Materiał promocyjny

Krwiste steki à la Hardcorowy Koksu!

Steki to ulubione danie litewskiego kulturysty Roberta Burneiki na stałe mieszkającego w Las Vegas, znanego także jako Hardcorowy Koksu. Burneika zachęca w Internecie do trenowania kulturystyki i radzi innym, jak się żywić.

T-BONE STEK

Składniki:

sól morska

1 stek T-bone

oliwa z oliwek

świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Rozgrzać patelnię. Ręcznikiem papierowym osuszyć stek, przyprawić pieprzem i odrobiną soli. Polać oliwą i delikatnie wmasować w mięso. Na rozgrzaną patelnię ułożyć mięso. Zmniejszyć płomień na średni. Smażyć z każdej strony na brązowy kolor po około 4 minuty z każdej strony. Patelnię z mięsem włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 6-8 minut (stek będzie usmażony medium-rare). Przełożyć stek na deskę do krojenia, odstawić na około 10 minut, aby „odpoczął”.

NEW YORK STEK Z MASŁEM CZOSNKOWYM

Składniki:

Masło czosnkowe:

100g masła

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka posiekanego rozmarynu

sól morska

1 New York stek

świeżo mielony czarny pieprz

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Masło dokładnie wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i rozmarynem. Ułożyć na folii spożywczej i przy jej pomocy uformować wałek. Zawinąć szczelnie i włożyć do lodówki, aby stwardniało. Rozgrzać patelnię. Ręcznikiem papierowym osuszyć stek, przyprawić pieprzem i odrobiną soli polać oliwą i delikatnie wmasować w mięso. Rozgrzać patelnię gilową (lub grilla), smażyć z obu stron często obracając (około 8 minut, by był medium). Odstawić na 10 minut, by „odpoczął”. Stek ułożyć na talerzu, z wałka masła ukroić plaster i ułożyć na mięsie. Pozwolić, aby się rozpuściło.

KRWISTE STEKI Z POLĘDWICY WOŁOWEJ W TŁUCZONYM ZIELONYM PIEPRZU

Składniki:

sól morska

oliwa z oliwek

zielony pieprz w ziarnach

2 steki z polędwicy wołowej

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Pieprz wysypać na ściereczkę kuchenną, przykryć. Tłuczkiem do mięsa lub dużym nożem rozgnieść. Ręcznikiem papierowym osuszyć steki, przyprawić odrobiną soli, polać oliwą i panierować w pieprzu. Rozgrzać patelnię. Wlać odrobinę oliwy, ułożyć mięso. Usmażyć z każdej strony po minucie. Patelnię z mięsem włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 4 minuty. Przełożyć steki na deskę do krojenia, odstawić na około 10 minut.

PIECZONE ZIEMNIAKI DO STEKÓW

Składniki:

1 cytryna

oliwa z oliwek

gałązki tymianku

gałązki rozmarynu

1,5 kg ziemniaków

sól i pieprz do smaku

7-8 ząbków czosnku

Przygotowanie:

Ziemniaki bardzo dokładnie wyszorować. Pokroić w ćwiartki. Ułożyć na blasze do pieczenia. Cytrynę pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na ziemniakach. Dodać ząbki czosnku i zioła. Skropić wszystko oliwą z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem. Rękami dokładnie wymieszać zawartość blachy, aby każdy z ziemniaków był dokładnie pokryty oliwą. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut. Podczas pieczenia można kilka razy przemieszać ziemniaczki. Po wyjęciu z piekarnika, ziemniaki można skropić świeżym sokiem z cytryny i dodatkowo posolić.

BUŁKI HAMBURGEROWE

Składniki:

1 jajko

1 żółtko

sezam

20g drożdży

1 łyżka cukru

450g mąki pszennej

200 ml ciepłego mleka

5-6 łyżek mleka w proszku

2 łyżki roztopionego masła

Przygotowanie:

Drożdże, cukier i mleko w proszku rozpuścić w mleku. Dodać masło, jajko i mąkę. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Z ciasta uformować 6-8 płaskich bułek. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka i posypać sezamem. Piec w rozgrzanym piekarniku około 15 min.

CHESSEBURGERY

Składniki:

ketchup

olej do smażenia

1 czerwona cebula

liście sałaty lodowej

sól i pieprz do smaku

3-4 plastry żółtego sera

600g antrykotu wołowego

3-4 duże plastry pomidora

3-4 bułki do hamburgerów

Przygotowanie:

Mięso pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać drobno posiekaną cebulę. Przyprawić solą i pieprzem. Mięso bardzo dokładnie wyrobić rękami około 3-4 minuty. Uformować 3-4 kotlety i usmażyć na rozgrzanej patelni. Przed końcem smażenia na każdy z kotletów ułożyć plaster sera. Bułki przekroić i podpiec w piekarniku lub opiec na grillu. Sałatę ułożyć na spodach bułek. Na wierzchu ułożyć kotlety, pomidory i cebulkę. Podawać z ketchupem.

Hardcorowy Koksu chce zostać aktorem?

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości