Andrzej Polan nie ustaje w swoich staraniach by osłodzić nam wakacje. Dziś przedstawił nam wariacje na temat budyniu: babeczki z borówkami i kokosowym kremem budyniowym, kokosowy krem budyniowy, sękacze z cytrynowym kremem budyniowym, a także przepyszny wianek ptysiowy z mango i kremem budyniowym Babeczki z borówkami i kokosowym kremem budyniowym
Składniki:
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „ Cukier Królewski” 450g
Jajka 4szt
Mąka 650g
Masło 220g
Jogurt naturalny 180g 4szt
Proszek do pieczenia 4 łyżeczki
Soda oczyszczona 4 łyżeczki
Borówki amerykańskie 500g
Aromat waniliowy
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem drobnym białym w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” i dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy jogurt naturalny, aromat waniliowy. Do powstałej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Na koniec borówki i... sprawa ciasta załatwiona. Ciasto wykładamy do papilotów z pergaminu i wypiekamy w temp. 180 stopni około 25 minut.
Kokosowy krem budyniowy:
Składniki:
Mleko kokosowe 600ml
Żółtka 8szt
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 100g
Mąka pszenna 50g
Mąka ziemniaczana 40g
Cukier puder w młynku „Cukier Królewski”
Przygotowanie:
W rondelku zagotowujemy mleko kokosowe, pozostawiając 100ml. Żółtka ubijamy z cukrem drobnym białym w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”, mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną. Dodajemy pozostawione mleko kokosowe. Do gotującego mleka w rondelku wlewamy masę jajeczną. Wszystko razem mieszamy do momentu zagotowania. Studzimy, wierzch posypując cukrem pudrem w młynku „Cukier Królewski”. To zapobiegnie powstawaniu tzw. skorupki na wierzchu kremu.
Domowe sękacze z cytrynowym kremem budyniowym
Składniki:
Mąka 500g
Mleko 100ml
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 100g
Drożdże 20g
Masło 100g
Jajka 2szt
Orzechy laskowe 100g
Skórka z cytryny,
Aromat waniliowy,
Szczypta soli
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, z mąki, połowy cukru drobnego trzcinowego w katonie z zakrętką „Cukier Królewski” oraz szczypty soli przygotowujemy kopczyk, w nim wgłębienie i wlewamy do środka drożdże z mlekiem. Kiedy tylko pojawią się pęcherzyki powietrza co będzie oznaką, że drożdże zaczynają pracować dodajemy jajka i skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko na grubość ok. 3mm, kroimy w paski. Foremki do wypiekania rurek smarujemy masłem, nawijamy paski ciasta lekko zachodzące na siebie. Ciastka smarujemy masłem roztopionym i obtaczamy w posiekanych orzechach z pozostałym cukrem drobnym trzcinowym w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”. Tak przygotowane ciastka odstawiamy na około 10 minut aby wyrosły a następnie pieczemy w temp. 170 stopni. Lekko podpieczone posmaruj ponownie masłem i jeszcze zapiekaj kolejne 10 minut. Po upieczeniu zdejmij z foremek, wystudzi napełnij kremem.
Cytrynowy krem budyniowy
Składniki:
Mleko 600ml
Żółtka 8szt
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 100g
Mąka pszenna 50g
Mąka ziemniaczana 40g
Cytryna 2 sztuki
Cukier puder w młynku „Cukier Królewski”
Przygotowanie:
W rondelku zagotowujemy mleko, pozostawiając 100ml. Żółtka ubijamy z cukrem drobnym trzcinowym w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”, mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, dodajemy sok z cytryny i skórkę z cytryny. Dodajemy pozostawione mleko. Do gotującego mleka w rondelku wlewamy masę jajeczną. Wszystko razem mieszamy do momentu zagotowania. Studzimy, wierzch posypując cukrem pudrem w młynku „Cukier Królewski”. To zapobiegnie powstawaniu tzw. skorupki na wierzchu kremu.
Wianek ptysiowy z mango i kremem budyniowym
Składniki:
Mąka 220g
Woda 1szkl
Masło 100g
Jajka 5szt
Szczypta soli, szczypta mielonego imbiru,
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z masłem, imbirem i solą, dodajemy mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy kolejno po jednym jajku, dokładnie mieszamy. Masę szprycujemy na blaszce w kształt koła, i wypiekamy w temp. 190 stopni.
Krem budyniowy:
Składniki:
Mleko 400ml
Żółtka 8szt
Mango 1szt
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 150g
Mąka pszenna 50g
Mąka ziemniaczana 50g
Cukier perlisty „Cukier Królewski”,
Przygotowanie:
Mango kroimy w drobną kostkę, zalewamy wodą, dodajemy cukier drobny trzcinowy w pudełku z zakrętką Królewski i gotujemy około 10 minut. Mleko zagotowujemy dodajemy podbite żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną. Krem łączymy z podgotowanym mango. Upieczony wianek ptysiowy przekładamy kremem, wierzch smarujemy odparowanym syropem z gotowania mango i posypujemy cukrem perlistym Królewski.
fot. Agnieszka K. Jurek / East News
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"