W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował białą kiełbasę, ale w niestandardowy sposób. Co powiecie na pieczoną kiełbasę w zalewie maślano-miodowo-musztardowej lub na białą kiełbasę w cieście? Smacznego!
Kiełbasę gotujemy, aby stała się jeszcze bardziej soczysta z dodatkiem ziela, liści laurowych. Pachnącą kiełbasę nacinamy w poprzek dosyć gęsto. Masło rozpuszczamy i łączymy z miodem, musztardami, kminkiem, majerankiem. Cebulę kroimy w plastry, oprószamy cukrem, solą i pieprzem. Jabłka kroimy w ćwiartki. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, wykładamy cebulę w cukrze z dodatkiem jabłek, kiełbasę z nacinaniem do góry. Wszystko zalewamy marynatą maślano-miodowo-musztardową. Pieczemy w piekarniku w temperaturze ok. 200 st. C przez 30-40 minut do momentu aż kiełbasa stanie się rumiana. Podajemy z buraczkami wymieszanymi z owocami czarnej porzeczki, posypujemy tymiankiem świeżym.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, surowe parzymy w gorącym mleku i dodajemy do gotowanych, jeszcze jajko, troszkę mąki ziemniaczanej, sól, natkę pietruszki suszonej. Kiełbasę obieramy z osłonki, kroimy w kostkę i smażymy na patelni na złoty kolor. W trakcie dodajemy cebulę, smażymy aż cebula stanie się miękka. Wysmażoną kiełbasę mielimy z cebulą, kminkiem, majerankiem i cząbrem oraz pieprzem i solą w razie potrzeby. Farsz musi być ostrzejszy. Z farszu robimy porcje, każdą otulamy ciastem ziemniaczanym i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli.
Mąkę łączymy z jajkami, mlekiem, musztardą oraz ziołami posiekanymi i solą. Odstawiamy na dłuższą chwilę. Zabieramy się za kiełbaski. Każdą owijamy plastrami boczku. Tak przygotowane układamy w większym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, naprzemiennie z częścią pokrojonej w ćwiartki cebulą. Pieczemy do momentu aż kiełbasa stanie się rumiana i boczek również. Na oleju przesmażamy pozostałą pokrojoną w kostkę cebulę, do momentu aż stanie się lekko bursztynowa. Dodajemy ocet, cukier, odrobinę mąki. Kiedy wszystko się połączy, dodajemy wodę lub bulion do odpowiedniej konsystencji. Kiedy mamy sos gotowy, ciastem zalewamy podrumienioną kiełbasę i wstawiamy od razu do zapiekania, w trakcie nie wolno nam otwierać piekarnika. Możemy to uczynić w momencie, kiedy ciasto nam podrośnie i podrumieni się. A kiedy tak się stanie, wyjmujemy i polewamy sosem, posypujemy ziołami.