W kuchni Dzień Dobry TVN, pod okiem Michała Kurka, polsko-tajskie dania przygotowywali dziś Barbara Kurdej-Szatan i Rafał Szatan. Uwaga, może być piekielnie smacznie!Zupa z zielonej części pora z egzotyczną nutą
Składniki:
1 zielona część pora
1/2 cebuli
2 młode ziemniaki
3cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
20g masła
1 łyżka oleju
1,5l wody
5 liści kaffir
4 łyżki tajskiego sosu rybnego
2 tajskie suszone papryczki chili
sól
pieprz
kiełki rzodkiewki
Przepis:
Pora kroimy na 5 mm plasterki. Cebulę kroimy w 2 mm piórka. Ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Imbir i czosnek obieramy i kroimy na plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę i masło. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy 3 minuty. Dodajemy pora i ziemniaki. Wlewamy wodę i dodajemy liście kaffir, sos rybny, papryczki chili i gotujemy 15 minut aż wszystkie składniki będą miękkie. Przelewamy zupę do miksera i miksujemy na najwyższych obrotach 30 sekund, lub przy użyciu blendera rozcieramy wszystkie składniki do uzyskania krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kiełkami rzodkiewki zamiast makaronu.
Kotleciki rybne po tajsku
Składniki:
500-700 g białej ryby (dorsz, panga)
400-500g ziemniaków
jajko
pęczek kolendry
8 liści limonki kaffir
2 papryczki chili
łyżeczka wietnamskiej vegety lub sól
łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki słodkiej lub wędzonej papryki
2 łyżki sosu rybnego
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia (opcjonalnie)
Przepis:
Rybę gotujemy na parze lub smażymy na patelni grillowej, studzimy. Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy w wodzie, lub na parze. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę do ziemniaków, lub bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem. Kolendrę, liście kaffir i chilli bardzo drobno siekamy. Dodajemy do ziemniaków wszystkie pozostałe składniki oprócz bułki tartej i oleju. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy na gładką masę - można wyrabiać ugniatając dłońmi lub rozgniatać i mieszać widelcem. Formujemy kotleciki - nabieramy w dłoń tyle ciasta, aby uformować kulkę i rozgniatamy, następnie dokładnie obtaczamy w bułce tarte. Przekładamy kotlety do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230 stopni około 15 minut, aby były ciemnobrązowe na krawędziach. Alternatywnie możemy je usmażyć na patelni w oleju. Podawać gorące. Najlepiej smakują z sałatką (sałata lodowa, pachnotka, kolendra i odrobina soku z cytryny).
Sałatka z owocami morza
Składniki:
czerwona cebula
3 tajskie papryczki chilli
2-3 liście limonki kaffir
250g krewetek dużych
2 małe ogórki ze skórą
250g paluszków krabowych
5-6 dużych ząbków czosnku
łyżeczka brązowego cukru
5 łyżek sosu rybnego
pół cytryny
pół limonki
4 pomidory
świeża kolendra, szczypiorek
sałata
Przepis:
Krewetki zalewamy na 2 minuty wrzącą wodą i odsączamy na sitku. Paluszki krabowe, pomidory i ogórki kroimy w kawałki. Cebulę kroimy na bardzo wąskie piórka (na pół, a potem każdą połówkę wzdłuż na bardzo wąskie paski) - uwaga - to bardzo ważne dla smaku całej potrawy, bo duże kawałki zabiją smak potrawy zamiast go podkreślić. Jeśli używamy sałatę - porwać ją na kawałki. Krewetki, paluszki krabowe, pomidory, ogórka, sałatę i cebulę przełożyć do dużej miski. Przygotowujemy sos - w mikserze umieszczamy papryczki chilli, wyciśnięty sok z limonki i cytryny (uwaga na pestki), sos ryby, brązowy cukier, czosnek i liście limonki kaffir i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5-10sekund - sos nie ma być gładki, mają w nim być widoczne całe kawałki czosnku i chilli. Łączymy sos z pozostałymi pokrojonymi składnikami i delikatnie mieszamy, aby wszystkie elementy były równomiernie pokryte sosem. Posypujemy posiekaną kolendrą lub szczypiorkiem i od razu serwujemy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"