Czarnuszka. Przepisy na potrawy z przyprawą o niezwykłej mocy - jajecznica, chlebek i pasta

Dania z czarnuszką. Jakie ma właściwości i w jakiej postaci najlepiej dodawać czarnuszkę do jedzenia? Swoje przepisy na potrawy z dodatkiem tej wyjątkowej przyprawy przedstawił Piotr Kucharski. Dziś w kuchni DDTVN: jajecznica, pasta twarogowa, chlebki nann i pieczone ziemniaki z czarnuszką.

  • Nie tylko olej z czarnuszki. Jak podawać czarnuszkę? Pomysły Piotra Kucharskiego
    • Jajecznica z awokado i nasionami czarnuszki - przepis
      • Pasta z twarogu i pora - przepis
        • Chlebki nann z czarnuszką - przepis i przygotowanie
          • Pieczone ziemniaki z kiszoną kapustą i czarnuszką - przepis
            • Właściwości czarnuszki. Kiedy stosować czarnuszkę?

              Zobacz też: Jak obniżyć cholesterol? Dieta i produkty obniżające cholesterol >>>

              Jajecznica z awokado i czarnuszką

              Składniki:

              • 1 dojrzałe awokado
                • 4 jajka
                  • 4 łyżki masła
                    • sól i pieprz
                      • 1 łyżeczka czarnuszki

                        Sposób przygotowania:

                        Awokado obrać i pokroić na plasterki. Czarnuszkę lekko rozetrzeć w moździerzu. Jedną łyżkę masła rozpuścić na patelni. Wbić jajka i wymieszać. Smażyć na małym ogniu dokładając po jednej łyżce masła. Przyprawić solą i pieprzem. Jajka ułożyć na talerzu. Na wierzchu ułożyć pokrojone awokado i posypać czarnuszką.

                        Zobacz też: Ser koryciński w kuchni - przepisy Mikołaja Reya >>>

                        Pasta z twarogu i pora

                        Składniki:

                        • 200 g twarogu
                          • mleko
                            • 1 por
                              • 1 łyżka masła
                                • 1 łyżka białego sezamu
                                  • 1 łyżka czarnego sezamu
                                    • 1 łyżeczka czarnuszki
                                      • kilka włoskich orzechów
                                        • sól i pieprz
                                          • oliwa z oliwek

                                            Sposób przygotowania:

                                            Twaróg rozgnieść widelcem, dodać kilka łyżek mleka i wymieszać. Białą część pora pokroić w plasterki i poddusić na maśle aż będzie miękki i dodać do serka. Pięć centymetrów zielonej część pokroić w kostkę i dodać do serka. Sezam, czarnuszkę i orzechy wymieszać i podprażyć na patelni, następnie przełożyć z 0,5 łyżeczką soli do moździerza i lekko rozetrzeć, połowę dodać do serka. Wszystko wymieszać i przyprawić pieprzem. Serek wyłożyć na płaski talerz. Wierzch posypać resztą sezamu z czarnuszką, całość skropić oliwą. Podawać z pieczywem

                                            Zobacz też: Jak szybko i skutecznie oczyścić organizm z toksyn? >>>

                                            Chlebki nann z czarnuszką

                                            Składniki:

                                            • 10 g drożdży
                                              • 3/4 szklanki cieplej wody
                                                • 2 szklanki mąki pszennej
                                                  • 2 łyżki oleju
                                                    • 2,5 łyżki jogurtu naturalnego
                                                      • 1 łyżeczka soli
                                                        • klarowane masło
                                                          • czarnuszka do posypania

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Drożdże wymieszać z wodą. Dodać mąkę, sól, olej i jogurt, a następnie wymieszać. Dokładnie wyrabiać ciasto przez ok 10 min. Ciasto powinno być dosyć luźne. Odstawić na 3-4 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie podzielić na 6 równych części i rozwałkować na owalne placki o grubości ok 0.5 cm (niezbyt cienkie). Posmarować klarowanym masłem i posypać czarnuszką ułożyć po 3-4 placki na blasze do pieczenia i wstawić do rozgrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika. Wyjmować po ok 5-7 minutach.

                                                            Zobacz też: Kuchnia Polana pachnąca grzybami. Mniam! >>>

                                                            Pieczone ziemniaki z kiszoną kapustą i czarnuszką

                                                            Składniki:

                                                            • 4 duże ziemniaki do pieczenia
                                                              • sól i pieprz
                                                                • oliwa z oliwek
                                                                  • 100 g wędzonego boczku
                                                                    • 1 cebula
                                                                      • 1 papryczka chilli
                                                                        • 2 łyżki masła
                                                                          • 400 g kiszonej kapusty
                                                                            • pieprz
                                                                              • 1 łyżeczka czarnuszki
                                                                                • pęczek dymki

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  Ziemniaki skropić oliwą z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem. Zawinąć w folie aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez około 35-40 minut w zależności jak duże mamy ziemniaki. Po tym czasie nakłuć je widelcem i jeśli są jeszcze twarde przedłużyć czas pieczenia.

                                                                                  W czasie gdy ziemniaki się pieką podsmażyć na patelni pokrojony w kostkę boczek, następnie dodać masło i pokrojoną cebulę i papryczkę chilli. Całość chwile smażyć razem. Dodać pokrojoną kapustę kiszoną, przyprawić pieprzem i czarnuszką. Całość dusić na wolnym ogniu około 30 minut pod przykryciem lekko podlewając wodą.

                                                                                  Upieczone ziemniaki rozkroić na krzyż. Rozchylić a do środka nałożyć kapustę kiszoną. U góry posypać posiekaną dymką.

                                                                                  Egipcjanie twierdzili, że czarnuszka jest dobra na wszystko. Jakie są zatem zalety tej przyprawy? Na jakie schorzenie działa? Z czym dobrze smakuje? Nasiona, czy olej ? W jakiej postaci najlepiej podawać czarnuszkę ?

                                                                                  Sprawdziła to prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska.

                                                                                  Zobacz też: Czarnuszka – właściwości odżywcze, prozdrowotne i lecznicze. Zastosowanie kulinarne czarnuszki >>>

                                                                                  Właściwości lecznicze nasion czarnuszki:

                                                                                  • antynowotworowe
                                                                                    • antyoksydacyjne
                                                                                      • przeciwzapalne
                                                                                        • przeciwastmatyczne
                                                                                          • przeciwalergiczne
                                                                                            • wspomaga wątrobę

                                                                                              Czarnuszkę można stosować również przy:

                                                                                              • trądziku
                                                                                                • atopowym zapaleniu skóry
                                                                                                  • czyrakach
                                                                                                    • wspomaga gojenie ran
                                                                                                      • reguluje gospodarkę lipidową
                                                                                                        • reguluje gospodarkę cukrową
                                                                                                          • sprzyja kobietom i mężczyznom zawiera bowiem substancje podobne do estrogenów i testosteronu. 

                                                                                                            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                            Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości