Kuchnia dla najmłodszych nie musi być słodka. Przepisy Ani Starmach i Adama Mostowskiego z MasterChefa

Anna Stramach i Adam Mostowski, który odpadł wczoraj z programu "Masterchef", byli gośćmi Dzień Dobry TVN. W naszej kuchni przygotowali potrawy dla najmłodszych, nie tylko te słodkie. Przekonajcie się, jak smakuje zupa z ananasa, pomidorowa z makaronem naleśnikowym, knedle ze śliwkami i sosem waniliowym, fileciki rybne oraz śniadaniowe bułeczki. Dlaczego Adam Mostowski musiał się pożegnać z programem "Masterchef"?

Adam Mostowski:

Zupa z ananasa

Składniki:

1 ananas

50 g rodzynek

50 g cynamonu

100 g świeżych wiśni lub malin

świeża mięta

2 łyżki cukru waniliowego

2 łyżki miodu

świeże truskawki, melon kiwi

1 puszka mleka kokosowego

Potrzebujemy:

2 patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Gotujemy ananasa w wodzie wymieszanej z mlekiem kokosowym. Dodajemy dwie łyżeczki cukru waniliowego i cynamonu, a na koniec miksujemy i dodajemy wiśni lub malin oraz miodu. Ananasa tniemy na pół i robimy z niego miseczkę, którą wykorzystamy do podania zupy. Z pozostałych owoców robimy szaszłyk do dekoracji i wkładamy do zupy. Dekorujemy miętą.

Ryż gotowany na mleku kokosowym z jabłkiem

Składniki:

3 puszki mleka kokosowego

500 g ryżu

1 laska wanilii

50 g rodzynek

3 jabłka

cukier waniliowy

1 słoiczek marmolady żurawinowej

Przygotowanie:

Gotujemy ryż w mleku kokosowym i lasce wanilii. Po ugotowaniu dodajemy rodzynki, cukier waniliowy dla smaku. Tniemy jabłko na pół i kładziemy łyżeczkę marmolady żurawinowej na środek i pieczemy w pieakrniku przez 10-15 minut. 2 jabłka ucieramy i mieszamy z ryżem. Serwujemy na talerzu i dekorujemy pieczonym jabłkiem. Możemy skorzystać z owoców.

Fileciki z ryby z ziemniaczkiami

Składniki:

4 ziemniaki

2 filety z halibuta lub innej bialej ryby

bułka tarta

50 g ser parmezan

2 jajka

świeże przyprawy (bazylia, pietruszka roszpunka, estragon)

sól, pieprz

oliwa z oliwek

2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Tniemy rybę na psaki, panierujemy w bułce tartej wymieszanej z parmezanem, solą i pieprzem. Smażymy na ptelni około 2-3 minut z każdej strony. Gotujemy ziemniaczki, blendujemy wszystkie świeże przyprawy z oliwą z oliwek i miodem. Ugotowane ziemniaczki marynujemy w miksie ze świeżych przypraw. Serwujemy na talerzu. Można podać z rożnymi sałatkami.

Anna Starmach:

Zupa pomidorowa z makaronem naleśnikowym

Składniki:

2 kg pomidorów

100 g suszonych pomidorów

750 ml bulionu warzywnego lub bulionu z kury

2 ząbki czosnku

Świeży tymianek

4 łyżki śmietany

Ciasto naleśnikowe:

100 ml wody

200 ml mleka

2 jajka

150 g mąki

natka pietruszki

szczypta soli

Ssczypta pieprzu

Przygotowanie:

Z podanych składników zrób ciasto, pod koniec dodaj drobno posiekaną pietruszką, smaż cienkie naleśniki około 1 min z każdej stronie, a następnie każdego z nich zwiń w cienki rulon i pokrój w cieniutkie paseczki - naleśnikowy makaron gotowy!

Pomidory przekrój na połówki, umieść w naczyniu żaroodpornym, między pomidory powkładaj ząbki czosnku, suszone pomidory, tymianek, całość posyp solą i pieprzem oraz odrobiną oliwy. Wstaw na 40 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wszystkie pomidory przełóż do garnka, zmiksuj blenderem na puree, jeśli chcesz możesz je potem przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek i skórek. Tak powstały przecier pomidorowy połącz z bulionem, zagotuj dodaj śmietanę, podawaj z pietruszkowym makaronem.

Knedle ze śliwkami i sosem waniliowym

Składniki:

600 g ugotowanych ziemniaków

łyżka cukru pudru

250 g maki pszennej

szczypta cynamonu

szczypta soli

1 jajko

20 małych dojrzałych śliwek

Sos:

500 ml mleka

280 g cukru

laska wanilii

4 żółtka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieć lub przepuść przez praskę, następnie połącz z jajkiem, mąką cynamonem i cukrem. Ciasto powinno być dość elastyczne. Podziel je na małe porcje, z każdej z nich lep małe placuszki i owijaj nimi wypestkowane śliwki. Knedle gotuj we wrzątku przez kilka minut, podawaj z sosem waniliowym.

Sos: Mleko zagotuj z połową cukru i rozkrojoną laską wanilii. Resztę cukru wymieszaj z żółtkami i mąką. Do żółtek dodaj połowę gorącego mleka, wymiesza a następnie dolej do pozostałego mleka. Sos zagotuj.

Śniadaniowe bułeczki z czekoladą

Składniki:

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki serka śmietankowego

1/3 szklanki mleka

1/3 szklanki roztopionego masła

50 g mlecznej czekolady

50 g gorzkiej czekolady

50 g drobnego cukru

szczypta soli

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta (oprócz czekolady) włóż do miski i wymieszaj (albo użyj robota kuchennego). Do ciasta dodaj posiekaną drobno czekolada, wymieszaj ponownie. Z ciasta lep małe bułeczki wielkości małej moreli. Przełóż je na blachę z papierem do pieczenia, posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni przez 20 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości