Jesienne gulasze: z kurczaka, z dyni i z wieprzowiny

Gulasz to danie idealne na jesień - syci i rozgrzewa. Jak zrobić dobry gulasz? O tym w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan. Kucharz rozgrzał nas gulaszami: z dyni i chorizo, z wieprzowiny z papryką i wędzoną śliwką i z kurczaka z włoską kapustą. Smacznego i... ciepłego! ;-)

Gulasz z dyni, chorizo z figami

Składniki:

1 kg dyni hokkaido

200 g chorizo lub innej pikantnej kiełbasy dojrzewającej

5 świeżych fig

2 cebule

250 g śmietanki 36%

Domowy bulion warzywny

Masło klarowane do smażenia

Papryka ostra w proszku

Kolendra mielona

Kminek mielony

Gałka muszkatołowa

Pieprz czarny, sól

Melisa świeża

Przygotowanie:

W rondlu przesmażamy pokrojone lub jeszcze lepiej porwane chorizo, kiedy olej zmieni kolor na czerwony dodajemy pokrojoną cebulę.

Smażymy aż cebula stanie się lekko złota, zdejmujemy rondle z palnika i dodajemy przyprawy, to pozwoli na oddanie aromatu a nie ich przypaleniu.

Do rondla wrzucamy następnie pokrojoną w grubszą kostkę dynię, podlewamy najlepiej niedużą ilością bulionu i dusimy do miękkości.

Kiedy dynia będzie miękka, kilka sztuk wyjmujemy, łączymy ze śmietaną i miksujemy a następnie dodajemy do rondla z powrotem.

Figi przesmażamy na miodzie, posypujemy czarnym świeżo mielonym pieprzem, wykładamy na wierzch.

Wszystko posypujemy papryką w proszku i listkami melisy.

Gulasz z wieprzowiny, papryki z wędzoną śliwką

Składniki:

1,5 kg łopatki wieprzowej

4 cebule

4 papryki czerwone

200 g śliwek wędzonych

6 ziemniaków

Koncentrat pomidorowy

Kminek cały

Pieprz, sól

Papryka słodka

Papryka ostra

4 kluski na parze

250 g passaty pomidorowej

200 g smalcu

Przygotowanie:

Na smalcu przesmażamy pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową na złoty kolor, zdejmujemy z patelni przekładamy do rondla a na patelni przesmażamy na tym samym tłuszczu cebulę.

Kiedy cebula nam się delikatnie przesmaży dodajemy paprykę, przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy.

Przekładamy do mięsa.

Wszystko zalewamy wodą w niedużej ilości i dusimy, kiedy mięso, będzie prawie miękkie dodajemy ziemniaki, śliwki suszone i gotujemy aż one też zmiękną.

A kiedy tak się stanie dodajemy passatę i koncentrat.

Gulasz podajemy na kluskach na parze.

Gulasz z kurczaka, włoskiej kapusty, chrupiącej cebuli z winogronami

Składniki:

4 udźce z kurczaka bez kości

2 piersi z kurczaka

200 g małych pieczarek

1/2 kapusty włoskiej

3 cebule

Mąka do oprószenia cebuli

500 g winogron ciemnych bez pestek!

250 ml śmietanki 36 proc.

Świeży tymianek

Włoszczyzna

Musztarda francuska

Przygotowanie:

W garnku przygotowujemy wywar warzywny, w którym parzymy krótko kapustę włoską.

Na patelni przesmażamy udźce i piersi, po przesmażeniu dzielimy na mniejsze kawałki.

W rondlu przesmażamy na maśle klarowanym pokrojoną 1 cebulę, dodajemy pieczarki, tymianek i smażymy do momentu aż puszczą soki i ten sok odparuje, zostanie nam prawdziwy esencjonalny smak pieczarki na patelni.

Do pieczarek dodajemy kurczaka, podlewamy wszystko delikatnie wywarem i dusimy do miękkości.

Kiedy tylko mięso będzie miękkie dodajemy śmietankę i łyżkę musztardy francuskiej.

Chwilę jeszcze gotujemy.

Kiedy gulasz nam dochodzi, cebulę pozostałą kroimy w paski, oprószamy mąką i przesmażamy na maśle.

Gulasz podajemy na kapuście włoskiej, posypujemy chrupiącą cebulą i winogronami zapieczonymi w piekarniku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości