Wczoraj w kuchni Dzień Dobry TVN robilliśmy kruche ciasteczka z musem malinowym, a dziś kisimy cytryny i ogórki. Czy różni się kiszenie od kwaszenia? Jak smakuje kiszona, a jak kwaszona kapusta? Dlaczego warto jeść kiszone ogórki? Skorzystajcie z przepisów Piotra Kucharskiego na kiszone cytryny, gulasz z kiszonymi ogórkami, ciepłą sałatkę z pęczaku z salsą z kiszonych cytryn oraz placek z kiszoną kapustą i kiełbasą. Kiszone cytryny
Składniki:
12 niewoskowanych cytryn
250 g soli morskiej
10 gwiazdek anyżu
2 laski cynamonu
2 łyżeczki ziaren kolendry
Przygotowanie:
Sześć cytryn dobrze umyć płynem do mycia naczyń i sparzyć gorącą wodą, przekroić na ćwiartki. Umieścić je w czystym wysterylizowanym słoiku. Dodać sól i przyprawy. Słoik zakręcik i wszystko dokładnie wstrząsnąć. Z pozostałych cytryn wycisnąć sok i dodać do słoika. Przegotowaną wodą uzupełnić poziom żeby wszystkie cytryny były zakryte. Ustawić na 6 tygodni w chłodne ciemne miejsce. Od czasu do czasu wstrząsnąć, żeby dokładnie rozpuścić sól. Po tym czasie cytryny są gotowe i zdatne do spożycia przez 6 miesięcy. Po otwarciu należy trzymać je w lodówce.
Gulasz z kiszonymi ogórkami
Składniki:
2 cebule
1 marchewka
mały kawałek selera
6 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
3 cm kawałek imbiru
3 łyżeczki curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kminu
400 ml przecieru pomidorowego
sól i pieprz
oliwa z oliwek
300 g łopatki wieprzowej
olej do smażenia
200 g dyni
200-300 g kiszonych ogórków
2 litry wywaru wieprzowego lub wody
Przygotowanie:
Cebulę, marchewkę, seler, czosnek, papryczkę i imbir drobno posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. W trakcie dodać curry oraz paprykę oraz kmin. Wszystko jeszcze razem smażyć kilka minut. Dodać przecier pomidorowy i dusić około 15 minut, a następnie zmiksować. Łopatkę pokroić w centymetrową kostkę. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać olej do smażenia, przesmażyć łopatkę, aż się bardzo mocno zrumieni. Podlać odrobiną wywaru i dusić aż zmięknie. Następnie dodać pokrojoną w kostkę dynie, zalać wywarem oraz zmiksowanymi warzywami. Gotować około 20 minut. Dodać pokrojone w 1 cm plasterki ogórki, gotować jeszcze około 30 minut, żeby ogórki puściły kwaśne soki i się podgotowały.
Ciepła sałatka z pęczaku z salsą z kiszonych cytryn
Składniki:
3 marchewki
3 gruszki
1 mały koper włoski
oliwa z oliwek
1 papryczka chilli
1 kiszona cytryna
1 pęczek natki pietruszki
250 g pęczaku
200 g fety
sól i pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę pokroić wzdłuż na ćwiartki, następnie każdą ćwiartkę na 3 części. Skropić oliwą z oliwek i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i piec około 20 minut. W tym czasie ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu pęczak. Do marchewek dołożyć gruszki pokrojone na ćwiartki i piec razem kolejne 10 minut. W tym czasie koper włoski pokroić na cienkie paski, cytrynę również pokroić w paseczki, chili i natkę drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać, dolać solidny chlust oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Upieczoną marchewkę oraz gruszkę wymieszać z ugotowanym i odcedzonym pęczakiem. Całość posypać pokruszoną fetą i polać salsą.
Placek z kiszoną kapustą i kiełbasą
Składniki:
Ciasto:
15 g drożdży
500 ml/g wody
800 g mąki pszennej typ 750
3 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
Kapusta:
1 cebula
2 łyżki oleju
300 g dobrej jakości wędzonej kiełbasy
600 g kiszonej kapusty
1 listek laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
3-4 ziarna jałowca
1 puszka krojonych pomidorów
sól i pieprz
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól i oliwę, wymieszać. Następnie przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 6-8 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką aby ciasto się nie kleiło. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny. W tym czasie podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę na oleju. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę przesmażyć. Następnie dodać kiszoną kapustę oraz przyprawy i dusić całość razem. Gdy kapusta będzie miękka, dodać pomidory z puszki i dusić aż powstanie gęsty sos.
Naoliwionymi dłońmi przełożyć ciasto na natłuszczoną dużą blachę z piekarnika. Rozłożyć ciasto równomiernie na całej blasze i natłuszczonymi palcami zrobić wgłębienia w całym cieście.
Kapustę równomiernie rozłożyć na całej powierzchni ciasta. Odstawić na około 20 minut, aż ciasto ponownie podrośnie. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180ºC. Blachę wstawić do piekarnika i piec około 40 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"