Przepisy na obiad za 10 złotych

Piotr Kucharski podpowiada, jak szybko i tanio przygotować zdrowy obiad. Skorzystajcie z jego przepisów na: zapiekankę z kaszy gryczanej, potrawkę z buraków i fasoli, drobiowe burgery i pieczone ziemniaki z jajkami!

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Składniki:

200 g kaszy gryczanej

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 pory

oliwa z oliwek

1 puszka krojonych pomidorów

3 jajka

100 g żółtego sera

sól i pieprz

Przygotowanie:

Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek i por posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory z puszki. Dusić na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną kaszę wymieszać z sosem i przełożyć do naczynia do zapiekania. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z jajkami. Całość zmiksować blenderem i polać po wierzchu zapiekankę. Zapiec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut w 180ºC.

Potrawka z buraków i fasoli

Składniki:

200 g fasoli Piękny Jaś

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 buraki

1 puszka pomidorów

2 paczki ryżu pełnoziarnistego

sól i pieprz

0,5 łyżeczki suszonego tymianku

oliwa z oliwek

2 łyżki sezamu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć i odstawić na 12 godzin. Odlać wodę z moczenia i ugotować do miękkości.

W tym czasie pokroić cebulę i czosnek i poddusić na oliwie z oliwek. Buraki pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Podlewając wodą dusić na wolnym ogniu z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku. W trakcie dodać ugotowaną fasolę. Gdy buraki będą miękkie dodać pomidory z puszki i dalej dusić około 15 minut. W tym czasie ugotować ryż pełnoziarnisty i podprażyć sezam. Potrawkę z buraków podawać z ryżem, posypane sezamem.

Drobiowe burgery

Składniki:

3 podudzia z kurczaka

1 pęczek dymki

1 jajko

sól i pieprz

bułka tarta

200 g zielonej soczewicy

1 cebula

2 marchewki

2-3 łyżki masła

Przygotowanie:

Z podudzi usunąć skórę i kości. Mięso bardzo drobno posiekać nożem. Wymieszać z jajkiem i posiekaną dymką. Zagęścić bułką tartą aby można było uformować cztery kotlety.

Cebule i marchewkę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, dodać soczewicę. Podlać wodą, przyprawić sola i pieprzem i dusić pod przykryciem aż soczewica będzie miękka.

Kotlety podsmażyć i podawać na soczewicy.

Pieczone ziemniaki z jajkami

Składniki:

1 kg ziemniaków

oliwa z oliwek

sól i pieprz

suszone zioła

ostra czerwona papryka

2 cebule

4 jajka

200 g serka do smarowania kanapek

2 ogórki kiszone

pęczek koperku

Przygotowanie:

Ziemniaki i cebulę pokroić na kawałki, skropić oliwą z oliwek, przyprawić przyprawami i upiec w piekarniku, aż będą miękkie. Serek kremowy wymieszać z posiekanym koperkiem i startymi ogórkami kiszonymi. W rondlu zagotować wodę z octem, łyżką zamieszać aby zrobił się wie. Jajko wbić do miseczki, wlać w środek wiru i gotować przez 2-3 minuty aż zetnie się z zewnątrz. Zrobić to z pozostałymi jajkami. Pieczone ziemniaki podawać z cebulą, serkiem i jajkami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości