W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania inspirowane kuchnią dwudziestolecia międzywojennego oraz dania przygotowywane specjalne na obchody dnia św. Marcina. Oto one: korzenne gruszki z kwaśnymi lodami; gęsie nóżki z jabłkami i żurawiną; sandacz na maśle z kaszą i porami; śledzik, gruszka, ziemniaki, chrzanowa śmietana oraz tatar z sardelą. Smacznego!Tatar z sardelą
Składniki:
Tatar:
300-400 g polędwicy wołowej
2-3 korniszony
1 szalotka
5-6 filecików sardeli (anchovis)
3-4 żółtka
sól
pieprz
Sos worcester:
ok. 50-80 ml wody
parmezan
pieczywo do podania
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy z błon i tłuszczu. Następnie dużym i ostrym nożem siekamy, starając się szarpać mięso. Pozostałe składniki drobno kroimy. Dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, sosem worcester według uznania. Dodajemy wodę i mieszamy. Schładzamy i podajemy z płatkami parmezanu i świeżym pieczywem.
Śledzik, gruszka, ziemniaki, chrzanowa śmietana
Składniki:
4 płaty solonego śledzia
200 ml mleka
1 duży ziemniak
150 ml kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka tartego chrzanu
1 gruszka
sól
pieprz kolorowy
ocet jabłkowy do smaku
klarowane masło
Przygotowanie:
Śledzia namaczamy w mleku i odstawiamy na 2-3 godz. Ziemniaka gotujemy w skórce aż będzie miękki. Śmietanę mieszamy z chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem.
Gruszkę kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem kolorowym i octem.
Ziemniaka obieramy ze skórki (skórkę zachować), kroimy na cztery części i smażymy na klarowanym maśle. Następnie smażymy skórkę z ziemniaków na tym samym maśle aż będzie chrupiąca.
Chrzanową śmietanę układamy na czterech talerzach, na każdym układamy cząstkę ziemniaka. Na ziemniaku układamy płat śledzia, wierzch posypujemy pokrojoną gruszką. Całość przyprawiamy kolorowym pieprzem.
Sandacz na maśle z kaszą i porami
Składniki:
4 filety z sandacza (150 g/szt.)
sól
pieprz
klarowane masło do smażenia
1 por
100 g kaszy pęczak
1 kieliszek białego wina
500 ml wywaru warzywnego lub rybnego
200 g małych pieczarek
1 pęczek pietruszki
Przygotowanie:
Filety przyprawiamy solą i pieprzem. Na maśle dusimy pokrojony w plasterki por. Dodajemy kasze, smażymy przez chwilę i podlewamy winem. Kaszę gotujemy, podlewając wywarem warzywnym aż będzie miękka.
Gdy kasza jest już miękka, smażymy rybę na maśle. Smażąc od strony skóry, podlewamy wierzch masłem.
Zdejmujemy rybę z patelni i wstawiamy na chwilę do ciepłego piekarnika. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki. Pod koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.
Na kaszy z porem układamy rybę i obkładamy pieczarkami. Rybę polewamy rozpuszczonym masłem.
Gęsie nóżki z jabłkami i żurawiną
Składniki:
2 gęsie nóżki
sól
pieprz
suszony majeranek
3-4 ząbki czosnku
2 szare renety
100 g świeżej żurawiny
1 szklanka soku pomarańczowego
6 ziemniaków
Przygotowanie:
Gęsie nóżki nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Obsmażamy na suchej patelni, aby wytopić jak najwięcej tłuszczu. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy sokiem, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C. Pieczemy przez ok. 1,5 godz. Obracamy nóżki i pieczemy godzinę. Dodajemy jabłka i żurawinę. Pieczemy kolejną godzinę. Na ostatnie 30 min. wstawiamy do piekarnika pokrojone ziemniaczki, przyprawione solą, pieprzem i majerankiem i skropione tłuszczem z patelni. Nóżki podajemy z ziemniaczkami i owocami. Sos, który się zebrał w naczyniu możemy zredukować na patelni, odlewając wcześniej tłuszcz. Otrzymanym sosem polewamy nóżki.
Korzenne gruszki z kwaśnymi lodami
Składniki:
150 ml kwaśnej śmietany 12%
100 ml śmietany kremówki
4 gruszki konferencja
1 litr cydru
2 szczypty szafranu
laska cynamonu
1 gwiazda anyżu
Przygotowanie:
Kwaśną śmietanę przekładamy do podłużnego płaskiego naczynia. Kremówkę ubijamy na sztywno. Mieszamy delikatnie z kwaśną śmietaną. Wstawiamy do zamrażarki na 2-3 godz. Co godzinę mieszamy widelcem – żeby lody były bardziej puszyste.
Gruszki obieramy ze skórki. Umieszczamy w garnku i zalewamy cydrem. Dodajemy przyprawy i gotujemy w bardzo niskiej temperaturze aż gruszki będą miękkie.
Gruszki wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Cydr gotujemy tak długo aż zredukuje się do konsystencji sosu. Gruszki układamy na talerzu. Podajemy do nich lody i polewamy sosem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"