Kuchnia Top Modelki. Tortellini, krokieciki i smażony ser

Paulina Papierska
Paulina Papierska
Paulina Papierska to zwyciężczyni 1 edycji „Top model”. W kuchni Dzień Dobry TVN, w asyście Andrzeja Polana, przygotowała: białe tortellini z zieloną soczewicą, dynią i jogurtem, krokieciki ziemniaczane z białą kiełbasą i jajkami w koszulce, ser smażony z pomidorami i majonezem bazyliowym.

Białe tortellini z zieloną soczewicą, dynią i jogurtem

Składniki:

1 kg dyni piżmowej

olej z bazylią

sól

czarny pieprz

400g mąki

4 całe jajka

2 żółtka

olej z czosnkiem

500g soczewicy zielonej

skórka z dwóch cytryn

cebula

1 łyżeczka curry

tymianek świeży

100g masła

Przygotowanie:

Soczewicę zalewamy wodą, dodajemy skórkę z cytryny, curry i gotujemy prawie do miękkości. Dynię obieramy, posypujemy solą, skrapiamy olejem z bazylią i pieczemy w piekarniku w temp.170 stopni około 40 minut. Z mąki, jajek, 2 łyżek oleju z czosnkiem oraz szczypty soli przygotowujemy ciasto na tortellini. Odstawiamy na chwilę owinięte folią spożywczą i rozwałkowujemy na cienki arkusz. Wycinamy kwadraty, składamy w trójkąt, smarujemy rozkłóconym żółtkiem i sklejamy jak uszka. Tortellini gotujemy w wodzie, podajemy na przesmażonej na patelni soczewicy z dodatkiem oleju z bazylią, tymiankiem świeżym. Na wierzchu układamy kawałki dyni piżmowej i odrobinę jogurtu naturalnego. Posypujemy danie świeżym tymiankiem i kroplami oleju z bazylią, wymieszanego z masłem.

Krokieciki ziemniaczane z białą kiełbasą i jajkami w koszulce

Składniki 1:

1 kapusta zielona

olej z pomidorami, czosnkiem i bazylią

sól

pieprz czarny

koperek

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy kapustę poszatkowana. Chwile smażymy, możemy podlać 2-4 łyżkami wody, doprawiamy solą, pieprzem i świeżym koprem.

Składniki 2:

1 pęczek cebuli z dymką

500g ziemniaków gotowanych

4 jajka

ser tarty parmezan

bułka tarta

olej z czosnkiem do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki przepuszczamy przez praskę do puree, dodajemy żółtka, ser tarty, pokrojoną drobno cebulkę dymkę. Jeszcze sól, pieprz czarny, wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Przygotowujemy małe krokiety podłużne, obtaczamy w białku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.

Składniki 3:

400g kiełbasy białej surowej

szałwia świeża

300 ml śmietany 36%

olej z czosnkiem

Przygotowanie:

Na oleju z czosnkiem przesmażamy kiełbasę pozbawioną osłonki, mieszamy do wysmażenia i powstania pojedynczych cząstek mięsa. Następnie dodajemy śmietanę ,szałwię. Wszystko razem gotujemy do momentu aż odparuje śmietana i powstanie nam konsystencja sosu gęstego. Jajka gotujemy w wodzie osolonej z dodatkiem octu tak aby białko było ścięte a żółtko płynne. Wystarczy sądzę 3-4 minut gotowania. Na talerzu wykładamy porcje sosu z białej kiełbasy, małe porcje kapusty na której układamy krokiety ziemniaczane i jajka w koszulce.

Ser smażony z pomidorami i majonezem bazyliowym

Składniki:

6 plastrów sera żółtego (ok. 1,5 cm)

6 pomidorów

1 op. szpinaku baby

2 łyżki musztardy rosyjskiej

ocet jabłkowy

bułka tarta

olej z bazylią

3 żółtka

olej z bazylią

1 łyżka musztardy dijon

sok z jednej cytryny,

szczypta cukru

szczypta soli

Przygotowanie:

Ser żółty smarujemy musztardą rosyjską wymieszaną z 1 żółtkiem i obtaczamy w bułce tartej smażymy na złoty kolor. Pomidory kroimy w drobną kostkę, liście szpinaku zwijamy w ruloniki i tniemy w cienkie paski, dodajemy do pomidorów. Doprawiamy solą, pieprzem i octem jabłkowym. Żółtka ucieramy, dodajemy musztardę dijon i później wolnym strumieniem dolewamy olej z bazylią. Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i solą. Smażony ser podajemy na sałatce z pomidorów i szpinaku, obok majonez bazyliowy

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości