W kuchni Dzień Dobry Wakacje Piotr Kucharski zdradził, jak przygotować bezmięsne dania na grill. Zastąp wieprzowinę grochem, a wołowinę bakłażanem i cukinią.WARZYWA Z GRILLA Z FASOLOWYM HUMUSEM
Składniki:
Fasolowy humus:
250 g suchej fasoli „Jaś” KUPIEC
2 łyżki nasion sezamu
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
80-100 g oliwy z oliwek
soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz cayenne, do smaku
Warzywa:
1 bakłażan
1 cukinia
papryka: żółta, zielona i czerwona
koper włoski
sól i pieprz
oliwa z oliwek
bagietka lub maca
Przygotowanie:
Fasolę namoczyć w dużej ilości wody na noc. Fasolę odsączyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować aż zmięknie. Fasolę przełożyć do robota kuchennego, dolać około 100 g wody, w której się gotowała. Dolać oliwę i sok z cytryny, dodać pozostałe składniki, zmiksować na gładką masę. Przełożyć do miseczki. Bakłażana i cukinię pokroić w plastry, papryki i koper włoski pokroić na ćwiartki. Warzywa lekko nasmarować oliwą. Rozgrzać grill lub patelnię grillowi. Usmażyć warzywa. Podawać z pastą z fasoli grillowanym pieczywem lub macą.
WEGETARIAŃSKA MUSSAKA Z GROCHEM
Składniki:
200 g grochu KUPIEC
1 duża cebula, drobno posiekana
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
300 g dojrzałych pomidorów lub puszka krojonych pomidorów
1 lampka czerwonego wina
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżka suszonego oregano
2 bakłażany
100 g sera parmezan, startego
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
około 500 ml mleka
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Dzień wcześniej namoczyć groch w dużej ilości wody i zostawić na noc. Cebulę i czosnek poddusić na oliwie z oliwek. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i czosnku. Gotować chwilę, następnie dodać odsączony groch, wino i imbir, łyżeczkę soli i kilka szczypt pieprzu. Gotować pod przykryciem aż groch będzie miękki. Jeśli będzie taka potrzeba podlewać odrobiną wody. W tym czasie pokroić bakłażany na 0,5 cm plastry, przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy. Smażyć plastry bakłażanów z obu stron aż lekko zbrązowieją. Duże żaroodporne naczynie, lekko nasmarować oliwą z oliwek. Spód wyłożyć bakłażanami, na nie wylać podduszony groch.
Sos beszamelowy: Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać i smażyć przez chwilę aż lekko zbrązowieje. Dolać połowę mleka i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, gdy sos będzie gęstniał dolewać mleka aż do uzyskania konsystencji budyniu. Dodać 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej i połowę parmezanu. Dokładnie wymieszać i wylać na wierzch zapiekanki. Posypać pozostałym parmezanem. Zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200 o C, przez około 30 min.
MINESTRONE
Składniki:
200 g fasoli KUPIEC, namoczonej przez noc
oliwa z oliwek
1 ziemniak, pokrojony w kostkę
2 marchewki, pokrojone w krążki
1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
2 łodygi selera naciowego, posiekane
0,5 bulwy kopru włoskiego
3 ząbki czosnku
1 pomidor, drobno pokrojony
2 puszki pomidorów krojonych
1 lampka czerwonego wina
2 cukinie, pokrojone w kostkę
garść drobnego makaronu
500 ml bulionu warzywnego
parmezan
kilka łodyg bazylii
Przygotowanie:
Fasolę odcedzić i ugotować do miękkości. W tym czasie w dużym garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy, podsmażyć cebulę, czosnek, marchewkę, paprykę, seler, koper i ziemniaka. Całość dusić około 15 min do miękkości. Dodać pomidory, cukinię oraz wino. Gotować kolejne 15 min. Dodać miękką fasolę i bulion. Dodać makaron, gotować aż będzie miękki. Podawać z listkami bazylii oraz parmezanem.
SAŁATKA WALDORF Z KASZĄ GRYCZANĄ
Składniki:
Dresing:
1 żółtko
0,25 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka octu winnego
0,25 szklanki oleju z pestek winogron
sól i pieprz do smaku
Sałatka:
główka sałaty masłowej
2 łodygi selera naciowego
2 jabłka
2 garście orzechów włoskich
mały kiść białych winogron
100 g ugotowanej kaszy gryczanej KUPIEC
Przygotowanie:
W dużej misce połączyć żółtko, jogurt, musztardę, sok z cytryny i ocet. Dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając dodawać małymi porcjami olej, aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą i pieprzem. Z sałaty odrzucić duże liście. Środkowe liście umyć i ułożyć na talerzach. Jabłka obrać i pokroić w paski i ułożyć na sałacie. Seler naciowy pokroić w plasterki, ułożyć na sałacie. Winogrona przepołowić i położyć na sałacie. Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni i razem z kaszą gryczaną posypać po wierzchu sałatki. Całość przyprawić solą i pieprzem. Polać wcześniej zrobionym dresingiem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"