Andrzej Polan tym razem postawił na gruszki. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował napój z selera i gruszek, zupę z papryki z gruszkami i cukinią, łososia, puree z selera i gruszki oraz kruchą gruszkę. A Wy, w jakiej formie najbardziej lubicie ten owoc?Napój z selera i gruszek
Składniki:
3 szt. selera naciowego
5 gruszek
1 łyżka cukru
szczypta soli
woda mineralna
Przygotowanie:
Seler obieramy z włókien, kroimy w małe kawałki, gruszki obieramy i również kroimy. Seler miksujemy z gruszkami, cukrem i solą. Dodajemy wodę mineralną. Podajemy z przesmażonymi kawałeczkami gruszek.
Zupa z papryki z gruszkami i cukinią
Składniki:
5 żółtych papryk
2 gruszki
1-2 cebule
50 g masła
1 zielona papryka ostra
2 cukinie
Przygotowawanie:
Paprykę żółtą pieczemy w piekarniku na złoty kolor, obieramy ze skóry i miksujemy. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i przesmażamy krótko na maśle z cebulą. Przesmażoną dodajemy do kremu z papryki. Paprykę zieloną ostrą pozbywamy nasion i białych wewnętrznych włókien, kroimy w drobną kostkę i dodajemy. Gruszkę ścieramy na tarce na cienkie paski i posypujemy po zupie.
Łosoś, puree z selera i gruszki
Składniki:
400g łososia (filet)
100g wędzonego boczku w plastrach
3 szt. selera (korzeń)
4 gruszki
1 łyżka miodu
500 ml mleka
100 ml śmietany 30%
borówka czerwona
szpinak
Przygotowanie:
Łososia dzielimy na porcje, delikatnie oprószamy pieprzem, owijamy plastrami boczku. Seler kroimy w drobną kostkę o gotujemy w mleku z dodatkiem szczypty soli. Gruszki przesmażamy na miodzie. Ugotowanego selera miksujemy, dodajemy gruszki i śmietany do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Łososia obsmażamy na patelni, podajemy z puree z selera i gruszek, listkami szpinaku.
Krucha gruszka
400g mąki
200 g masła
4 żółtka
100 g cukru trzcinowego
cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto, dzielimy na pół i rozwałkowujemy na cienkie placki. Jeden układamy na blaszce i podpiekamy w temp. 180 stopni około 15 minut.
2 gorzkie czekolady
10 gruszek
3 białka
100 g cukru
4 pomarańcze
4 łyżki miodu
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Sok z pomarańczy oraz skórkę z 2 sztuk zagotowujemy i dodajemy miód i wanilię. Do gorącego syropu dodajemy obrane połówki gruszek. Odstawiamy aby przeszły smakiem i aromatem cytrusów. Na upieczony blat wykładamy pianę z białek i cukru, ścieramy czekoladę i pozostałe ciasto. Na wierzch wykładamy gruszki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w temp 180 stopni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"