Japońskie słodycze. Czekolada, sos sojowy i zielona herbata

W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościmy miłośniczkę japońskich dań – Magdalenę Tomaszewską-Bolałek. Blogerka kulinarna przygotowała desery hybrydowe. Co to takiego? Na naszym stole pojawiły się między innymi: panna cotta z kurogomą, ciasto z kawałkami czekolady i sosem sojowym, biszkopt z kremem o smaku zielonej herbaty matcha i malinami. Musimy przyznać, że niektóre połączenia wydają się intrygujące, nieprawdaż ? ;)

Panna cotta z kurogoma

Składniki:

300 ml śmietanki kremówki

30 g pasty z kurogoma

100 ml mleka

60-70 g cukru

5-13 g żelatyny

Przygotowanie:

Żelatynę wsypujemy do filiżanki i wlewamy odrobinę zimnej wody. W garnku podgrzewamy śmietanę kremówkę, cukier oraz mleko. Kiedy mieszanina się zagotuje, zdejmujemy ją z palnika. Dodajemy pastę z czarnego sezamu i dokładnie mieszamy. Następnie rozpuszczamy w mieszaninie żelatynę i rozlewamy do foremek. Po przestudzeniu wstawiamy panna cottę do lodówki na 4-5 godzin. Podajemy posypaną zmielonym czarnym sezamem z cukrem pudrem.

Ciastka z kawałkami czekolady i sosem sojowym

Składniki:

100 g gorzkiej czekolady

2 łyżki japońskiego sosu sojowego (shōyu)

pół łyżeczki sody

120 g masła

180 g mąki

200 g cukru

1 duże jajko

Przygotowanie:

Czekoladę drobno siekamy. Masło rozpuszczamy w misce dodajemy jajko, cukier, sos sojowy i dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy sodę oraz mąkę. Ponownie mieszamy. Na sam koniec dodajemy posiekaną czekoladę. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką masę formując spłaszczone kulki. Ciasteczka pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

Biszkopt z kremem o smaku zielonej herbaty matcha i malinami

Składniki:

350 ml śmietany kremówki 30%

260 g mascarpone

200 g białej czekolady

8-10 g herbaty matcha

30-50 g cukru

2-3 g żelatyny

40 ml wody

3 jajka

75 g cukru

85 g mąki

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem przez około 9-10 minut. Następnie powoli dodajemy przesianą przez sito mąkę i delikatnie mieszamy. Na sam koniec dolewamy rozpuszczone, ale ostudzone masło i ponownie mieszamy. Biszkopt przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do

pieczenia, a także na kawałek papieru do pieczenia, na którym wcześniej rysujemy prostokąt o wymiarach 36 cm x 8 cm (ciasto powinno mieścić się w prostokącie. Biszkopty pieczemy przez 11-18 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostudzenia. Z

prostokąta wykrawamy dwa paski o wymiarach 35 cm x 3 cm. Tą samą formę w której piekliśmy spód wykładamy ponownie papierem do pieczenia, wkładamy do niej spód, a następnie z pasków robimy boki. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli

wodnej. Dodajemy do niej herbatę matcha i dokładnie mieszamy. Następnie odajemy 180 g mascarpone i ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej masy (kiedy krem będzie gładki zestawiamy go z kąpieli wodnej). Ubijamy 200 ml kremówki. Łączymy ubitą kremówkę z zielonym kemem. Na sam koniec dodajemy powoli żelatynę dokładnie mieszając. Masę przelewamy do formy

wyłożonej biszkoptem i wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ozdabiamy ciasto kremem zrobionym z 150 ml kremówki, 80 g mascarpone cukru (najpierw ubijamy kremówkę z cukrem potem dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej masy) i malinami.

Matcha na zimno z mlekiem i syropem malinowym

Składniki:

świeże zioła do przybrania

5-6 g herbaty matcha

400 ml mleka

trochę wody

sok malinowy

cukier (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Gotujemy wodę. Czekamy aż trochę przestygnie. Herbatę matcha wsypujemy do małej filiżanki i wlewamy trochę wody o temperaturze nie wyższej niż 70 stopni. Dokładnie mieszamy. Przelewamy herbatę to blendera, dodajemy mleko, mieszamy. Przelewamy do szklanek, dodajemy trochę soku malinowego i ozdabiamy świeżymi ziołami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości