Kruche serowe ciastka, łosoś w papilotach i tosty. Przepisy Ani Starmach ze szparagami

Kasza gryczana ze szparagami i rzodkiewką, kruche serowe ciastka ze szparagami, łosoś w papilotach i szparagach i szparagowe tosty - to specjały, które przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Ania Szarmach. Zdrowe i pyszne.

Kasza gryczana ze szparagami i rzodkiewką

Składniki:

300 g kaszy gryczanej

pęczek zielonych szparagów

pęczek białych szparagów

pęczek rzodkiewki

cebulka dymka

4 jajka na twardo

oliwa z oliwek

sok z cytryny

świeża bazylia

pietruszka

grzanki

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy na sypko. Szparagi myjemy, obieramy i gotujemy ok. 8 min. w głębokim garnku, z główkami wystającymi ponad poziom lekko posolonej wody. Następnie kroimy je drobno, podobnie jak rzodkiewkę, jajka i cebulkę. Wszystkie składniki mieszamy i łączymy z ziołami, sokiem z cytryny i oliwą.

Kruche serowe ciastka ze szparagami

Składniki:

300 g mąki

200 g tartego żółtego sera

2 jajka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kwaśnej śmietany

pęczek zielonych szparagów

50 g tapenady z oliwek

50 g pasty z suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Z mąki, jajek, sera, proszku i śmietany przygotowujemy kruche ciasto. Schładzamy je w lodówce przez godzinę, następnie cienko wałkujemy, kroimy na kwadraty/prostokąty i pieczemy ok. 15 min. w 190 st. C. Po upieczeniu smarujemy tapenadą lub pastą pomidorową i dekorujemy cienko pokrojonymi szparagami (zielone są bardzo smaczne, gdy są surowe).

Łosoś w papilotach i szparagach

Składniki:

2 filety z łososia, 150 g każdy

3 cm imbiru

2 papryczki chili

1 ząbek czosnku

świeża kolendra

2 marchewki

cebulka dymka

4 szalotki

2 łyżki sosu sojowego

sok z limonki

Przygotowanie:

Na dwóch dużych kawałkach folii układamy: zielone szparagi, pokrojone w słupki marchewki, podzielone na ćwiartki szalotki, na warzywach kładziemy kawałki łososia. Chili, czosnek, imbir, dymkę drobno kroimy, mieszamy z sosem sojowym i sokiem z limonki. Polewamy tak przygotowanym sosem rybę. Szczelnie zamykamy „pakunek” i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 st. C na 15 min. Podajemy ze świeżą kolendrą.

Szparagowe tosty

Składniki:

8 kromek chleba

4 jajka

pęczek szparagów (białych lub zielonych)

8 plastrów szynki parmeńskiej

100 ml beszamelu

100 g koziego sera

Przygotowanie:

Szparagi gotujemy al dente. Na 4 tostach kładziemy plasterki sera, szynki, kilka szparagów, przykrywamy je kromką chleba, polewamy odrobiną beszamelu i zapiekamy przez kilka minut w piekarniku. Podajemy z jajkiem w koszulce lub usmażonym na patelni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości