powrót do listy

Kuchnia grzybowa

Kuchnia
czwartek, 29 października 2009
Suszone grzyby Wideo: Bartosz krupa | East News
Jedzenie winno być pyszne i zdrowe. O ile trudno mówić o zdrowotnej wartości naszych leśnych przyjaciół, grzybów, o tyle o ich smaku i zapachu można pisać i mówić w nieskończoność - takiego zdania jest kucharz Grzegorz Łapanowski. Dziś w kuchni DDTVN w roli głównej borowiki, podgrzybki i inne suszone rarytasy...
Czarka pieczarka z borowikowym pudrem

Składniki:
300 g pieczarek
garść pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
50 ml wina
1/2 małej cebuli
garść świeżych liści szpinaku
śmietana 18%
opakowanie sera Lazur
pęczek natki pietruszki
chrupka razowa bagietka
garść długo dojrzewającego sera (np.Bursztyn)
1 łyżka zmielonych na pył suszonych borowików
4 kokilki do pieczenia lub duża forma

Przygotowanie:
Uwielbiam smak grzybów. Te dzikie do najtańszych nie należą, a już w szczególności suszone osiągają zawrotne ceny. Ale można zastosować pewien trik, który da nam wspomnienie borowikowej uczty. Danie jest banalnie proste – to grzyby w sosie serowo-śmietanowym ze szpinakiem i pomidorami, zapiekane i podane z chrupiącą razową bagietką. By smak był wykwintny, a portfel ocalał dodamy odrobinę białego półwytrawnego wina i puder z borowików (sproszkowane suszone grzyby). Masło i oliwa – hop na patelnię - muszą się rozgrzać. Dodajemy siekaną cebulę, po chwili czosnek i grzyby. Lekko solimy, przysmażamy i dodajemy kolejno wino, szpinak i pomidorki (w całości). Teraz puder z borowików, śmietana, ser i zioła. Mieszamy i do foremki lekko natartej oliwą dajemy. Na koniec jeszcze grzyby w śmietanie posypujemy serem i do pieca. Podajemy, gdy lekko się zrumienią z grzanką i kubeczkiem maślanki lub jogurtu.

Sandacz pieczony z grzybami z ziołową czapką i puree z selera

Składniki:
filet z sandacza lub innej białej ryby
mała garść suszonych grzybów
oliwa
gałązka estragonu ewentualnie tymianku i rozmarynu
70 ml białego wina
1 łyżeczka masła
1 kopru włoskiego
1 marchewka
wywar grzybowy, grzyby
wino
zioła
żółtko
śmietana 18%

Przygotowanie:
Moczymy suszone grzyby, a następnie gotujemy je w tej samej wodzie ok. 25 min z dodatkiem włoszczyzny, ale bez kapusty. Jeśli lubimy koper włoski zwany fenkułem kroimy w jak najdrobniejsze płatki (np. maszynką do chleba lub trzemy na tarce), marchewkę ciachamy w kostkę. Zioła rwiemy na drobne. Te wszystkie składniki mieszamy z oliwą i winem i rozkładamy na blasze do pieczenia. Przechodzimy do rybki. Będzie delikatna, pieczona i smażona zarazem, pachnąca grzybami i ziołami. Filet dzielimy na poprzeczne kawałki szerokości ok. 3 cm. Solimy i pieprzymy. Smażymy kawałki ryby z jednej strony na bardzo rozgrzanej oliwie. Przekładamy je na blachę, zakrywamy folią i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 70 stopni C na ok. 30 min. W tym czasie robimy puree z ugotowanych ziemniaków z selerem, oliwą i koprem. Sos robimy z zmiksowanych grzybów i gotujemy z dodatkiem wina. Na koniec dodajemy śmietany i żółtko, jeszcze raz miksujemy i gotowe. Serwujemy puree na tym rybka i sos dookoła, jeszcze tylko świeże zioła i kiełki do dekoracji.

Tadźin z suszonych grzybów i cebuli

Składniki:
20 dkg suszonych grzybów
1 kg czerwonej cebuli
80 ml oliwy z oliwek
mielony imbir
pieprz
szczypta cynamonu
brązowy cukier
szklanka czerwonego wina

Przygotowanie:
Grzyby namoczyć w czerwonym winie i pozostawić na kilka godzin. Cebulę posiekać w drobne piórka i przełożyć do naczynia. Pozostałe składniki wymieszać i zalać nimi cebulę – odstawić na 2 godz. Po upływie wyznaczonego czasu, cebulę i grzyby przełożyć do garnka, przykryć folią aluminiową i pokrywą. Dusić w piekarniku około 45 minut do 1 godz.

Pierożki z suszonym borowikiem i żurawiną w sosie szpinakowym

Ciasto:
250 g – 300 g mąki
150 ml – 200 ml wody
Sól
Farsz:
100 g suszonych borowików
200 g mielonej wieprzowiny najlepiej z szynki
garść prażonych migdałów
kilka łyżek żurawiny ze słoika
odrobina sosu grzybowego
sól / pieprz
odrobina oliwy z oliwek, aby farsz nie był suchy
sos:
500 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
szklanka śmietany 30%
sól / pieprz

Przygotowanie:
Do misy wsypać przesianą mąkę dodać wodę i wymieszać. Przełożyć na stolnicę, zagnieść i odłożyć na pół godziny. Przygotować farsz: borowiki namoczyć w ciepłej wodzie (około 20 minut) i posiekać. Wszystkie składniki farszu wymieszać na jednolitą zwięzłą masę. Ciasto wyłożyć ponownie na stolnicę i wałkować na rulon o średnicy 2,5 cm. Pokroić na cienkie plasterki i spłaszczyć, a następnie rozwałkować. Na środku każdego krążka położyć odrobinę farszu i zagniatać na pierożka. Gotować w osolonej wodzie około 5 min. Szpinak przesmażyć z czosnkiem, połączyć ze śmietaną i doprawić solą i pieprzem. Gotowe pierożki podawać polane sosem.

Gorące tematy >

Przywitanie kibiców to jak druga ceremonia medalowa

Amina Okujewa. Zabili ją za to, że była odważna

ZUS łapie ściemniaczy na L4. Pomaga mu w tym Facebook

Prokop: Magda Gessler i jej ekipa napadnie na polskie restauracje

tvnpix