Nie ma dobrej zupy bez dobrego wywaru. Piotr Kucharski, w kuchni Dzień Dobry TVN, przyrządził bulion warzywno-ziołowy, rumiany bulion mięsny, bulion rybny, pęczak z jesiennymi warzywami, zupę grzybowo-żurkową oraz zupę rybną. Którą z potraw wybierzecie na obiad?Bulion warzywno-ziołowy
Składniki:
5-6 marchewek
2 korzenie pietruszki
1 mały seler
1 por
200 g miąższu z dyni
2 ząbki czosnku
3-4 suszone grzyby (lub pieczarki)
1 pomidor
pęczek ziół np.: lubczyk, pietruszka, bazylia, tymianek, szałwia, liście selera
2-3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
0,5 łyżeczki soli
2 cebule
Przygotowanie:
Marchewki, pietruszki, seler i por obrać i pokroić. Włożyć do garnka. Dodać dynię, pomidora, czosnek razem z łupinkami oraz suszone grzyby. Zioła związać białą nitką i razem z wszystkimi przyprawami dodać do warzyw. Zalać 5 litrami wody. Cebulę obrać nie odcinając ogonka ani dołu, opalić nad ogniem aż będzie lekko czarna. Jeśli nie mamy kuchenki gazowej, można przyprażyć na suchej patelni i dodać do reszty warzyw. Wywar zagotować, następnie zmniejszyć płomień i gotować około 3-4 godzin. Przecedzić, najlepiej przez gazę lub tetrę aby bulion był klarowny.
Rumiany bulion mięsny
Składniki:
1,5 kg mieszanych kości
(np. korpus z kurczaka, kość ze schaby, kość z antrykotu)
2-3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
0,5 łyżeczki soli
2-3 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula
Przygotowanie:
Kości umyć i ułożyć na płaskiej blasze z piekarnika. Skropić odrobiną oliwy i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na 30 minut. Warzywa (z wyjątkiem cebuli) obrać i włoży razem z przyprawami do garnka. Dodać łyżkę oliwy i lekko przesmażyć. Cebulę obrać nie odcinając ogonka ani dołu, opalić nad ogniem aż będzie lekko czarna. Jeśli nie mamy kuchenki gazowej, można przyprażyć na suchej patelni i dodać do reszty warzyw. Zalać 5 litrami wody i gotować. Do warzyw dodać podpieczone kości. Zagotować, następnie zmniejszyć płomień i gotować około 3-4 godzin. Podczas gotowania pojawi się piana na wierzchu. Należy ją zbierać łyżką i wyrzucać. Przecedzić, najlepiej przez gazę lub tetrę aby bulion był klarowny.
Bulion rybny
Składniki:
4 szt. kręgosłupów i głów z ryby
pancerzyki z krewetek (opcjonalnie)
3 marchewki
2 korzenia z pietruszki
1 średni seler
2 cebule
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i umyć. Włożyć go garnka. Z głów ryb usunąć skrzela i oczy aby wywar nie był gorzki i mętny. Razem z pancerzami od krewetek dodajemy do garnka z warzywami. Zalewamy 5 litrami wody. Na ogniu przypalamy obraną cebulę. Dorzucamy do wywaru. Paprykę kroimy na kawałki i podsmażamy przez chwile na patelni z oliwą aby zrobiła się słodka. Razem z czosnkiem i koncentratem pomidorowym dodajemy do garnka. Gotujemy od 2 -3 godziny na wolnym ogniu, następnie przecedzamy przez sito, najlepiej przez gazę tak aby nic w wywarze nie pływało. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pęczak z jesiennymi warzywami
Składniki:
2 czerwone cebule
3 marchewki
po kawałku: patisona, cukinii, dyni
oliwa z oliwek
1 żółta cebula
5 ząbków czosnku
mały kawałek selera
1 por
tymianek
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
300 g kaszy pęczak
sól i pieprz
1,5 l bulionu warzywnego
Sposób przygotowania
Cebule obrać i pokroić w ćwiartki. Marchewkę obrać i pokroić w krążki. Patisona, cukinię i dynię (obraną) pokroić na duże kawałki i razem z cebulą i marchewką ułożyć na blasze do pieczenia. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Skopić oliwą i wymieszać. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 25 minut.
W tym czasie Podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek, seler i por na oliwie z oliwek razem z przyprawami. Dodać kaszę i smażyć całość przez chwilę. Następnie dolać 2 chochelki bulionu i gotować aż kasza wchłonie płyn. Ponownie wlać bulion i czekać aż kasza wchłonie płyn i tak aż do momentu aż kasza będzie miękka. Pod koniec dodać podpieczone warzywa, wymieszać i gotować całość jeszcze chwilę żeby smaki się wymieszały.
Zupa grzybowo-żurkowa
Składniki:
1 cebula
2 korzenie pietruszki
1 marchewka
200 g selera
1,5 l rumianego bulionu mięsnego
1kg mieszanych grzybów leśnych
klarowane masło do smażenia
300-400 ml dobrego zakwasu na żurek
4 ząbki czosnku
majeranek
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebule posiekać i podsmażyć na maśle. Pietruszkę, marchewkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do cebuli i podsmażyć aż będą miękkie. Zalać bulionem mięsnym i gotować. W tym czasie oczyścić grzyby i partiami podsmażyć je na maśle. Dodawać do zupy. Całość zagotować i dolać zakwas na żurek. Doprawić czosnkiem, majerankiem, sola i pieprzem.
Zupa rybna
Składniki:
2 marchewki
4 łodygi selera naciowego
1 fenkuł
10 pomidorków koktajlowych
300 g mięsa z ryby (najlepiej mieszanego)
200 g obranych krewetek
masło
sól i pieprz
1,5 l bulionu rybnego
Sposób przygotowania:
Marchewkę pokroić pod kątem na krążki, selera pokroić w plasterki a fenkuł w piórka. Wszystkie warzywa podsmażyć na patelni aż będą miękkie i ułożyć na 4 talerzach. Pomidorki podsmażyć na patelni i ułożyć obok warzyw.
Rybę przyprawić sola i pieprzem i usmażyć na patelni na maśle. Podzielić mięso na kawałki i ułożyć na warzywach. Następnie na tej samej patelni przez chwile podsmażyć krewetki i dodać do pozostałych składników. Całość zalać bardzo ciepłym, dobrze przyprawionym bulionem rybnym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"