Kulinarne wspomnienia z Indonezji: smażone banany

W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i uczestniczka programu "Ugotowani" Małgorzata Trębacz-Piotrowska przygotowały dania z przepisów, które przywiozły ze swoich wakacyjnych podróży. Na stole znalazły się: szaszłyki z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych, ziemniaki gotowane w mleku kokosowym, smażony makaron z krewetkami i wołowiną, smażone banany, wątróbki drobiowe w sosie z sherry i faszerowane papryczki pimientos.

Przepisy Ani Starmach – wspomnienia z Indonezji

Szaszłyki z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka

3 szalotki

1 łyżeczka ziaren kolendry

2 gałązki trawy cytrynowej

4 łyżki mleczka kokosowego

2 łyżki sosu sojowego

1 mała papryczka chili

duża szczypta kurkumy

Sos:

200 g niesolonych orzeszków ziemnych

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

1 szalotka

1 pęd trawy cytrynowej

150 ml mleczka kokosowego

2 łyżki sosu sojowego

2 papryczki chili

+

patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Szalotki zblenduj z kolendrą, trawą cytrynową, sosem sojowym, chili, mleczkiem kokosowym i kurkumą. Mięso pokrój w cienkie paseczki. Kurczaka przykryj powstałą pastą i odstaw do zamarynowania na godzinę. Po tym czasie mięso nabij na patyczki do szaszłyków i grilluj przez kilka minut na patelni. W tym czasie przygotuj sos. Orzeszki zblenduj na masło orzechowe. Na oleju przysmaż posiekany czosnek, trawę cytrynową, chili, szalotkę, dodaj orzeszki, mleczko kokosowe. Sos podgrzewaj aż zgęstnieje.

Gotowe szaszłyki podawaj z sosem.

Ziemniaki gotowane w mleku kokosowym

Składniki:

500 g małych ziemniaków

6 cm świeżego imbiru

3 papryczki chili

3 ząbki czosnki

3 szalotki

2 liście laurowe

duża szczypta kurkumy

500 ml mleczka kokosowego

świeża kolendra

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz ziemniaków i mleka) zblenduj na pastę. Dodaj do mleka kokosowego, gotuj na małym ogniu przez 15 min. Dodaj ziemniaki (mogą być lekko ponacinane, aby lepiej wchłaniały wszystkie smaki). Gotuj około 40 min. pod przykryciem. Po ugotowaniu odparuj płyn, aby powstał gęsty sos. Podawaj z dużą ilością świeżej kolendry.

Smażony makaron z krewetkami i wołowiną

Składniki:

500 g chińskiego makaronu jajecznego

300 g wołowiny

300 g krewetek

3 marchewki

3 pomidory

3 cm imbiru

3 ząbki czosnku

100 g kiełków fasoli mung

6 szalotek

olej arachidowy

sos sojowy

cebulka dymka

kolendra

Przygotowanie:

W woku rozgrzej olej, przysmaż na nim czosnek, szalotki, imbir, dodaj pokrojone mięso, krewetki, marchew. Po chwili dodaj makaron, pokrojone pomidory, sos sojowy, cebulkę dymkę. Makaron smaż przez kilka minut. Podawaj natychmiast ze świeżą kolendrą.

Smażone banany

Składniki:

500 g bananów

120 g mąki pszennej

50 g mąki ryżowej

1 łyżka cukru

skórka otarta i sok z 1 limonki

120 ml wody

olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Składniki ciasta dokładnie wymieszaj, banany obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Maczaj w cieście i smaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.

Przepisy Małgorzaty Trębacz-Piotrowskiej – wspomnienia z Hiszpanii

Wątróbki drobiowe w sosie z sherry

Składniki:

500 g wątróbek drobiowych

natka pietruszki

1 cebula

1 czosnek

hiszpańskie sherry amontillado,

sól

pieprz

oliwa

1 bagietka

Faszerowane papryczki pimientos (dwa rodzaje farszu)

Składniki:

8 papryczek pimientos

250 g twarogu

1 cytryna

1 czosnek

pęczek pietruszki

świeża mięta

świeże oregano

sól

pieprz

2 puszki tuńczyka w sosie własnym

mały słoik majonezu

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości