W kuchni Dzień Dobry TVN zapanował czas na "babie lato". Mistrz Piotr Kucharski pokazał, jak połączyć produkty jeszcze letnie z cięższymi smakami jesieni. Na stole pojawiły się: jesienno-letnia zupa, zielona fasolka i dynia z sosem grzybowo-orzechowym, bakłażanowe pizze oraz sernik z pieczonymi owocami. Musicie tego spróbować! Jesienno-letnia zupa
Składniki:
oliwa z oliwek
1 cebula
1 ostra papryczka
6 kolb kukurydzy
1 czerwona papryka
0,25 łyżeczki kminu
0,25 łyżeczki ziaren kolendry
1 l bulionu drobiowego
sól
pieprz
100 ml kwaśnej śmietany
Dodatki:
100 g boczku
1 cukinia
2 pomidory
listki kolendry
3 tortille
100 ml kwaśnej śmietany
ostra papryka w proszku
suszone oregano
Przygotowanie:
Cebulę posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Dodać posiekaną ostrą papryczkę, poddusić. Dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę oraz ziarna kukurydzy odcięte z kolby. Smażyć przez chwilę, dodać zmielone w moździerzu przyprawy. Smażyć jeszcze kilka minut. Dolać bulion i gotować. Jak warzywa będą miękkie, dodać śmietanę i wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Posmarować tortille kwaśną śmietaną, posypać papryką w proszku i oregano. Wstawić do piekarnika, aby śmietana się zapiekła. Tortille pokroić na trójkąty.
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, aż tłuszcz się wytopi. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, podsmażyć. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę pomidory (pomidory bez gniazd nasiennych) i podsmażyć, pod koniec dodać listki kolendry.
Zupę podawać z podsmażonym boczkiem i cukinią u góry oraz tortillami.
Zielona fasolka i dynia z sosem grzybowo-orzechowym
Składniki:
200 g dzikiego ryżu
300 g zielonej fasolki
200 g dyni o twardym miąższu
2 łyżki masła
2 szalotki
300 g kurek
100 ml śmietanki 30%
50 g świeżych orzechów włoskich
sól
pieprz
świeży tymianek
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolkę pokroić na trzy-, czterocentymetrowe kawałki i ugotować do miękkości. Dynię pokroić w kostkę i poddusić na patelni z odrobiną oliwy. Dodać do ryżu i wymieszać. Ugotowaną fasolkę ułożyć na wierzchu.
Na maśle poddusić posiekaną szalotkę. Po chwili dodać kurki i dusić aż będą miękkie. Podlać śmietaną, gotować dalej aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać posiekane orzechy. Wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Polać po wierzchu.
Bakłażanowe pizze
Składniki:
1 duży bakłażan
oliwa z oliwek
sól
pieprz
suszone oregano
1 słoiczek dobrego sosu pomidorowego
3 duże kule mozzarelli
10 plasterków pikantnego salami
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Bakłażana pokroić w półcentymetrowe plastry. Posmarować oliwą z oliwek i ułożyć na blaszce. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem oraz oregano. Wstawić do pieca na 13-15 min. Wyjąć, posmarować sosem pomidorowym. Na wierzch porwać mozzarellę i ułożyć kawałki salami pokrojonego na ćwiartki. Zapiekać ponownie w piekarniku przez 3-4 min.
Sernik z pieczonymi owocami
Składniki:
200 g herbatników
30 g masła
600 g kremowego serka do kanapek
70 g cukru
4 jajka
skórka otarta z pomarańczy
0,5 łyżeczki cynamonu
100 g kwaśnej śmietany
Pieczone owoce:
2 figi
3-4 śliwki
200 g borówek amerykańskich
50 g cukru
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Herbatniki dokładnie pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tortownicę o wymiarach ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wysypać na nią ciasteczka, docisnąć i wyrównać spód. Wstawić do lodówki i schładzać przez 10 min.
Ser ubić z cukrem i powoli dodawać jajka – ciągle ubijając. Pod koniec dodać skórkę z pomarańczy oraz cynamon. Przelać na spód formy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50 min. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
W piekarniku podnieść temperaturę do 200 st. C. Owoce wyłożyć na blaszkę. Posypać cukrem, wstawić do piekarnika i piec ok. 12 min. Lekko wystudzony sernik, posmarować śmietaną. Na wierzchu ułożyć podpieczone owoce.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"