Materiał promocyjny

Dietetyczne potrawy

Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN dietetyczne potrawy: chudego kurczaka w cukinii, pieczoną polędwicę z chutneyem i suflet ze szpinaku, a także białą galaretkę z jogurtu, miodu oraz jabłek.

Chudy kurczak w cukinii

Składniki:

2 filety kurczaka

2 cukinie

2 pomidory

125 g sera feta

100 ml mleka

czosnek, świeże zioła

1 łyżka musztardy

parmezan

Przygotowanie:

Kurczaka sprawiamy musztardą, solą oraz pieprzem i odstawiamy niech nabiera mocy urzędowej. Cukinię kroimy w nieduże batoniki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulkę oraz ząbek czosnku. Niech oddaje swój aromat. Lekko podsmażony wyjmujemy z oliwy a wrzucamy cukinię pokrojoną. Troszkę podsmażamy ale nie za długo. Dodajemy ser feta wymieszany z mlekiem. Jeszcze tylko świeże zioła i gotowe. Kurczaka podsmażamy na drugiej patelni. Układamy w brytfannie zalewamy cukinią w fecie i wstawiamy do piekarnika.

Pieczona polędwica z chutneyem i suflet ze szpinaku

Składniki:

400 g polędwicy wołowej

1 świeży ananas

2 łyżki pieprzu zielonego

Świeży imbir

Oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy miód dodajemy pokrojonego ananasa. Smażymy, dodajemy pieprz zielony i imbir. Lekko odparowujemy. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy steki z polędwicy.

200 g szpinaku

czosnek

30 g mąki

20 g oleju

250 ml mleka

4 jaja

sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażamy czosnek, wyjmujemy i wrzucamy szpinak. Krótko dusimy, odciskamy z nadmiaru płynu i następnie szatkujemy. Z mąki, oleju i mleka przygotowujemy sos jak beszamel. Dodajemy do niego odciśnięty szpinak i żółtka. Na koniec ubitą pianę z białek. Napełniamy formę i pieczemy w temp. 190 stopni około 20 minut.

Biała galaretka z jogurtu, miodu oraz jabłek

Składniki:

300 g jogurtu naturalnego

2 łyżki + 1 łyżka miodu

cynamon

15 g żelatyny

6 jabłek

świeży rozmaryn

ciasto filo mrożone

Przygotowanie:

Miód lekko podgrzewamy dodajemy cynamon. W ten sposób cynamon odda to co ma najlepsze. Łączymy razem z rozpuszczoną żelatyną. Do miodu dodajemy jogurt i mieszamy razem. Wylewamy do blaszki i wstawiamy do lodówki do stężenia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę miodu i wrzucamy ćwiartki jabłek. Jabłka karmelizujemy, dodajemy jeszcze świeży rozmaryn. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy migdałami. Pieczemy około 4-5 minut aż ciasto stanie się chrupiące. Na stężałą galaretkę wykładamy porcję karmelizowanych jabłek i na wierzch układamy piramidkę z ciasta filo. Lekko posypujemy cukrem pudrem.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości