Jak smakuje ciastko idealne?

Inteligencja sztuczna ale ciastka ... prawdziwe. :) Naukowcy twierdzą, że z pomocą AI stworzyli przepis na ciastko doskonałe! W kuchni Dzień Dobry TVN - Beata Śniechowska, z pomocą humanoidalnego robota: Peppera, sprawdziła ich przepis i zaproponowała coś od siebie. Smacznego!

Ciasteczka z czekoladą i kardamonem

Składniki:

Skrobia z tapioki

Mąka z brązowego ryżu 120

Cukier

Kardamon

Siemię lniane (mielone)

Cukier trzcinowy

Guma ksantanowa

Sól morska

Soda oczyszczona

Czekoladowe pastylki

olej z krokosza

Dodatkowo: papier do pieczenia

Torciki bezowe z kremem, mango i marakują

Składniki:

200 g białek

Szczypta soli

400 g cukru (drobnego)

250 g mascarpone

1 łyżka cukru pudru

500 g śmietanki 36%

Owoce marakui - 6 sztuk

1 dojrzałe mango

Skórka otarta z 1 limonki

Przygotowanie: Ubić białka ze szczyptą soli. Podczas ubijania białek dodawać po 1 łyżce cukru. Rozgrzać piekarnik do 120 st C. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Od miseczki odrysować 8 kółek o średnicy ok.10 cm, zachowując odstępy. Wyłożyć na nie bezy formując je z dołkiem w środku, by łatwiej było później nakładać mus i owoce. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bezy ok. 1, 5 godziny. W międzyczasie ubić schłodzoną śmietankę z mascarpone, zestem limonkowym i cukrem pudrem. Mus przełożyć do rękawa cukierniczego. Bezy wystudzić, w środku poukładać pokrojone owoce mango i pestki marakui. Całość przykryć musem limonkowym. Od razu podawać.

Sernik z białą czekoladą i batatami

Składniki:

800 g tłustego twarogu (trzykrotnie zmielonego) lub dobrej jakości twaróg w kubełku

150 g białej czekolady

200 g puree z batatów

120 g cukru pudru

2 duże jajka

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

ok. 250 g owoców leśnych

150 g śmietanki 30 lub 36%

ok. 150 g ciastek digestive lub innych, kruchych

2 łyżki stopionego masła

mięta do dekoracji

Przygotowanie:

W malakserze lub zmiksować ciastka z masłem aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Okrągłą formę o średnicy ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać na spód zmiksowane ciastka i odłożyć do lodówki.

Białą czekoladę pokruszyć na małe kawałki, przełożyć do miski. W rondlu podgrzać śmietankę. Jak się zagotuje, przelać ją do pokruszonej czekolady i wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Twaróg, jajka, puree z batatów, cukier puder, mąkę ziemniaczaną oraz ostudzoną mieszaninę białej czekolady i śmietanki przełożyć do dużej miski a następnie całość zmiksować blenderem aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C (grzałka górna + dolna). Wyciągnąć z lodówki formę do pieczenia wraz z kruchym spodem. Delikatnie przelać masę serową na spód i wyrównać wierzch za pomocą sylikonowej łopatki lub wypukłej strony łyżki. Wierzch przykryć folią spożywczą (tak, aby folia nie dotykała owoców i masy serowej) i wstawić do piekarnika na 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, zostawić sernik do całkowitego ostudzenia a następnie wstawić formę z sernikiem na noc do lodówki. Po tym czasie sernik będzie gotowy do zjedzenia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości