Piątek, 19 stycznia
Z Facebooka
Co sprawia, że ulica jest bezpieczna?

Anna i Andrzej

Anna Andrzej
powrót do listy

Hummus i inne przysmaki kuchni cypryjskiej

Kuchnia
sobota, 18 listopada 2017
Kuchnia cypryjska Foto: Kamil Piklikiewicz / East News | Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy blogerkę kulinarną Dominikę Fetraś. Przygotowała dla nas przysmaki kuchni cypryjskiej: hummus, tzatziki, pastę z grillowanych bakłażanów i keftedes. Smacznego!

Cypryjskie smakołyki
Wideo: Dzień Dobry TVN

Hummus

Składniki:
400 g ugotowanej ciecierzycy  (1 puszka)
5 łyżek tahini (pasta sezamowa)
1 łyżeczka  soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
sól
pieprz
1 łyżka oliwy extra vergine
kilka łyżek wody

Przygotowanie:
Ugotowaną ciecierzycę umieścić w blenderze. Dodać kilka łyżek z zalewy i zacząć miksować. Następnie dodawać resztę składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, ok. 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, oliwę oraz kumin.

Tzatziki

Składniki:
400 ml jogurtu greckiego
200 g świeżych ogórków
3 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy
kilka listków świeżej mięty
sól
pieprz

Przygotowanie:
Umyte ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na ok. 15 min. Czosnek obrać i drobno posiekać. Ogórki odcedzić i wymieszać z jogurtem. Dodać oliwę i czosnek, przyprawić i posypać posiekaną miętą.

Przepis na hummus
Wideo: Dzień Dobry TVN

Pasta z grillowanych bakłażanów

Składniki:
4 bakłażany
sok z 2 cytryn
3 ząbki czosnku posiekane
200 ml jogurtu greckiego
3 łyżki oliwy
odrobina chili
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
sól
pieprz
1/2 szkl. orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni i grubo posiekanych
1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanego

Przygotowanie:
Bakłażany grillować przez 20 min. na suchej patelni grillowej. Zdjąć z bakłażanów skórkę i odstawić na 10 min. do odcieknięcia. Usunąć nasiona, polać bakłażany sokiem z cytryny. Przełożyć bakłażany do miski i zmiksować blenderem lub rozgnieść drewnianą łyżką. Dodać jogurt, oliwę, sok z cytryny, czosnek, chili, kmin rzymski, część natki i orzechów . Doprawić solą i pieprzem.

Keftedes

Składniki:
400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 cebula
2 świeże kajzerki
2 jajka
50 g sera feta
50 g oliwek czarnych
kilka listków świeżej mięty
1/3 szkl. mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
pęczek  natki pietruszki
olej do smażenia

Przygotowanie:
Oliwki pokroić w talarki, ser feta w kosteczkę. Miąższ kajzerki wrzucić do miski, rozdrobnić, zalać mlekiem.  Dodać podsmażoną wcześniej cebulkę, pokrojone oliwki, ser feta i natkę pietruszki. Dodać mięso mielone, 1/2 łyżeczki cynamonu, sól, pieprz i żółtko. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażyć na złoty kolor.

Źródło: Dzień Dobry TVN | autor:

Gorące tematy >

Szerokie drogi nie sprzyjają bezpieczeństwu pieszych

Chajzer do Jędrzejaka: Ty nie dostałeś jeszcze Telekamery? To jest jakiś skandal!

Wielki Piątek dniem wolnym od pracy?

Gest ponad podziałami. Ksiądz zagrał z WOŚP

tvnpix