Kuchnia alpejska. Fondue i frytki z polenty

Pół Francuz pół Polak, David Gaboriaud w kuchni Dzień Dobry TVN wprowadził nas w tajniki tradycyjnej kuchni alpejskiej. Przygotował: fondue szwajcarskie, sałata z rukoli, frytki z polenty, sos tatarski, sałata z rukoli a na deser biscuit de Savoie - biszkopt z Sabaudii. Smacznego!

Fondue szwajcarskie

Składniki:

250 g startego sera Emmentaler szwajcarski

250 g startego sera Gruyere szwajcarski

150-200 ml białego wytrawnego wina

1 łyżka skrobi kukurydzianej

1 ząbek czosnku, obrany i pokrojony na pół

Pieprz czarny

Gałka muszkatołowa

Bagietka lub chleb tostowy

1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Posmaruj dno garnka (najlepiej żeliwnego) czosnkiem. Wymieszaj skrobie kukurydzianą z kilkoma łyżkami wina. Do garnka wlej wino i doprowadź do wrzenia, gotuj chwilę tak, aby alkohol wyparował. Dodaj sery, i cały czas mieszając gotuj na wolnym ogniu. Jeśli ser zacznie się roztapiać, wlej skrobię, wymieszaj i wlej sok z cytryny, wymieszaj. Gotuj aż ser się całkowicie rozpuści. Serwuj z grzankami i/lub gotowanymi ziemniakami w mundurkach.

Frytki z polenty, sos tatarski, sałata z rukoli

Składniki do polenty:

250 g polenty - kasza kukurydziana

800 ml rosołu, bulion warzywny lub wody

1 łyżeczka soli

Starty ser grana padano

Oliwa z oliwek

Szczypta słodkiej papryki

Składniki na sos tatarski:

1 jogurt grecki

1 szalotka drobno posiekana

4 kapary

1-2 korniszony pokrojone w drobnej kosteczkę

1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego

1 łyżka natki pietruszki drobno posiekanej,

Sól,

Pieprz

Rukola

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Gotuj kaszę w osolonej, wrzącej wody lub bulionie przez kilka minut aż zgęstnieje. Wlej do foremki prostokątnej i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Pokrój kaszę w kształt frytki, posmaruj każdą frytkę oliwą z słodkiej papryki i piecz w 240 stopniach przez 3 minuty z każdej strony. Sos - wymieszaj wszystkie składniki, dopraw do smaku. Serwuj frytki z sosem i rukolą polaną oliwę z oliwek.

Biscuit de Savoie - biszkopt z Sabaudii

Składniki:

5 jajek

170 g cukru

50 g mąki pszennej typ 550 + 1 łyżka do foremki

50 g skrobi kukurydzianej

Skórka z jednej cytryny

Łyżka soku z cytryny

Cukier puder

Masło

Konfitura z jagodami

Przygotowanie:

Ubij żółtka z cukrem, dodaj skórkę z cytryny. Dodaj mąkę i skrobię, wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę z 20 g cukru, na koniec dodaj łyżkę soku z cytryny . Połącz piankę z masą z żółtek. Foremkę na babkę posmaruj masłem i oprósz mąką. Wlej masę do foremki i piecz w 170 stopniach przez 25 min. Wyciągnij z pieca i odstaw do wystygnięcia. Posyp cukrem pudrem. Serwuj biszkoptem z konfiturą z jagód

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości