powrót do listy

Glinka i Polan zachęcają do jedzenia warzyw i owoców

5 porcji zdrowiaKuchnia
piątek, 27 lutego 2015
Brokuły smażone z orzechami Foto: Tomasz Urbanek / East News | Dzień Dobry TVN
Uzupełniajmy witaminy w diecie za pomocą soków i warzyw. Jak to robić z głową? I dlaczego pięć razy dziennie trzeba jeść warzywa i owoce? O tym w Dzień Dobry TVN Andrzej Polan i Katarzyna Glinka, ambasadorzy akcji "5 porcji zdrowia". Skorzystajcie z ich przepisów na: brokuły smażone na patelni z orzechami, masłem i miodem, dorsza z remoulade selerową oraz kurczaka duszonego z jabłkami.

KUPS
KUPS

Brokuły smażone na patelni z orzechami, masłem i miodem

Składniki:
3 świeże brokuły
1 czerwona cebula
50g masła klarowanego
100g orzechów włoskich
100g rodzynek
1 łyżka octu winnego
300g sera korycińskiego
Pieprz, sól
Koperek

Przygotowanie:
Brokuły dzielimy na różyczki pozostawiając dłuższe łodyżki. Łodyżki obieramy z zewnętrznej skóry. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy brokuły, smażymy rzadko mieszając. Kiedy brokuł będzie al dente dodajemy orzechy, rodzynki, następnie dodajemy miód i na koniec skrapiamy octem winnym. Do gotowych brokułów dodajemy posiekany koperek. Danie posypujemy serem.

Dorsz z remoulade selerową
Składniki:
800g dorsza
1 szklanka mąki kukurydzianej
ok. 100ml wody
1 jajko       
1 korzeń selera
100ml majonezu
100ml gęstej śmietany
1 łyżka musztardy francuskiej z gorczycy
sok z cytryny
3 korniszony           
1 łyżka kaparów                   
kilka listków szczypiorku           
kilka listków świeżego estragonu
natka pietruszki
1 opakowanie świeżego szpinaku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Majonez, śmietanę, sok z cytryny oraz musztardę mieszamy razem, dodajemy pokrojone korniszony, kapary. Selera kroimy w cienkie plastry, a następnie w cienkie zapałki, od razu dodajemy do sosu. Do sosu dodajemy świeży estragon oraz natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Z mąki kukurydzianej, jajka, wody gazowanej i szczypty soli przygotowujemy ciasto, obtaczamy w nim rybę i smażymy na patelni. Podajemy chrupiącą rybę z remoulade selerową i szpinakiem.

Kurczak duszony z jabłkami
Składniki:
1 cały kurczak
8 szarych renet               
100g brukselki
3 łyżki masła klarowanego
2 cebule
1 pęczek dymki                   
świeży tymianek
kminek mielony
pieprz, sól

Przygotowanie:
Kurczaka dzielimy na małe porcje wraz z kośćmi. Oprószamy solą, pieprzem czarnym oraz kminkiem, przesmażamy na złoty kolor na maśle. Na tej samej patelni przesmażamy cebulę, do przesmażonej ponownie dodajemy kurczaka. Gotujemy 15 minut, przekładamy do naczynia żaroodpornego, układamy jabłka podzielone na ósemki, wstawiamy do piekarnika w temp. 180 stopni na około 20 minut. Brukselkę dzielimy na listki, przesmażamy na patelni. Gotowe danie posypujemy brukselką wymieszaną z posiekaną dymką

Więcej na: 5porcjizdrowia.tvn.pl


Źródło: Dzień Dobry TVN | autor:

6 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość309,

brokuly zawsze powinny byc gotowane i bez przykrycia z para uwalniaja sie toksyny szkodliwe dla naszego organizmu

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Gość882,

      Przepis na brokuły niekompletny :/ w tytule jest miód, w składnikach nie można go znaleźć , natomiast w składnikach jest czerwona cebula, a nie wiadomo co z nią zrobic. Szkoda...

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0+
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0-
          • Zgłoś naruszenie
          Gość319,

          potwierdzam i to za kazdym razem pan polan tak robi. czyżby złośliwie?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0+
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0-
              • Zgłoś naruszenie
              Gość643,
              • Gość319:
              • potwierdzam i to za kazdym razem pan polan tak robi. czyżby złośliwie?
              • rozwiń

              Tez zauważyłam ze przepisy Polana zawsze sa niekompletne i podejrzewam ze robi to specjalnie

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0+
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0-
                  • Zgłoś naruszenie
                  Gość663,

                  zaproście znowu Agnieszke Maciąg do kuchni! :)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0+
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0-
                      • Zgłoś naruszenie
                      Gość135,

                      Brokuły pycha, juz wypróbowałam i polecam!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0+
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0-
                          • Zgłoś naruszenie
                          Pomoc | Zasady forum
                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                          Gorące tematy >

                          Owsiak: Polacy mogą sobie pogratulować

                          Podczas awarii samolotu współpracowali z pilotem

                          Tego dnia nie wypadało nie mieć serduszka

                          Kursy doszkalające po przekroczeniu 24 punktów karnych

                          tvnpix