Ciasta z owocami: sernik z koziego sera i biszkopt

To ostatnia wizyta Piotra Kucharskiego w kuchni Dzień Dobry TVN w tym sezonie. Na osłodę rozstania przygotował więc: sernik z koziego sera z sezonowymi owocami, biszkopt w szklankach i bezglutenowe ciasto z czereśniami. Pokazał również prosty sposób na drylowanie wiśni lub czereśni, kiedy nie posiadamy drylownicy. A może Ty masz lepszy? Podziel się nim!

Bezglutenowe ciasto z polenty z czereśniami

Składniki:

Ciasto

300 g czereśni bez pestek

250 g polenty (kaszki kukurydzianej)

250 g masła

200 g cukru

4 duże jajka

100 g mielonych migdałów

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

150 ml jogurtu naturalnego

Sok z połówki pomarańczy

Syrop

Sok z dwóch pomarańczy

3 łyżki cukru

Polewa czereśniowa

50 g czereśni bez pestek

150 g cukru pudru

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160 st. C.

Nasmarować masłem tortownicę o średnicy 23 cm i wyłożyć dno papierem do pieczenia.

Czereśnie posiekać i wymieszać z 50 g polenty, odstawić. Utrzeć masło z cukrem aż masło będzie puszyste.

Dalej ucierać i dodawać po jednym jajku.

Do masy dodać resztę polenty, tarte migdały, proszek do pieczenia, jogurt, sok z pomarańczy i czereśnie.

Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.

Przelać do formy, wstawić do piekarnika i piec 45 minut.

W tym czasie podgrzać składniki na syrop aż cukier się rozpuści, część wody zredukuje aż powstanie lejący syrop, odstawić do ostygnięcia.

Po upieczeniu ciasta polać je syropem i odstawić na 20 minut.

Następnie wyjąć z foremki, na kratkę żeby ostygło.

Następnie zmiksować czereśnie z cukrem pudrem i polać ciasto.

Udekorować czereśniami.

Sernik z koziego sera z sezonowymi owocami

Składniki:

Spód

150 g ciasteczek digestive

100 g masła

Masa serowa

800 g kremowego koziego serka (jak do smarowania kanapek)

150 g cukru

3 łyżki mąki pszennej

Szczypta soli

3 jajka

1 żółtko

1 laska wanilii

Otarta skórka z 1 cytryny

1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny

200 ml kwaśnej śmietany

500 g sezonowych owoców do dekoracji: truskawki, borówki, czereśnie, kwiat dzikiego bzu

200 ml martini - opcjonalnie

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160 st. C.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Rozpuścić masło.

Ciasteczka dokładnie pokruszyć i wymieszać z masłem.

Przełożyć na przygotowaną blaszkę do pieczenia i podpiec 10 minut.

Blachę wyjąć z piekarnika.

Zwiększyć temperaturę do 200 st. C.

Przy pomocy miksera, na niskich obrotach, ubijać ser przez około 2 minuty, następnie, cały czas ubijając, dodawać cukier, mąkę i szczyptę soli.

Dodać ubite jajka, nasionka z laski wanilii, skórkę i sok z cytryny, cały czas ubijać na niskich obrotach.

Pod koniec dodać kwaśną śmietanę.

Boki formy natłuścić masłem, wyciąć pasek z papieru do pieczenia i przykleić na boki.

Masę wylać na podpieczony spód w formie i wstawić do piekarnika.

Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 90 st. C i piec przez kolejne 30 minut.

Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik do ostygnięcia na 1 godzinę.

Owoce pokroić i zalać martini, odstawić do zamarynowania na co najmniej 2 godziny.

Gdy sernik ostygnie udekorować owocami i kwiatem czarnego bzu.

Biszkopt w szklankach

Składniki:

4 jajka

170 g cukru

150 ml oleju rzepakowego

300 g mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sok z jednej cytryny

Skórka otarta z cytryny

2 łyżki kakao

2 duże garście świeżego szpinaku

70 ml oleju rzepakowego

Dekoracja

15 truskawek

2 tabliczki białej czekolady

Pomarańczowy

Barwnik spożywczy

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę.

Gdy masa będzie puszysta i w miarę sztywna dodać olej cały czas miksując na wolnych obrotach.

Następnie dodać skórkę i sok z cytryny.

Proszek wymieszać z mąką i połączyć z masą jajeczną.

Masę podzielić na dwie części.

Do jednej dodać kakao i wymieszać.

Do drugiej części dodać szpinak zmiksowany z olejem rzepakowym, wymieszać.

Przelać do dwóch 20 cm tortownic.

Piec w rozgrzanym piekarniku do 170 st. C około 15-18 minut.

Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia a następnie pokruszyć.

Nasypać do szklanek warstwami aby zielona warstwa znalazła się u góry.

W czasie gdy się pieką ciasta włożyć truskawki do lodówki na kilka minut.

Rozpuścić czekoladę w misce nad garnkiem z gotująca się wodą.

Dodać barwnik żeby nabrała koloru marchewkowego.

Zanurzyć każdą z truskawek trzymając za szypułkę i odstawić żeby masa zastygła.

Tak przygotowane truskawki lekko wbić w pokruszone biszkopty w szklankach.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości