Uczniowie Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznych nr 1 w Warszawie od wielu lat biorą udział w konkursie "Coupe Georges Baptiste", jednak placówka ta nigdy wcześniej nie była jego organizatorem. Finałowa kolacja z ogłoszeniem wyników konkursu odbyła się w restauracji Amber Room.Flambirowane banany serwowane przy gościu
Składniki:
1 banan
20 g masła
1 cytryna
60 ml rumu
16 g cukru
Przygotowanie:
Banana obieramy i tniemy wzdłuż na pół, patelnię rozgrzewamy na niewielkim ogniu (najlepiej miedzianą, równo się rozgrzewa). Na patelni rozpuszczamy masło, na spienionym maśle podsmażamy połówki bananów, jak będą już złoto brązowe za pomocą łyżki i widelca przekręcamy je na drugą stronę, uważając żeby ich nie połamać, bo są bardzo delikatne. Po tym, jak złapią kolor podkręcamy trochę temperaturę, patelnię przechylamy do siebie i wlewamy alkohol, jak powstanie płomień, całość posypujemy cukrem, który skarmelizuje się na płomieniu zanim opadnie na banany (jeśli nie dysponujemy kuchenką gazową, można użyć zapalniczki, a przechylanie patelni nie jest wtedy potrzebne). Wyłączamy gaz, wyciskamy sok z cytryny i powstałą emulsją polewamy kilkukrotnie banany, układamy je na talerzu i polewamy sosem, można serwować z lodami.
Sola marnier filetowana i serwowana przy gościu
Składniki:
1 sola Dover
30 ml oleju roślinnego
60 g świeżego masła
10 g mąki
kilka gałązek natki
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
100 g zielonej fasolki
kilka młodych ziemniaczków
Przygotowanie:
Solę doprawiamy, oprószamy solą i smażymy na oleju na rozgrzanej patelni ok. 3 minut, a następnie zmniejszamy płomień i dodajemy kilka kostek świeżego masła. Kiedy masło zacznie się pienić unosimy patelnię pod kątem i polewamy przez kolejne kilka minut spienionym masłem, aż sola się upiecze i złapie złoto-brązowy kolor. Fasolkę trimujemy i gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku. Ziemniaczki obieramy w kształt beczułek lub diamentów i w zależności od wielkości gotujemy ok. 10-12 minut. Jak sola jest już gotowa, przekładamy ją z patelni na srebrną tacę lub duży talerz, a w miseczce obok układamy dodatki. Do rozgrzanej patelni wlewamy sok z cytryny oraz wsypujemy posiekaną natkę pietruszki – tak powstał nam sos marnier, który wlewamy do kokilki.
Solę Dover filetujemy w następujacy sposób:
Przy użyciu dwóch widelców rozdzielamy filety ryby (sola ma ich 4), podważamy mięso i delikatnym ruchem odcinamy od kręgosłupa, tę czynność powtarzamy z drugim filetem, po czym oddzielamy kręgosłup od pozostałych dwóch filetów. Rybę układamy wg uznania na talerzu, obok układamy wcześniej przygotowane dodatki i polewamy rybę sosem marnier.
Jedno z dań, które było serwowane podczas uroczystej kolacji i wręczenia nagród, jest to również danie z menu restauracji Amber Room.
Polędwica wołowa z puree pietruszkowym z salsefią i baby gem
Składniki:
220 g steku z polędwicy
300 g salsefii
1 sałata baby gem (mini rzymska)
1 pomidor
100 g natki pietruszki
Sos cielęcy:
Bernasie (1 żółtko, 2 łyżki octu winnego, kilka listków estragonu, 50 ml masła klarowanego, sól, pieprz)
50 g masła
100 ml śmietany
tymianek i ząbek czosnku
Przygotowanie:
Polędwicę podsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni i wrzucamy do pieca na 5-7 minut w zależności od grubości i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut. Salsefie obieramy, płuczemy i drobno siekamy. Podsmażamy na odrobinie masła i zalewamy śmietaną, gotujemy ok. 10 minut, w tym czasie blanszujem natkę i, kiedy salsefia jest już miękka, całość doprawiamy i razem miksujemy na gładką masę. Część salsefii pokrojonej w 4 cm kawałki smażymy na maśle z tymiankem i podlewamy odrobina wody ok. 5 minut. Pomidora obieramy ze skórki, oczyszczamy z miąższu i kroimy w 1 cm kostkę, skrapiamy oliwą, przyprawiamy i posypujemy tymiankiem, wrzucamy do pieca na 2 minuty, lub suszymy ok. 2 godzin pod lampą (lepsza opcja). Sałatę baby gem kroimy na ćwiartki wzdłuż i smażymy ok. 20 sekund na patelni rozgrzanej do czerwoności z odrobiną oliwy, tymianku i czosnku.
Sos Bernasie:
Żółtka ubijamy na parze, dodajemy odrobinę zredukowanego octu winnego, sól, pieprz, powoli wlewamy podgrzane masło klarowane i na koniec dorzucamy kilka listków estragonu.
Na talerzu wylewamy gęste zielone puree, na puree układamy kawałki salsefii, pomidory, a poledwicę pokrojoną na trzy równe plastry przekładamy na zmianę z baby gem, całość polewamy kilkoma kroplami Bernasie i, jeśli dysponujemy, to sosem cielęcym.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"