powrót do listy

Ładocha odczarowuje kanapki na szkolne drugie śniadanie

Kuchnia
czwartek, 7 września 2017
Kanapki z białym serem i figami Foto: Kamil Piklikiewicz / East News | Dzień Dobry TVN
Kanapki wcale nie musza być nudne! Co włożyć między kromki chleba, by nasze dzieci chętnie zjadły drugie śniadanie, które spakujemy im od szkoły? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha odczarowała tradycyjne kanapki i przygotowała propozycje, które sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednego dziecięcego podniebienia. Skorzystajcie z przepisów na: kanapki z białym serem i figami, kanapki z wędzonym łososiem, rzodkiewkami i kiełkami słonecznika, kanapki na ciepło z gorgonzolą, wędzonym pstrągiem i gruszkami, kanapki z pastą jajeczną i awokado oraz kanapki z humusem pomidorowym, czarnymi oliwkami, fetą i świeżym tymiankiem. Smacznego!

KANAPKI Z BIAŁYM SEREM I FIGAMI

Składniki:
4 kromki chleba gryczanego
1 serek śmietankowy
2 łyżki miodu
4 świeże figi
Szczypta cynamonu
Płatki migdałowe podprażone na suchej patelni

Przygotowanie:
Wymieszaj serek z miodem i cynamonem.
Posmaruj nim chlebek, dodaj figi a na wierzchu ułóż płatki migdałowe.

KANAPKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, RZODKIEWKAMI I KIEŁKAMI SŁONECZNIKA

Składniki:
100 g wędzonego łososia
2 bułki pełnoziarniste z siemieniem lnianym
Kilka rzodkiewek pokrojonych na plasterki
Kiełki rzodkiewki
Kilka liści sałaty
Masło do smarowania
Ogórek małosolny pokrojony w plasterki

Przygotowanie:
Bułki przekrój na połówki, posmaruj masłem.
Dodaj łososia, ogórka, rzodkiewki i udekoruj kiełkami słonecznika.

Kanapki z wędzonym łososiem
Wideo: Dzień Dobry TVN
KANAPKI NA CIEPŁO Z GORGONZOLĄ, WĘDZONYM PSTRĄGIEM I GRUSZKAMI

Składniki:
4 kromki chleba razowca
1/2 pstrąga wędzonego
50 g gorgonzoli
1 gruszka
Łyżka miodu
Garść rukoli
Łyżeczka oliwy
Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Gruszki pokrój w plastry i podsmaż na miodzie.
Podsmażaj tylko chwilę tak, by się nie rozpadały.
Kromki chleba posmaruj oliwą i podgrzej na patelni.
Na jeszcze ciepłe pieczywo wyłóż gorgonzolę, gruszki, dodaj rukolę i posyp świeżo mielonym pieprzem.

KANAPKI Z PASTĄ JAJECZNĄ I AWOKADO

Składniki:
3 bułeczki bezglutenowe
4 jajka ugotowane na twardo
1 awokado
1 ogórek kiszony pokrojony w kosteczkę
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka orzechów pini podprażonych na suchej patelni
1 szalotka drobno posiekana
2 łyżki majonezu
Łyżeczka soku z limonki
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jajka zetrzyj na tarce.
Połowę awokado pokrój w kosteczkę, drugą połowę w plasterki z skrop sokiem z limonki.
Jajka, awokado, ogórka, szalotkę wymieszaj z majonezem i dopraw solą i pieprzem.
Dekoruj plasterkami awokado, orzechami pini i koperkiem.
Tak przygotowaną pastę wyłóż na bułeczki.

Kanapka nie musi być nudna!
Wideo: Dzień Dobry TVN
KANAPKI Z HUMMUSEM POMIDOROWYM I CZARNYMI OLIWKAMI, FETĄ I ŚWIEŻYM TYMIANKIEM

Składniki na hummus:
250 ciecierzycy
1 duża łyżka pasty z Tahiny
4 ząbki czosnku
20 g oleju sezamowego
40 g oliwy cytrynowej
50 g soku z cytryny
1 łyżeczka soli
Pół słoika suszonych pomidorów

Reszta składników:
4 kromki chleba staropolskiego
3 łyżki czarnych oliwek
Kilka gałązek świeżego tymianku
Garść orzechów laskowych potłuczonych w moździerzu
2 łyżki ziarenek granata
2 łyżki twardego sera feta

Przygotowanie:
Przygotuj hummus: wszystkie składniki umieść w blenderze i dokładnie zmiksuj na gładką masę.
Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj oliwy.
Kromki chleba posmaruj hummusem, dodaj oliwki, udekoruj tymiankiem, granatem oraz serem feta.
Na sam koniec dodaj orzechy laskowe.

Gorące tematy >

Szerokie drogi nie sprzyjają bezpieczeństwu pieszych

Chajzer do Jędrzejaka: Ty nie dostałeś jeszcze Telekamery? To jest jakiś skandal!

Wielki Piątek dniem wolnym od pracy?

Gest ponad podziałami. Ksiądz zagrał z WOŚP

tvnpix