powrót do listy

Detoks owocowo-warzywny

Kuchnia
sobota, 1 kwietnia 2017
Dieta warzywno-owocowa na wiosnę Foto: Bartosz Krupa / East News | Dzień Dobry TVN
Po zimie warto dojść do formy. Można to zrobić dzięki diecie owocowo-warzywnej. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyczkę Anetę Łańcuchowską, która przygotowała przykładowe menu na postawie wspomnianej diety.

Dieta na wiosnę
Wideo: Dzień Dobry TVN

Koktajl szpinakowo-jabłkowy z melisą

Składniki:
2 garście świeżego szpinaku
1 żółta papryka
1 jabłko
świeże listki melisy
odrobina soku z grejpfruta

Przygotowanie:
Umyj pod bieżącą wodą liście szpinaku, paprykę i jabłko. Paprykę i jabłko, nie obierając ze skórki, pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i dokładnie zblenduj, dodając odrobinę soku z grejpfruta i taką ilość wody, aby Twój koktajl miał idealną dla Ciebie konsystencję.

Pieczona papryka faszerowaną cukinią i pomidorami

Składniki:
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 mała cukinia
1 op. pomidorów koktajlowych
1 ząbek czosnku
1 czerwona cebula
1 por
świeży tymianek
świeże listki bazylii
1 papryczka chili
kurkuma
pieprz

Przygotowanie:
Pora i cebulę posiekaj na drobne kawałki, czosnek przeciśnij przez praskę, a cukinię zetrzyj wraz ze skórką na tarce o grubych oczkach. Pomidorki koktajlowe zalej gorącą wodą. Po 3 min. wyjmij je z wody i zdejmij z nich skórkę. Pokrojonego pora i cebulę, pomidorki przekrojone na połówki oraz startą cukinię wymieszaj w misce. Dodaj dużą ilość ziół i przypraw. Przygotowanym farszem napełnij paprykę, od której wcześniej odkrój jej górną część. Tak przygotowane faszerowane papryczki piecz w piekarniku w 180 st. C przez 45 min.

Zupa pomidorowo-paprykowa

Składniki:
1 butelka przecieru pomidorowego
2 marchewki
1 pietruszka
1 czerwona papryka
1 biała cebula
1 por
bazylia
pieprz

Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Warzywa wrzuć do garnka wraz z posiekaną cebulą i porem. Całość zalej szklanką wody, a w momencie gdy woda zacznie się gotować dodaj przecier pomidorowy. Gotuj aż do miękkości warzyw. Upiecz w piekarniku paprykę przekrojoną na pół. Gdy papryka się upiecze, pokrój ją na mniejsze kawałki, dodaj do zupy i zblenduj całość na krem. Zupę przypraw świeżą bazylią i dopraw pieprzem.

Pieczona dynia z jabłkiem

Składniki:
1 dynia
3 jabłka
cynamon
goździki
gałka muszkatołowa (w całości do ścierania)

Przygotowanie:
Jabłko i dynię umyj, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Całość wsyp do małego naczynia żaroodpornego i piecz z dodatkiem przypraw przez 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Po ostudzeniu deser będzie gotowy.

Koktajl owocowy z limonką

Składniki:
1 jabłko
1 szkl. mrożonych jagód
listki melisy
sok z 1/3 limonki

Przygotowanie:
Jabłko umyj, następnie pokrój i zblenduj razem z jagodami, listkami melisy i sokiem z limonki. Koktajl gotowy.

Nadziewana papryka
Wideo: Dzień Dobry TVN

Sałatka z brukselki z pesto bazyliowo-jabłkowym

Składniki:
10 świeżych brukselek
1 średniej wielkości surowy burak
2 kiszone ogórki
1 biała rzodkiew
1 biała cebula
Sos:
świeża bazylia (doniczka)
1 jabłko
sok z cytryny
ząbek czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu

Przygotowanie:
Brukselkę „wylistkuj”, a następnie wrzucić na 30 sek. do gotującej się wody. Odcedzić na durszlaku i przelej zimną wodą. Listki umieść w dużej misce, dodaj do nich obranego ze skórki i pokrojonego w słupki buraka. Pokrojone w kostkę ogórki kiszone, pokrojoną w słupki białą rzodkiew i posiekaną białą cebulę również wsyp do miski. Wszystkie składniki pesto zblenduj z odrobiną wody i przypraw szczyptą soli, pieprzu i soku z cytryny. Sałatkę polej przygotowanym pesto.

Napary:

Lukrecja z papryczką chili

Składniki:
szczypta suszonej papryczki chili
szczypta lukrecji

Przygotowanie:
Całość zalej gorącą wodą i po odczekaniu 5 min. napar będzie gotowy do picia.

Kozieradka z plastrem limonki, grejpfruta i świeżymi listkami mięty

Składniki:
kozieradka
limonka
grejpfrut
listki mięty cytrynowej

Przygotowanie:
Zalej gorącą wodą łyżeczkę kozieradki, odczekaj 3 min. i dodaj plaster limonki, plaster grejpfruta i listki świeżej mięty. Po 5 min. zaparzenia napar smakuje fantastycznie.

Rozmaryn z pomarańczą

Składniki:
suszony rozmaryn
pomarańcza

Przygotowanie:
Zalej gorącą wodą rozmaryn, następnie dodaj plaster pomarańczki. Po 5 min. napar będzie gotowy.

Źródło: Dzień Dobry TVN | autor:

1 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość352,

"udało mi się przygotowywać w ramach drugiego podwieczorka"

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Gorące tematy >

      Szerokie drogi nie sprzyjają bezpieczeństwu pieszych

      Chajzer do Jędrzejaka: Ty nie dostałeś jeszcze Telekamery? To jest jakiś skandal!

      Wielki Piątek dniem wolnym od pracy?

      Gest ponad podziałami. Ksiądz zagrał z WOŚP

      tvnpix