w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Jakuba Kasprzaka, który przygotował potrawy bazujące na orzechach. Choć orzechy są kaloryczne, to jednak ze wszystkich bakalii są najbardziej wartościowe. Posiadają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B i witaminy E, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i kondycję skóry. Orzechy to także źródło białka. Krem z topinamburu, orzechów laskowych i parmezanu
Składniki:
500 g topinamburu
80 g orzechów laskowych
50 g parmezanu
2 l wywaru drobiowego
200 ml śmietany 30%
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
Przygotowanie:
W garnku na maśle przesmażamy posiekana cebule z czosnkiem, dodajemy obrany i pokrojony topinambur, przesmażamy dodając sparzone wcześniej we wrzątku orzechy bez skórki, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez około 25minut. Po upływie czasu do zupy dodajemy śmietanę i starty parmezan. Zupę doprawiamy sola i pieprzem a następnie miksujemy na gładko przy pomocy blendera.
Łosoś, puree z kalafiora, orzechy z oliwą, fenkuł, palone masło z kaparami i orzechami
Składniki:
560 g łososia (filet)
250 g pietruszki korzenia
0,5 l mleka
50 g masła
50 ml oliwy pietruszkowej
30g orzechów włoskich obgotowanych i obranych
1 fenkuł
80 g masła
20 g kaparów
20 g orzechów laskowych (wcześniej sparzonych i obranych)
Sok z połówki limonki
Przygotowanie:
Łososia wyporcjować i odstawić na bok. Obraną pietruszkę pokroić w kostkę zalać mlekiem i gotować do miękkości. Po ugotowaniu przecedzić pietruszkę dodać 50g masła i zmiksować na gładką masę,
opcjonalnie dolać odrobinę mleka z gotowania do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji.
Doprawić solą do smaku. Orzechy włoskie posiekać i wymieszać z oliwą pietruszkową.
Fenkuł pokroić na cienkie plasterki i przełożyć do wody z lodem. W garnku rozpuścić pozostałe masło,
dodać kapary i posiekane orzechy laskowe, masło podgrzać aż zmieni kolor na lekko brązowy.
Doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki. Łososia doprawić solą i pieprzem, usmażyć na odrobinie oleju.
Sałatka z pszenicy, fasolki szparagowej, buraków, koziego sera z orzechami i jajkiem poche
Składniki:
120 g pszenicy orkisz (wcześniej namoczonej przez noc i ugotowanej w osolonej wodzie)
20 g masła
Posiekana natka pietruszki
150 g fasolki szparagowej
30 g masła
2 buraki
20 g miodu
80 g koziego sera
60 g orzechów laskowych (wcześniej sparzone i obrane)
4 jajka
80 ml soku z buraka
80 ml oliwy z pestek winogron
Sok z cytryny
Łyżeczka musztardy dijon
Przygotowanie:
Wcześniej namoczoną i ugotowaną pszenicę przesmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Fasolkę szparagową blanszujemy w osolonej wodzie przez około minutę, przekładamy do wody z lodem aby nie straciła koloru. Odsączamy fasolkę i przesmażamy na maśle doprawiając solą i pieprzem. Buraczki doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy odrobina oliwy. Zawijamy w folię spożywczą i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę lub jak będą miękkie. Buraki obieramy i kroimy w cząstki, dusimy w łyżce masła z przyprawami i miodem. Kozi ser rwiemy na kawałki. Orzechy siekamy. Jajka wybijamy pojedynczo do miseczki i gotujemy w wodzie z octem. Z soku z buraka, oleju, soku z cytryny i musztardy robimy dressing doprawiając go solą i pieprzem.
Tarta z kremem orzechowym i figami i orzechami w cukrze z bitą śmietaną
Składniki na ciasto kruche:
2 jajka
250g mąki
100g masła
Szczypta soli
100g cukru pudru
Przygotowanie:
Do maki dodajemy masło, sól, cukier i wyrabiamy na końcu dodajemy jajka i jeszcze wyrabiamy przez chwilę. Ciasto foljujemy i odkładamy do lodówki na około 1h. po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki, ciasto nakłuwamy widelcem i wykładamy formy papierem pergaminowym napełniają foremki monetami. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut, usuwamy papier i monety i pieczemy kolejne 5 minut.
Przepis na figi:
3 figi
150 g cukru
50 g masła
W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier, figi kroimy w cząstki i przesmażamy w garnku aż nabiorą koloru.
Orzech w cukrze:
250g orzechów włoskich
15 g wody
57 g cukru
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i tostujemy orzechy przez około 5 minut. W garnku rozpuszczamy cukier w wodzie.
Do gorącego syropu wsypujemy orzechy i mieszamy aż się skrystalizują.
Bita śmietana:
200ml śmietany 36%
Łyżka cukru pudru
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
Krem orzechowy:
300g białej czekolady
550g śmietany
45g syropu glukozowego
60g masła kakaowego
80g pasty z orzechów laskowych
6g żelatyny
1,5g soli
Żelatynę namoczyć w wodzie. Śmietanę zagotować z syropem glukozowym. Dodać namoczona żelatynę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z masłem kakaowym i dodać pastę z orzechów.
Następnie zalać śmietaną. Dodać sól. Zmiksować przez 5 minut. Zostawić pod przykryciem z foli spożywczej w lodówce przez 8 godzin. Ubić przy pomocy miksera.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"