powrót do listy

Kuchnia grzybowa

Kuchnia
sobota, 3 października 2009
Kuchnia grzybowa Wideo: Michał Wargin | East News
Brygida bardzo lubi grzyby, uważa, że są najlepszym polskim towarem eksportowym, teraz jest sezon na borowiki o prawdziwki, często wykorzystuje grzyby w swojej kuchni. Dziś w "Dzień Dobry TVN" pokazała nam co można przy ich pomocy wyczarować.
Pasztet grzybowy
Składniki:
0,5 kg maślaków
0,5 kg podgrzybków
2 kajzerki
2 cebule
2 jajka
sól
pieprz
masło do wysmarowania formy
tarta bułka do wysypania formy
liście laurowe – do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Czyścimy maślaki (należy usunąć śluzową skórkę z kapeluszy) oraz podgrzybki - myjemy i wrzucamy na wrzątek na 2-3 minuty.
2. Bułkę moczymy w wodzie.
3. Cebule, w całości, bez obierania pieczmy przez ok. 15 min. w piekarniku
4. Grzyby mielimy w maszynce razem z lekko odciśniętą bułką i upieczoną cebulą (UWAGA! teraz usuwamy łupinki) 
5. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
6. Masę wkładamy do foremki posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Na wierzchu możemy ułożyć liście laurowe
7. Pieczemy przez ok. 30 min. w temp. 1700 C.

Ziemniaki faszerowane suszonymi grzybami
Składniki:
6 ziemniaków (po 1 na osobę),
10 dkg suszonych grzybów
10 dkg owczego sera
2 cebule
2 łyżki masła
sól, pieprz
150 ml śmietany 30%
natka pietruszki
tymianek

Sposób przygotowania:
1. Farsz: moczymy grzyby, gotujemy i drobno siekamy.
2. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę.
Kiedy cebula się zarumieni dodajemy grzyby, tymianek i wlewamy śmietanę dusimy farsz do czasu aż zgęstnieje.Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i pokrojoną w kostkę bryndzę, delikatnie solimy (ser już jest dość słony) i pieprzymy.
3. Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok. 20 min. Ugotowane ziemniaki musimy przekroić wpół i wypełnić farszem. Pieczemy pół godziny w temp. 1800 C. UWAGA! Danie jest równie dobre bez dodatku sera. Grzyby musimy namoczyć i odlać z nich wodę w przeciwnym razie mogą być gorzkie.

Sałatka z grzybami kiszonymi

Składniki:
15 dkg grzybów kiszonych
4 ugotowane i obrane ziemniaki sałatkowe
2 jabłka winne
3 jajka na twardo
1 cebula
majonez
cukier – do smaku
czosnek – do smaku
sól

Sposób przygotowania:
1. Grzyby odcedzamy z zalewy.
2. Cebulę kroimy w kostkę i blanszujemy.
3. Pozostałe składniki pokroić tak jak nam podpowiada fantazja.
4. Majonez doprawiamy cukrem i roztartym z odrobiną soli czosnkiem.
5. Sałatkę mieszamy z tak przygotowanym sosem.
6. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min., żeby smaki zdążyły się „przegryźć”

Gorące tematy >

Przywitanie kibiców to jak druga ceremonia medalowa

Amina Okujewa. Zabili ją za to, że była odważna

ZUS łapie ściemniaczy na L4. Pomaga mu w tym Facebook

Prokop: Magda Gessler i jej ekipa napadnie na polskie restauracje

tvnpix