Starmach na słodko. Potrawy z miodem i orzechami

Miód ma właściwości antybakteryjne, wzmacnia serce, koi nerwy i odżywia mózg. Dlatego warto go wprowadzić do swojej diety - do czego zachęca Anna Starmach. Skorzystajcie z przepisów Ani i zróbcie: kurczaka z miodem i orzechami, glazurowaną marchewkę z orzechami i tartę z orzechami oraz miodem. Jak odróżnić prawdziwy miód od sztucznego?

KURCZAK Z MIODEM I ORZECHAMI

SKŁADNIKI:

1 kg pałek z kurczaka

100 ml miodu

60 g musztardy francuskiej

2 łyżki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

Garść orzechów włoskich

3 ząbki czosnku

Świeży rozmaryn

Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Miód, musztardę, oliwę, posiekany czosnek, rozmaryn, sól, pieprz wymieszaj, polej nimi mięso kurczaka, odłóż na godzinę. Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj orzechy, przekrojone szalotki. Piecz około 60-70 minut w temperaturze 190 stopni, jeśli skórka zbytnio się przypiecze przykryj naczynie folią aluminiową.

GLAZUROWANA MARCHEWKA Z ORZECHAMI

SKŁADNIKI:

8 małych marchewek

8 małych pietruszek

3 łyżki miodu

2 łyżki masła

Sól, pieprz

Garść orzechów włoskich

Natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa obierz, przekrój wzdłuż na połowę, włóż do szerokiego rondla, dodaj masło, miód i szklankę wody, rondel przykryj. Gotuj pod przykryciem około 20 minut następnie ściągnij pokrywkę dodaj orzechy i poczekaj aż woda odparuje, a warzywa się skarmelizują. Podaj je z natką pietruszki.

TOSTY Z SEREM CAMEMBERT I MIODEM

SKŁADNIKI:

2 sery camembert w drewnianych opakowaniach

Świeży tymianek

4 łyżki miodu

4 łyżki orzechów włoskich

Chleb tostowy

Seler naciowy

PRZYGOTOWANIE:

Ser wyciągnij z opakowania, pozbądź się skórki z wierzchu, ser ponacinaj, posyp tymiankiem, polej miodem, posyp orzechami, wstaw na 10 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni. Podawaj z drobno pokrojonym selerem i tostami.

TARTA Z ORZECHAMI I MIODEM

SKŁADNIKI:

Ciasto:

150 g mąki

120 g masła

1 małe jajko

2 łyżki cukru

Szczypta soli

Farsz:

Pół szklanki śmietanki kremówki 36%

5 łyżek miodu

4 łyżki masła

3 łyżki wody

2 łyżki cukru

1 szklanka orzechów włoskich

1 szklanka migdałów bez skórki

2 jajka

Duża szczypta cynamonu

Skórka otarta z ½ pomarańczy i cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Składniki ciasta wymieszaj, zlep ciasto w kulkę i schładzaj w lodówce. Następnie rozwałkuj, przełóż do formy i podpiecz na słoty kolor w temperaturze 180 stopni.

Wodę zagotuj z cukrem, dodaj miód, i masło, oraz śmietankę skórkę z owoców, jajka, wymieszaj, dodaj orzechy, całość podgrzewaj przez kilka minut. Przelej na podpieczony spód i piecz przez około kwadrans. Podawaj, gdy tarta ostygnie. Najlepiej smakuje z keksem śmietany waniliowej.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości