Dieta dla dzieci z atopowym zapaleniem skóry

Sylwia Bożęcka prowadzi bloga z przepisami dla małych alergików. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazała, jak wykonać dania dla dzieci chorych na atopowe zapalenie skóry. Przygotowała: naleśniki bez glutenu, jaj i mleka, smoothie, kotleciki mielone, sałatkę oraz amarantusowe kulki.

Naleśniki bez glutenu, jaj, mleka (potrzebny blender)

Składniki:

200 g maki z quinoi (komosy ryżowej)

kamień winny (rodzaj proszku do pieczenia)

śmietanka owsiana

200 ml mleka owsianego

cukier brązowy

olej kokosowy

szczypta soli himalajskiej

konfitura malinowa lub dyniowa

Opcjonalnie:

mango

melon

mięta

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (razem z olejem) wsypujemy i wlewamy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładką masę. Wlewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron. Podajemy z konfiturą.

Smoothie (potrzebny mikser stojący)

Składniki:

1 dojrzały banan

1/2 miękkiego awokado

garść świeżego szpinaku

garść zielonej pietruszki

500 ml soku jabłkowego bez cukru

500 ml wody mineralnej

1/2 dojrzałego mango

Przygotowanie:

Do stojącego miksera wrzucamy banana, 1/2 awokado, zieleninę i 1/2 mango. Wszystko zalewamy sokiem i wodą, a następnie miksujemy na gładką masę. Podajemy w przezroczystej szklance z grubą słomką.

Kotleciki mielone „przemytniki”

Składniki:

100 g płatków śniadaniowych kukurydzianych bez cukru

300 g mięsa mielonego z indyka (ewentualnie z kurczaka)

1/2 paczki ekspandowanego amarantusa

olej rzepakowy do smażenia

1 mały brokuł

1/2 cukinii

1 mała czerwona cebula

1 ząbek czosnku

garść ziaren słonecznika

szczypta kurkumy

sól himalajska

Przygotowanie:

Warzywa rozdrabniamy, przyprawiamy i mieszamy z mięsem. Formujemy małe kotleciki i obtoczone w panierce z płatków smażymy. Buraczka kroimy w kostkę, tak samo jabłko i cebulkę. Kalafiora gotujemy na parze. Blendujemy z kleikiem kukurydzianym i doprawiamy. Podajemy jako podrobione puree.

Sałatka

Składniki:

1 ugotowany buraczek (bez dodatków, z opakowania próżniowego)

1/2 jabłka

1 mała czerwona cebulka

Do tego zamiast ziemniaków:

1 mały kalafior

kleik kukurydziany

szczypta gałki muszkatołowej

świeży koperek

Amarantusowe kulki

Składniki:

1/2 paczki ekspandowanego amarantusa

wiórki kokosowe

syrop klonowy

Przygotowanie:

Składniki mieszamy i formujemy kulki. Pieczemy w piekarniku w 150 st. C przez 25-30 min.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości