Kasza. Idealna do mięs i deserów

Monika Mrozowska w naszej kuchni tym razem postawiła na kaszę. Zdrowa, dietetyczna i przede wszystkim smaczna. Z powodzeniem zastępuje tuczące ziemniaki. Budyń z kaszy jaglanej z jabłkami, burgery z kaszy gryczanej, kasza jaglana z tofu i nori oraz zupa z komosą ryżową. Smacznego! Jaka kasza jest Waszą ulubioną: pęczak, jaglana czy jęczmienna, a może gryczana?

Budyń z kaszy jaglanej z jabłkami

1/3 szklanki kaszy jaglanej Sante

szklanka wody

szklanka mleka krowiego lub kokosowego

2 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu

4 twarde jabłka

1/3 szklanki płatków migdałów

Kaszę gotujemy w wodzie ok. 10-15 minut, aż wchłonie całą wodę. Pod koniec gotowania dolewamy mleko, zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Blendujemy na jednolitą masę.

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Dusimy na małym ogniu, aż staną się miękkie. Migdały prażymy na suchej patelni, aż się delikatnie przyrumienią.

Do miseczek nakładamy trochę budyniu jaglanego, uduszone jabłka i całość posypujemy uprażonymi migdałami.

Burgery z kaszy gryczanej ( 6 kotletów)

½ szklanki kaszy gryczanej prażonej Sante

ok. 50 g parmezanu

1/3 szklanki zielonej soczewicy

łyżeczka masła

1 średnia cebula

łyżka oliwy z oliwek

1 jajko

oliwa do posmarowania kotletów

sól do smaku

Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie z łyżką masła również w podwójnej ilości wody ok 20-30 minut. Kaszę gryczaną gotujemy w podwójnej ilości wody, pod pokrywką aż będzie miękka i wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek 3-4 minuty a następnie dodajemy ¼ szklanki wody i dusimy pod pokrywką ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Parmezan ścieramy na drobnej tarce.

Gdy soczewica i kasza się ugotują mieszamy je w misce razem z cebulą, dodajemy parmezan i solimy do smaku. Następnie dodajemy jajko i całość bardzo dokładnie mieszamy ( najlepiej ręką). Z masy formujemy kotlety, które układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wierzch kotletów smarujemy drobiną oliwy i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut. Pieczemy od góry i od dołu w temperaturze 200 stopni.

Do burgerów 6 bułek ( np. Graham) oraz dodatki: ketchup, ogórek kwaszony, pomidory, musztarda, rukola...

Kasza jaglana z tofu i nori

¾ szklanki kaszy jaglanej Sante

1 i ½ szklanki wody

3-4 liście nori ( te do zawijania sushi)

3-4 łyżeczki sosu sojowego

ok. 150 g tofu

oliwa do smażenia

2 łyżki masła

3 łyżki sezamu

sól do smaku

Kaszę gotujemy w podwójnej ilości lekko osolonej wody na małym ogniu ok. 10-15 minut (aż wchłonie całą wodę). Po ugotowaniu dodajemy masło. Tofu kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oliwie z dwóch stron, aż się przyrumieni. Pod koniec smażenia dolewamy sos sojowy.

Sezam prażymy na suchej patelni na złocisty kolor.

Nori tniemy nożyczkami na cienkie paseczki. Ugotowaną kaszę delikatnie mieszamy z pociętymi nori i podsmażonym tofu. Na talerzu doprawiamy sosem sojowym i posypujemy dużą ilością podprażonego sezamu.

Zupa z komosą ryżową

¾ szklanki komosy Sante

2 szklanki wody

3 łyżki zmielonego suszu warzywnego

3 łyżki sosu teriyaki

ok. 40 g masła

3 liście laurowe

2 łyżki przyprawy curry (bez glutaminianu!!!)

200 g pomidorów koktajlowych (ewentualnie z puszki)

śmietana 12% do przybrania

Komosę razem ze zmielonym suszem, liściem laurowym, sosem teriyaki i curry gotujemy w wodzie ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy masło oraz pokrojone w ćwiartki pomidory i gotujemy jeszcze 5 minut. Gotową zupę na talerzu ozdabiamy śmietaną.

• Ksylitol - Naturalna substancja słodząca z fińskiej brzozy. Wyróżnia się niższym indeksem glikemicznym od zwykłego cukru i jest zdecydowanie mniej kaloryczna. Z tych względów może być z powodzeniem stosowany przez diabetyków. Ksylitol przyczynia się do utrzymania prawidłowego pH i wspomaga mineralizację zębów.

• Quinoa - Quinoa nazywana również komosą ryżową nazywana jest „matką zbóż” ze względu na swoje unikalne właściwości odżywcze. Quinoa to przede wszystkim źródło białka o wysokiej wartości biologicznej w tym niezbędnych do funkcjonowania organizmu - aminokwasów egzogennych. Bogactwo komosy uzupełniają witaminy i minerały, w szczególności wapń oraz witaminy z grupy B. 

• Kasza jaglana - Kasza jaglana przyrządzana jest z prosa i jest jedną z najzdrowszych kasz na świecie. Bogata w minerały o działaniu alkalizującym, które przeciwdziałają zakwaszaniu organizmu, zawiera również witaminy z grupy B oraz rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę. Kasza jaglana to również jeden z najlepszych antyoksydantów), który neutralizuje szkodliwe dla zdrowia wolne rodniki.

• Sezam - Sezam jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i jednym z najbogatszych źródeł cennego wapnia. Spożywanie sezamu wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, m.in. dzięki zawartości błonnika. Jego n są również źródłem białka oraz przeciwutleniaczy ze względu na zawartość witamin antyoksydacyjnych oraz sesamolu i sesamoliny, które chronią komórki ciała przed starzeniem. 

• Cukier Trzcinowy - Cukier trzcinowy Demerara charakteryzuje się jasnobrązowymi o delikatnym, lekko karmelowym smaku. W jego produkcji pominięta został proces rafinacji. Swoją naturalną barwę, smak oraz aromat cukier trzcinowy zawdzięcza zawartości ciemnobrązowego syropu – melasy, w której zawarte są cenne składniki odżywcze.

• Kasza Gryczana Prażona - Kasza gryczana prażona charakteryzuje się orzechową barwą i charakterystycznym, wyrazistym smakiem. Stanowi jedno z najlepszych źródeł białka oraz błonnika pokarmowego. Kasza gryczana jest dodatkowo bogata w tiaminę oraz cenne składniki mineralne takie jak: magnez czy mangan.• Sól Morska - Sól Morska jodowana powstaje w procesie odparowania wody morskiej. Jest jodowana i została wzbogacona o cenne minerały takie jak: magnez czy potas. Zawartość magnezu oprócz funkcji prozdrowotnej, przyczynia się do utrzymania sypkiej konsystencji. Obecność potasu przy obniżonej zawartości sodu przyczynia się do utrzymania równowagi sodowo-potasowej w organizmie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości