Energetyzujące potrawy Moniki Mrozowskiej

Monika Morozowska przygotowała w kuchni Dzień Dzień Dobry TVN energetyzujące potrawy. Co powinniśmy jeść, by dostaczać organizmowi niezbędnej życiodajnej energii? Skorzystajcie z przepisów przygotowanych przez Monikę Mrozowską.

Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News

Super banany z orzechami włoskimi i jogurtem (porcja dla 4 osób)

4 małe banany

4 łyżki masła

4 łyżeczki cukru trzcinowego

1/3 szklanki orzechów włoskich

200 g jogurtu naturalnego

szkllnka malin

kilka malin do przybrania

Przygotowanie:

Banany kroimy na pół i podsmażamy razem z orzechami na maśle z cukrem na złocisty kolor z dwóch stron. Maliny zagotowujemy. Banany podajemy z uprażonymi orzechami, polane jogurtem i odrobiną sosu malinowego. Ozdabiamy malinami w całości.

Super grzanki z sałatką

2 cykorie

duża garść kiełków rzodkiewki

duża garść kiełków brokuła

1/2 szklanki czerwonej, ugotowanej fasoli

1/4 szklanki orzechów włoskich

3 łyżki oliwy z oliwek

łyżka miodu

sok z 1/2 cytryny

mały ząbek czosnku

mała bagietka

100 g roladki sera koziego

1 średni ugotowany burak

2 łyżki kremowego serka koziego

2 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:

Bagietkę kroimy na kromki i podpiekamy na suchej patelni. Buraka ścieramy na grubej tarce i mieszamy z kremowym kozim serkiem i octem balsamicznym. Roladkę sera kroimy na plasterki. Na podpieczone grzanki nakłądamy starte buraki i po plasterku koziego sera. Cykorię kroimy w cienkie plasterki. Miód, oliwę, wyciśnięty ząbek czosnku i cytrynę dokłanie mieszamy. Orzechy włoskie szatkujemy i podprażamy na suchej patelni. Pokrojiną cykorię delikatnie mieszamy z kiełkami brokuła i rzodkiewki, czerwoną fasolą, posypujemy przyprażonymi orzechami i polewamy dressingiem miodowo-cytrynowym. Grzanki z burakami podajemy z sałatką.

Super naleśniki z jagodami zwykłymi i jagodani Goji

szklanka mąki pszennej razowej graham

ok. 1/2 szklanki wody

2 płaskie łyżki mąki z ciecierzycy

płaska łyżka cukru trzcinowego

olej ryżowy do smażenia

ok. 300 g jagód zwykłych

ok.1/2 szklanki suszonych jagód Goji

200 g jogurtu naturalnego

ok. 1/3 szklanki syropu klonowego

Przygotowanie:

Mąkę pszenną mieszamy z cukrem, mąką groszkową i taką ilością wody żeby otrzymać ciasto naleśnikowe. Z ciasta na niewielkiej ilości oleju ryżowego smażymy naleśniki. Na tależu z wysokim rantem kładziemy usmażony naleśnik, polewamy go jogurtem naturalnym, posypujemy jagodami zwykłymi, jagodami Goji, polewamy odrobiną syropu klonowego i przykrywamy kolejnym naleśnikiem, na który również nakładamy poszczególne składniki Czynność powtarzamy, aż skończą nam się naleśniki. Ostatni z nich rónież polewamy jogurtem, posypujemy jagodami i polewamy syropem.

Super "sushi" z kaszą orkiszową

10 arkuszy liści nori

1/2 szklanki średniej kaszy orkiszowej

1 marchewka

pęczek szczypiorku

1/2 kostki twardego tofu

2 łyżeczki sosu sojowego

łyżka oliwy z oliwek

dodatki:

kiełki rzodkiewki

polski tarty chrzan

sos sojowy

Przygotowanie:

Kaszę orkiszową gotujemy w dwukrotnej ilości lekko osolonej wody. Marchewkę kroimy wzdłuż w cienkie paseczki. Tofu kroimy w też w jak najcieńsze paski ( ale uważamy, żeby się nie rozpadły) i smażymy na oliwie z oliwek na złocisty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżeczki sosu sojowego. Na macie do zwijania sushi kładziemy liść nori. Na 1/3 nakładamy lekko przestudzoną kaszę, a na nią kilka paseczków marchewki, odrobinę szczypiorku i kilka pasków podsmażonego tofu. Całość delikatnie zwijamy za pomocą maty, następnie kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki i każdy z nich ozdabiamy odrobiną chrzanu, sosu sojowego i kiełków rzodkiewki.

Super warzywa z mlekiem kokosowym

100 g liści szpinaku baby

200 g dynii (najlepiej hokkaido)

1 brokuł

2 szalotki

1 ostra żółta papryka

imbir wielkości kciuka

3 ząbki czosnku

250 ml wywaru warzywnego

4 łyżki sosu sojowego

1 limonka

4 łyżki oleju ryżowego

Przygotowanie:

Imbir obieramy łyżeczką i ścieramy na tarce. Czosnek wyciskamy. Imbir i czosnek wrzucamy na rozgrzany olej ryżowy i chwilę podsmażamy. Dorzucamy pokrojone w cienkie plasterki szalotki. Chwilę mieszamy, podsmażamy i zalewamy wywarem warzywnym. Dorzucamy małę różyczki brokuła, obraną i pokrojoną w kostkę dynię, Pokrojoną w cienkie plasterki ostrą papryczkę i sos sojowy. Całość dusimy na małym ogniu ok. 8 minut ( dynia powinna się rozpadać). Dolewamy mleko kokosowe, dodajemy sok z limonki, dorzucamy liście szpinaku i całość dusimy jeszcze 3-4 minuty.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości