Maria i Jakub Pasek proponują zabieganym osobom proste w przygotowaniu, ale niebanalne potrawy: zupę cebulową, polędwicę wołową z grzybami, chili con carne w paprykach, a na deser - słoną czekoladę z pistacjami i piankami marshmallows. Skorzystajcie z ich przepisów! Krem cebulowy na białym winie
Składniki:
6 cebul
2 ząbki czosnku
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
około 0,5 l bulionu warzywnego
olej do smażenia
łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
białe wino półwytrawne
szczypta majeranku
szczypta tymianku
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w plastry. Czosnek posiekać. Podsmażyć składniki na odrobinie oleju. Dodać mąkę oraz paprykę. Po zeszkleniu przełożyć je do garnka oraz zalać bulionem tak, by minimalnie przykrył składniki. Dodać majeranek i tymianek. Gotować na małym ogniu do momentu, aż cebula zmięknie. Następnie zblendować składniki, dodać szklankę białego wina, przyprawić solą oraz pieprzem. Podawać z grzankami, bądź chlebem.
Polędwica wołowa nadziewana z grzybami
Składniki:
500 g polędwicy wołowej
100 g suszonych grzybów
1 mała cebula
oliwa do smażenia
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć we wrzątku. Po przestygnięciu odcedzić i posiekać. Posiekać cebulę i podsmażyć na oliwie razem z grzybami. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
W polędwicy - długim, ostrym nożem – zrobić otwór przez całą długość. Uważać, by nie naruszyć ścianek oraz drugiego końca polędwicy. Korzystając z otworu napełnić mięso farszem. W razie potrzeby zaszyć otwór nicią.
Rozgrzać piekarnik (góra i dół) do 190 stopni. Rozgrzać patelnię (może być grillowa) i obsmażyć polędwicę z każdej strony przez ok. 3 minuty. Przełożyć mięso na blachę i wstawić do piekarnika na maksymalnie 15 minut. Mięso powinno być różowe w środku. Dla pewności w najgrubszą część mięsa wbić termometr, który powinien wskazywać ok. 65 stopni.
Odstawić wołowinę na talerz by kilka minut „odpoczęła”. Można zjeść od razu lub odstawić na noc do lodówki i podawać jako zimną wędlinę.
Chili con carne w paprykach
Składniki na farsz:
1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka chilli w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku
1 łyżeczka oregano
500 g mielonej wołowiny
100 g chudego boczku (np. pancetty)
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
2/3 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym
1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie
100 ml wrzącego bulionu np. wołowego lub wody
4 duże czerwone papryki
oliwa extra vergine
Dodatki:
400 g gęstej, kwaśnej śmietany
sól
sok z limonki
świeża kolendra
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Papryki opłukać i osuszyć, dłonią wyjąć pestki. Każdą paprykę przekroić na pół, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia rozcięciem do góry. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut.
Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę i boczek, mieszając zrumieniać z każdej strony.
Gdy całe mięso będzie już wysmażone, doprawić je sosem sojowym i cukrem. Następnie dodać pomidory z zalewą i dokładnie wymieszać (większe kawałki pomidorów rozdrobnić drewnianą łopatką). Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli. Przykryć i dusić przez około 20 minut na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać pokrojone suszone pomidory, jeśli ich używamy. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać odsączoną i przepłukaną bulionem fasolę i gotować pod przykryciem przez 3 minuty. Gotować potrawę, podlewając stopniowo wrzącym bulionem lub wodą, tak by powstało trochę gęstego sosu.
Upieczone papryki napełnić farszem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem przez 10 minut, następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze przez około 10 minut. Wierzch papryk można posmarować oliwą lub olejem z suszonych pomidorów aby nie wydawał się suchy.
Podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany, posypując kolendrą. Jeśli papryki i mięso ostygły (bo były robione kilka godzin wcześniej), można dodać dodatkowe 10 minut zapiekania pod folią.
Słona czekolada z pistacjami i piankami marshmallows
Składniki:
90 g czekolady gorzkiej (70% kakao)
90 g czekolady mlecznej
1 łyżka grubej soli morskiej
5 łyżek pistacji
pianki marshmallows
3 łyżki masła orzechowego
Przygotowanie:
Przygotować kąpiel wodną (garnek z wodą i metalowa miska). Połamać czekoladę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekolada nie powinna być zbyt gorąca. Dodać masło orzechowe. Dosypać sól i pistacje. Nie mieszać zbyt gwałtownie, inaczej sól zupełnie się rozpuści.
Kiedy czekolada trochę przestygnie, ale ciągle będzie płynna, dosypać pianki i delikatnie wymieszać, by się nie roztopiły. To może być trudne Przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"