. W kuchni towarzyszyła mu aktorka Aleksandra Domańska.

Ryba po grecku

Składniki:

1 kg fileta z jesiotra (może być polędwica z dorsza)

2 kg pomidorów

1 mała cukinia

6 marchwi

0,5 selera

2 cebule

3 większe pietruszki

1 mały por (biała część)

50 ml wina białego

mąka

sól

pieprz

czerwona papryka słodka

kardamon

cynamon

2 liście laurowe

ziele angielskie

Przygotowanie:

Rybę filetować, zdjąć skórę i pokroić na średniej wielkości kawałki. Następnie przyprawić je solą i pieprzem oraz papryką. Potem panierować w mące, a następnie smażyć na złoty kolor. Podsmażyć cebulę i por, natomiast marchew, seler, cukinię i pietruszkę zetrzeć na grubych okach, dodać do cebuli i dusić. Gdy warzywa będą miękkie, dodać przyprawy. Potem dorzucić do nich pokrojone pomidory, liście laurowe i ziele angielskie. Dodać wino i gotować. Wszystko razem dusić 10-15 min. Po tym czasie trzeba zalać sosem rybę i wymieszać.

Letni deser: pianka z awokado i limonki z nutą tabasco

Składniki na 4 porcje:

2 duże awokado dojrzałe

3 limonki

300 ml mleka półtłustego

5 łyżek cukru (najlepiej w kryształkach)

papryka w proszku lub Tabasco

kilka świeżych liści mięty

Do dekoracji:

kilka czerwonych porzeczek

trochę bitej śmietany

Przygotowanie:

Awokado pokroić na pół, usunąć pestki i zebrać miąższ łyżeczką. Pokroić mięso na kawałki, umieścić je w misce i blendowac, dodać mleko, cukier i wymieszać w delikatną piankę. Dodać 2 szczypty chili w proszku lub 3 krople Tabasco. Zetrzeć skórkę z jednej limonki (1 łyżeczka) i dodać do preparatu. Miksować do 2 min. Włożyć całość na godzinę do lodówki lub na kilkadziesiąt minut do zamrażarki. Wycisnąć limonki, wlać sok i jeszcze raz całość dobrze miksować. Wlać do szklanek i posypać świeżą miętą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości