Materiał promocyjny

Kuchnia węgierska

Andrzej Polan zaprezentował w Dzień Dobry TVN potrawy kuchni węgierskiej. Czy będzie Ci smakowało leczo z Węgier i zacierki z boczkiem i tort Dobosza?

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Leczo z Węgier i zacierki z boczkiem

Skladniki:

1 kg czerwonej papryki

1 kg pomidorów

1 kg cebuli

300 g wędzonego boczku

50 g węgierskiego salami

100 g wieprzowego smalcu

100 ml kwaśnej śmietany

4 jaja

200 g zacierek

sól

czarny pieprz

mielona słodka i ostra papryka

Przygotowanie:

Papryki przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać na półtalarki. Smalec rozgrzać wrzucić, salami w plastrach, cebulę i smażyć na złoty kolor. Ściągnąć garnek z ognia, wsypać słodką paprykę. Wymieszać i wsypać pokrojoną paprykę oraz pomidory.Wszystko razem gotować do momentu aż papryka będzie miękka. Doprawić solą, papryką ostrą w proszku i pieprzem czarnym. Podawać ze śmietaną albo jajkami, albo zacierkami pieczonymi. Surowe zacierki przesmażyć na patelni z cebulą i boczkiem. Zalać bulionem i wstawić do piekarnika na pieczenie.

Langos z serem i kwaśną śmietaną

Składniki:

400 g mąki

2 gotowane ziemniaki

30 g drożdży

ok. 1 szklanki mleka

1 łyżka oleju

szczypta soli i cukru

Przygotowanie:

Z w/w składników wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

olej do smażenia

kwaśna śmietana

ser żółty

Wyrośnięte ciasto podzielić na kulki, każdą rozwałkować na cienki placek i piec na głebokim rozgrzanym oleju. Podawać gorące ze śmietaną i serem żółtym.

Tort Dobosza

Składniki:

6 cienkich biszkoptów

300 g masła

400 g czekolady2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy

100 g orzechów laskowych

Przygotowanie:

Czekoladę i masło rozpuścić dodać kawę, starte orzechy. Masą smarować każdy biszkopt i składać. Wierzch polać polewą lub posmarować resztą kremu.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości