Dziś w naszej kuchni królował ser za sprawą szefa kuchni Beaty Kartowicz i jej córki Anny.Łosoś z pieca z makaronem tagliatelle ze szpinakiem z sosem śmietanowo-serowym
Składniki na 4 porcje:
filet z łososia b/s (po 150 g każda)
30 ml oliwy z oliwek
1 cytryna
250 g makaronu tagliatelle
250 g szpinaku
30 g masła
1 ząbek czosnku
100 ml 18% śmietany
sól, pieprz biały
sos serowo-śmietanowy
15 g masła
15 g mąki
250 ml bulionu
80 ml 30 % mietany
100 g sera gruyere
sól, pieprz biały
Przygotowanie:
Przygotowane filety z łososia natrzeć lekko oliwą z oliwek, przyprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Przygotować szpinak: jeśli świeży to dokładnie opłukać, oberwać łodygi i blanszować zanurzając na chwilę we wrzącej wodzie. Jeśli mrożony odmrozić. Następnie szpinak posiekać. Na patelni lub w rondlu rozgrzać masło, dodać pokrojony czosnek, smażyć nie rumieniąc. Włożyć przygotowany wcześniej szpinak, dusić chwilę, następnie dodać śmietanę i gotować wolno do odparowania płynu. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Przygotować sos: z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę, odstawić z ognia, dodać bulion, dokładnie wymieszać i gotować wolno 10 – 15 minut. Zetrzeć ser na tarce. Do bulionu dodać śmietankę, raz zagotować, odstawić z ognia i dodać starty ser. Lekko podgrzać, ale nie gotować. Pozostawić w cieple.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°. Gdy osiągnie temperaturę, włożyć łososia, który wcześniej ułożyć na papierze do pieczenia, jeszcze skropić oliwą z oliwek i piec przez około 10 – 15 minut.
W międzyczasie ugotować makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Gdy makaron gotowy, wymieszać z przygotowanym szpinakiem. Podawać.
Sałatka z serem fontina i roquefort z gruszkami i orzechami włoskimi
Składniki
250 g sera fontina
180 g orzechów włoskich
2 gruszki
150 g rukoli
3 łyżki oliwa z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
150 g sera roquefort
sól, pieprz biały
Przygotowanie:
Dno naczynia w którym będzie podana sałatka wyłożyć umytą i wysuszoną sałatą. Sery pokroić w kostkę. Gruszkę obrać, pokroić w plasterki, przesmarować delikatnie sokiem z cytryny aby zapobiec utlenianiu. Przygotować sos: do naczynia, które można zamknąć włożyć grubo pokrojony czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Zamknąć szczelnie i wstrząsając dokładnie wymieszać składniki, następnie przecedzić.
Na sałacie układać na przemian gruszki i sery, polać przygotowanym sosem i posypać posiekanymi grubo orzechami.
Zupa serowa z grillowanymi płatkami migdałów i grzankami czosnkowymi
Składniki na 4 osoby:
1 cebula średniej wielkości
40 g masła
20 g mąki
1500 ml bulionu drobiowego
200 ml 18 % śmietany
400 g topionego sera
400 g sera topionego śmietankowego
200 g sera gorgonzola
1 pęczek szczypioru
100 g chleba tostowego
40 masła klarowanego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz biały
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
W dużym garnku podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, zalać winem, a następnie bulionem. Odstawić z ognia. Z masła i mąki przyrządzić jasną zasmażkę, dodać do bulionu i gotować 10 – 15 minut. Garnek odstawić, dodać ser topiony, śmietanę i ser gorgonzola, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia serów, raz zagotować. Przyprawić solą i świeżo mielonym białym pieprzem. Chleb tostowy pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dołożyć czosnek , gdy się zrumieni wyjąć, a na tak przygotowanym maśle usmażyć na złoty kolor grzanki. Przed podaniem posypać grillowanymi płatkami migdałowymi i drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Włoska robota
Składniki na 4 porcje:
150 g Amarettini (20– 24 sztuk)
350 g Mascarpone - włoski ser pełnotłusty
1 szklanka miodu
skórka z 1 cytryny
2 łyżki gorzkiej czekolady
200 g owoców sezonowych
100 ml Cointreau
Przygotowanie:
Mascarpone wymieszać z miodem i skórką startą z 1 cytryny. Owoce umyć, pokroić. Przygotować pucharki. Na dno każdego pokruszyć Amarettini, pokropić Cointreau, nałożyć warstwę kremu z mascarpone i warstwę przygotowanych owoców. Czynność powtórzyć. Posypać tartą czekoladą. Podawać.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"