Anna Bałon ma 18 lat i jest najmłodszą uczestniczką programu „Top Model". Jeszcze rok temu ważyła ponad 80 kg. Postanowiła jednak schudnąć i swoją przemianę pokazała nam wszystkim. Ania schudła 24 kg i cały czas utrzymuje idealną sylwetkę. Jak to robi? W kuchni Dzień Dobry TVN razem z Tomaszem Woźniakiem przygotowała aksamitny krem brokułowy oraz chrupiącą focaccię. Czy z tych dań składa się jej codzienna dieta?Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Krem brokułowy
Przepis na 4 porcje
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 cebula
500 g brokułów
1 por
1 cukinia
garść obranych migdałów lub płatków migdałowych
1 łyżka kremu chrzanowego Smak
8 Pomidorów suszonych Smak
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmaż kawałki obranego czosnku. Wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażaj, aż się zeszkli. Dodaj pokrojone na małe kawałeczki pora, cukinię oraz pokrojone na małe różyczki brokuły. Zalej całość wrzącą wodą (ok. 1 l) i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj migdały, chrzan i zmiksuj całość na jednolity krem, dopraw solą oraz pieprzem tak, jak lubisz. Przelej do kubków i posyp pokrojonymi na paski suszonymi pomidorami.
Sugestie:
Po ugotowaniu zmiksuj od razu zupę, bo wtedy wszystkie składniki lepiej się połączą.
Focaccia z warzywami
Przepis na: 8 porcji
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
ok. 7 g suchych drożdży (30 g świeżych)
500 g mąki pszennej
3 łyżki oliwy extra virgin
papryka marynowana Smak
garść oliwek zielonych, oliwek czarnych i kaparów Smak
1 cukinia
1 bakłażan
około 300 g mozzarelli
1 czerwona cebula
pęczek bazylii
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuść w ok. 1, 5 szklanki (350 ml) ciepłej wody. Dodaj mąkę, ok. 2 łyżeczki soli, oliwę i zagniataj ręcznie ciasto przez ok. 5-10 minut, aż przestanie się kleić do dłoni. Na pewno będziesz potrzebować dodatkową porcję mąki, aby co jakiś czas podsypywać ciasto. Dzięki temu, że ciasto zagniatane jest ręcznie, zacznie rosnąć. Wyrobione, miękkie i puszyste ciasto uformuj w kulkę, przełóż do miski wysmarowanej oliwą i szczelnie zamknij folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, uformuj w kulę i odstaw na kolejną godzinę do wyrośnięcia.Odcedzoną paprykę pokrój na paski, posiekaj oliwki, cukinię, bakłażana i czerwoną cebulę pokrój na cieniutkie plasterki i skrop oliwą. Po dwukrotnym wyrośnięciu ciasto przełóż do nasmarowanej oliwą formy o wielkości 25x 35 cm. Ciasto rozciągnij, aby wypełniło całą formę po brzegi. Na wierzchu ciasta ułóż warzywa, porwaną mozzarellę oraz posiekaną bazylię. Całość posyp solą oraz skrop oliwą. Odstaw ciasto na 15 minut, aby lekko wyrosło. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury min 220°C. Wstaw formę do piekarnika na środkową półkę i piecz przez 20-25 minut, aż focaccia będzie z wierzchu złocista i ser się roztopi. Focaccię można serwować na ciepło lub zimno pokrojoną w paski lub kwadraty. Stanowi idealną przekąskę w liśćmi sałaty.
Sugestie:
Możecie wykorzystać ser kozi lub dowolny ser żółty.
Proponuję focaccię z serem kozim i czerwoną cebulą, pycha!
Tapenada
Przepis na 3 osoby
Czas przygotowania: 10 min
Tapenada z zielonych oliwek
Składniki:
garść zielonych oliwek Smak
6 łyżek oliwy
1 łyżeczka tymianku
pieprz
Tepanada z czarnych oliwek
Składniki:
garść czarnych oliwek Smak
6 łyżek oliwy
1 łyżeczka rozmarynu
2 sardele (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
W obu przypadkach tapenady zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Powinna mieć konsystencję dość gęstej pasty, która jest idealna do smarowania zarówno ciemnego pieczywa, jak i chrupiącej francuskiej bagietki lub włoskiej ciabatty. Tapenady nie trzeba dodatkowo solić.
Sugestie:
Wykorzystaj tapenadę, jako sos do makaronu.
Tapenada jest również idealna, jako dodatek do grillowanego kurczaka.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"