powrót do listy

Ferie w kuchni

Kuchnia
niedziela, 24 stycznia 2016
Ferie w kuchni Foto: Kamil Piklikiewicz / East News | Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Tomańska z córką Zosią i przyjaciółką Zosi – Jessicą udowodniły, że przy szykowaniu smacznych dań można doskonale się bawić. Przygotowały dla nas: różdżki wróżki, zupę Shreka i dinozaura, spaghetti z sosem pomidorowym i ośmiorniczkami, lody i pizzę z arbuza.

 

 

 

Różdżka wróżki

Składniki:
jasne winogrona
arbuz
długie patyczki drewniane do grilla

Przygotowanie:
Na patyczki nadziewamy kuleczki winogron. Z arbuza wycinamy wzory w kształcie serca, gwiazdek i ozdabiamy czubek patyczka.

Zupa Shreka i dinozaura

Składniki:
2 ogórki gruntowe (obrane)
1 zielona papryka
1 duże dojrzałe awokado
1 bulion warzywny
300 ml jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1 ocet jabłkowy
sól morska
kiełki do dekoracji

Przygotowanie:
Awokado kroimy w drobną kostkę, usuwamy skórkę i pestkę, polewamy sokiem z limonki. Dodajemy pokrojone ogórki, paprykę, czosnek, ocet, oliwę i miksujemy na gładką masę. Dolewamy bulion i jogurt. Wszystko miksujemy. Całość doprawiamy solą morską, jogurtem i kiełkami, schładzamy w lodówce.

Spaghetti z sosem pomidorowym i ośmiorniczkami

Składniki:
makaron spaghetti
parówki dla dzieci
puszka pomidorów pelati w sosie (nie koncentratu)
4 świeże pomidory
czosnek
bazylia do ozdoby
czosnek
oliwa z oliwek virgin
ser parmezan
sól
pieprz

Przygotowanie:
Na początek szykujemy sos pomidorowy, klasyczny, włoski, zdrowy. Obieramy i kroimy czosnek. Pomidory pelati miażdżymy widelcem, ale nie rozgniatamy ich całkowicie.
Do niedużego garnka wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy ją, dodając powoli każdy ze składników, najpierw zarumieniony czosnek, następnie pomidory, pieprz i sól. Całość mieszamy i dusimy ok. 30 min., czekamy aż część wody odparuje.
Gotujemy parówki. Gotujemy makaron. Gotowe parówki kroimy wzdłuż, aby uzyskać macki ośmiornicy. Widelcem robimy oczka. Nabieramy makaron i sos pomidorowy, na górze kładziemy naszą ośmiorniczkę.

Zdrowe lody

Składniki:
woda mineralna
syrop klonowy
owoce, np. kiwi, banany, jagody, maliny, truskawki
cytryna

Przygotowanie:
Owoce kroimy w kostkę, blendujemy. Wlewamy do specjalnych plastikowych pojemników i ozdabiamy innymi kolorowymi owocami. Wstawiamy do zamrażalki na 2 godz.

Sobotni treat

Składniki:
sok jabłkowy
żelki

Przygotowanie:
Wkładamy żelki do pojemnika na lody (z patyczkiem) i dodajemy sok jabłkowy lub wodę mineralną niegazowaną. Wstawiamy do lodówki na 2 godz.

Pizza z arbuza

Składniki:
owoce: kiwi, pomarańcz, jagody, maliny
czarna gorzka czekolada
duży arbuz
pudełko po pizzy

Przygotowanie:
Arbuza kroimy w płaty i ozdabiamy wcześniej pokrojonymi owocami. Dodajemy odrobinę gorzkiej czekolady.

Gorące tematy >

Wielki Piątek dniem wolnym od pracy?

Gest ponad podziałami. Ksiądz zagrał z WOŚP

Zaginiony Piotr Kijanka. Są nowe tropy?

Owsiak: Polacy mogą sobie pogratulować

tvnpix